ÎN ŞEDINŢA DE IERI, Acţionarii SIF5 au aprobat vânzarea participaţiei la BCR către Erste

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 octombrie 2018

Acţionarii SIF Oltenia (SIF5) au votat, în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA) de ieri, vânzarea participaţiei de 6,29% (1.023.534.303 de acţiuni) pe care societatea de investiţii financiare o deţine la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 de milioane de euro, către Erste Group Bank, informează emitentul printr­-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În urma finalizării tranzacţiei, participaţia Erste Group Bank la BCR va creşte la 99,88% din capital, restul de 0,12% (19.830.840 de acţiuni) din capitalul social fiind deţinut, în principal, de către foşti şi actuali angajaţi ai BCR.

La finalul lunii iunie, cele două părţi ajunseseră la un acord preliminar privind transferul pachetului de acţiuni BCR, semnarea efectivă a contractului fiind făcută pe data de 16 august 2018.

Legat de modul în care va utiliza SIF Oltenia suma pe care o va primi de la Erste Bank, Tudor Ciurezu, Preşedinte şi Director General al SIF Oltenia, ne-a declarat, la finalul lunii iunie: "Societatea de Investiţii Financiare Oltenia este consecventă strategiei promovate în anii anteriori, când cea mai mare parte a sumelor obţinute din dezinvestire au fost reinvestite în scopul îmbunătăţirii calitative a portofoliului. Astfel, sumele obţinute din valorificarea participaţiei deţinute la BCR se vor utiliza în conformitate cu direcţiile investiţionale aprobate de acţionarii societăţii către noi investiţii în entităţi listate (n.r. la Bursa de Valori Bucureşti), lichide, cu randamente de piaţă superioare. Investiţiile se vor realiza, în special, pe piaţa de capital din România - în opinia noastră, există încă mulţi emitenţi subevaluaţi - şi vor avea ca scop consolidarea şi maximizarea valorii de piaţă a portofoliului administrat".

Tudor Ciurezu a adăugat că suma pe care SIF5 o va primi de la Erste Group Bank evaluează acţiunile BCR cu o primă semnificativă faţă de valoarea activului net, în linie cu evaluările de piaţă pentru băncile româneşti listate.

"Preţul obţinut este multiplu de 1,35 al valorii contabile. Privit în dinamică, acest preţ evaluează participaţia societăţii în BCR cu 17% peste preţul de retragere stabilit de evaluator în 2017, cu ocazia fuziunii dintre BCR şi două dintre subsidiarele sale, preţ oferit acţionarilor ce şi-au exercitat opţiunea de retragere din societate", a completat directorul SIF5.

Tranzacţia se va executa la un preţ pe acţiune de 0,136 euro.

Data de înregistrare, cea care stabileşte acţionarii care beneficiază de hotărârile luate în AGEA, este de 23 octombrie 2018.

SIF Oltenia este ultimul dintre cele cinci SIF-uri care îşi lichidează deţinerea la BCR, după ce, în anul 2011, Erste Group a achiziţionat o participaţie de 24% din bancă de la celelalte SIF-uri (SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Muntenia), fiecare având câte 6%, într-o ofertă care a implicat numerar şi schimb de acţiuni.

În octombrie 2006, Erste a încheiat achiziţia unei participaţii de 61,9% de la Autoritatea Română pentru Valorificarea Activelor (AVAS), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, pentru ca, în noiembrie 2006, Erste să mai achiziţioneze 7,2% din BCR printr-o ofertă către angajaţii BCR.

La finalul lunii iulie a acestui an, SIF5 a raportat un profit net consolidat de circa 65,84 milioane de lei, în creştere cu 77,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când societatea de investiţii financiare a obţinut un rezultat net de 37 milioane de lei.

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) se situa, la finalul lunii august 2018, la 3,4077 lei, nivel care, raportat la preţul de închidere al acţiunii SIF5 din data de 3 octombrie, de 2,095 lei/acţiune, oferă un discount de tranzacţionare de aproximativ 38%.

Valoarea de piaţă a societăţii de investiţii financiare la BVB este de circa 1,21 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O tranzactie de rahat; vedeti pretul dat de ERSTE la achizitionarea actiunilor (pachetului de 7,2%) de la salariatii BCR.

    Acolo a fost invarteala! asa "s-a ajuns"  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb