• Preţul gazelor naturale a scăzut cu peste 10% ieri, însă pe parcursul zilei a urcat de la 159 de euro pentru un Megawatt-oră la peste 170 de euro
Preţul de referinţă al gazelor naturale în Europa a înregistrat, ieri, o scădere de până la 11%, după ce Canada a anunţat că va permite exportul unei turbine importante pentru principalul gazoduct care transportă gaze naturale ruseşti spre Germania, conform Bloomberg.
Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 159 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam, cu 11% mai mică faţă de deschiderea de vineri. În jurul orei 16.13, însă, preţul era de 171,15 euro. Săptămâna trecută, preţul gazului a înregistrat un avans de 19% pe piaţa din Amsterdam.
Decizia autorităţilor canadiene este o veste binevenită în Germania şi întreaga Europă deoarece diminuarea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1 ameninţa planurile regiunii de a-şi umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii şi a generat temeri că va fi nevoie de raţionalizarea consumului de gaze, conform Agerpres.
Oficialii de la Kremlin au anunţat luna trecută că livrarea turbinei din Canada va ajuta la majorarea livrărilor de gaze spre Europa. Începând de luna trecută, grupul rus Gazprom a operat conducta Nord Stream la 40% din capacitate după ce turbina a fost trimisă în Canada pentru lucrări de mentenanţă dar nu a mai fost returnată din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei.
Sâmbătă seara, autorităţile de la Ottawa au decis să acorde o excepţie "limitată în timp şi revocabilă" de la sancţiunile internaţionale care vizează industria rusă de petrol şi gaze, citând necesitatea de a ajuta Germania să evite o criză a gazelor.
Cu toate acestea, adevăratul test va veni săptămâna următoare, când ar urma să se finalizeze cele zece zile de lucrări de mentenanţă la conducta Nord Stream 1, lucrări care au început ieri. Furnizarea de gaze este programată să fie reluată în cursul dimineţii de 21 iulie.
Diminuarea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1 vine într-un moment în care Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, care a umflat facturile şi a forţat companiile să caute modalităţi de conservarea a energiei. Analiştii au avertizat că o reducere prelungită a livrărilor de gaze din Rusia, şi cu atât mai mult o oprire completă a livrărilor, ar pune în pericol programul de umplere a depozitelor de gaze înainte de venirea iernii, când consumul atinge nivelul de vârf.
• Gazprom şi-a redus semnificativ livrările către OMV
Grupul OMV din Austria a anunţat, ieri, că primeşte de la Gazprom o cantitate de gaze naturale cu aproximativ 70% mai mică decât ceea ce a comandat, transmit Reuters şi AFP.
"OMV a fost informat de Gazprom despre o diminuare a aprovizionării cu gaze naturale, ceea ce se traduce astăzi printr-o diminuare cu 70% a volumelor care ajung la terminalul de la Baumgarten", unul dintre principalele hub-uri de gaze din Europa Centrală, a informat compania austriacă într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Austria este puternic dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, de unde obţine aproximativ 80% din necesarul său de gaze. Însă, de la mijlocul lunii iunie, livrările de gaze ruseşti spre Austria au fost reduse la aproximativ jumătate din cantitatea convenită.
Dacă umplerea depozitelor de gaze va continua, în ciuda reducerii livrărilor, aceasta depinde de consumul zilnic şi de achiziţiile suplimentare de pe piaţa spot, a declarat purtătorul de cuvânt al OMV, Andreas Rinofner. Potrivit acestuia, informaţii cu privire la cantităţile de gaze livrate efectiv şi cantitatea depozitată sunt cunoscute doar cu o zi sau două mai târziu.
• Companiile franceze se îndreaptă spre petrol, de teama întreruperii livrărilor de gaze ruseşti
Companiile franceze mari consumatoare de energie au decis să îşi accelereze planurile de rezervă şi să îşi convertească boilerele pe gaze pentru a putea funcţiona pe petrol, în ideea de a evita o criză care ar putea apărea în eventualitatea unor noi reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti care ar conduce la întreruperi în aprovizionarea cu electricitate, transmite Reuters.
Reuniţi la finele săptămânii trecute la o conferinţă organizată în sudul Franţei, mai mulţi directori de mari companii au spus că se pregătesc pentru posibile întreruperi în aprovizionarea cu electricitate.
"Ceea ce am făcut noi este să ne convertim boilerele astfel încât să poată funcţiona fie cu gaze fie cu petrol şi să putem chiar face trecerea la cărbune dacă vom fi nevoiţi", a declarat Florent Menegaux, directorul Michelin, unul dintre cei mai mari producători mondiali de anvelope, menţionând: "Obiectivul este să evităm situaţia în care să fim nevoiţi să oprim uzina în cazul în care va fi întreruptă furnizarea de electricitate. Florent Menegaux a apreciat că un deficit de gaze naturale în Europa este posibil iar petrolul va fi o alternativă, conform Agerpres.
Şeful Michelin a subliniat că este nevoie de mai multe zile pentru pornirea unei fabrici, astfel că este esenţial să fie menţinută o aprovizionare constantă cu energie.
Preşedintele unei mari companii industriale franceze, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a spus că, în opinia sa, toate marile companii analizează o posibilă tranziţie la utilizarea de petrol.
Constructorul auto Stellantis analizează posibilitatea de a-şi produce singur energia de care are nevoie în cazul unei crize de aprovizionare, a declarat luna trecută directorul general Carlos Tavares. Potrivit acestuia, printre opţiuni se numără construcţia propriei sale centrale electrice sau investiţii într-o centrală existentă deja pentru a-şi asigura o parte din producţia de electricitate.
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 1,5% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 105,46 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a coborât cu 1,6%, la 103,08 dolari barilul la ora locală 09.17.
Un tribunal din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei a anulat ieri o decizie anterioară a unui tribunal din Novorossiisk, potrivit căreia Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan în Marea Neagră via Rusia, trebuie să-şi oprească activitatea pentru 30 de zile, conform Reuters.
În schimb, tribunalul din Krasnodar a decis că CPC trebuie să plătească o amendă de 200.000 de ruble (3.300 de dolari).
La rândul său, compania petrolieră Tengizchevroil, operatorului câmpului petrolifer Tengiz, cel mai mare din Kazahstan, a precizat că livrările de petrol via conducta CPC nu au fost întrerupte, conform Agerpres.
Săptămâna trecută, CPC, prin care trece aproximativ 1% din petrolul mondial, a precizat că decizia de suspendare a operaţiunilor are legătură cu documentaţia referitoare la o scurgere de petrol. De asemenea, Caspian Pipeline Consortium a precizat atunci că a formulat un recurs la tribunalul din Novorossiisk prin care cere ca punerea în aplicare a deciziei anterioare să fie suspendată, în ideea de a evita o oprire care ar avea consecinţe irevocabile pentru echipamentele conductei.
-----------------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a coborât cu 0,4%, la 1.734,70 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 09.18, cea spot - cu 0,3%, la 1.737,27 dolari/uncie.
-----------------------
Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 1,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.44, ajungând la 9,02 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în urcare cu 3,1%, la 6,42 dolari/buşel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2022, 07:30)
Ttui vechi si noua toate
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2022, 19:54)
Specula!