ÎN SFÂRŞIT Conducerea TISE vine în România pentru Oltchim

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2012

Conducerea TISE vine în România pentru Oltchim

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu, a invitat conducerea TISE să facă o vizită de lucru în România pentru a discuta despre posibilele investiţii ale grupului rus în ţara noastră, în special despre Oltchim, susţin surse ministeriale. Preşedintele TISE a acceptat invitaţia şi o delegaţie a grupului rus urmează să aibă o întâlnire cu autorităţile noas-tre chiar în această lună, mai spun sursele noastre.

TISE a depus, în primăvară, o ofertă neangajantă pentru privatizarea Olt-chim. În vară, după schimbarea Guvernului, metoda de privatizare a fost schimbată, renunţându-se la conversia creanţei AVAS. Licitaţia câştigată de Dan Diaconescu a eşuat pentru că jurnalistul nu a făcut dovada celor 45 de milioane de euro oferite pentru preluarea pachetului majoritar al societăţii vâlcene.

Autorităţile noastre au spus că TISE are în continuare interes pentru preluarea Oltchim, chiar dacă nu a depus o ofertă în licitaţia eşuată a privatizării combinatului în această toamnă. Remus Vulpescu, fostul şef al OPSPI, a declarat, la acea dată, că TISE a anunţat autorităţile române că nu are timp să pregătească o ofertă fermă şi că a solicitat o prelungire a termenului de depunere. Acest lucru nu a fost posibil din cauza angajamentului cu FMI, care stipula clar privatizarea Oltchim în luna septembrie.

Privatizarea Oltchim, cu Dan Diaconescu câştigător, a eşuat cu cântec, toate părţile implicate fiind însă "bântuite" de fantoma ruşilor de la TISE.

Pe 26 septembrie, ziarul BURSA a publicat articolul "Dan Diaconescu, într-o operaţiune de tip SRI, fără SRI", în care a arărat ce "fantomă" rusească îl "bântuia" mai exact pe jurnalistul plecat din ţară ca să facă rost de banii pentru Oltchim.

Domnul Diaconescu anunţase, atunci, în direct şi în reluare, că are în spate un grup internaţional puternic, la care visează şi premierul Ponta, făcând aluzie la TISE. De fapt, sursele BURSA susţin că, la vremea res-pectivă, realizatorul de televiziune s-ar fi întâlnit în Spania cu câţiva reprezentanţi ai unor firme ruseşti, interesate să furnizeze banii necesari achitării acţiunilor deţinute de statul român (prin OPSPI) la Oltchim SA Râmnicu Vâlcea.

Întrevederea ar fi fost intermediată de Eugen Anca (celebru prin gluma recuperării tezaurului românesc de la Moscova şi implicarea în afacerea datoriei Germaniei faţă de Româ-nia, despre care multă lume afirmă că ar fi un farseur, în timp ce câţiva afirmă că ar fi, de fapt, un naiv utilizat de serviciile ruse pentru a testa disponibilitatea de negociere a Bucureştiului) şi mai puţin cunoscutul Alexandru Dolghin, care afirmă că reprezintă interesele TISE, o subsidiară a Gazprom.

Sursele noastre susţin că Dan Diaconescu ar fi avut promisiunea că va primi banii de care are nevoie pentru Oltchim. Deşi este adevărat că ruşii şi-au exprimat intenţia să preia Oltchim, eventual "la pachet" cu Arpechim şi unele CET-uri, Dan Diaconescu pare să fi devenit o victimă a "ruletei ruseşti", pentru că nu pot exista dubii că Moscova ar fi mai interesată să compromită privatizarea Oltchim, ale cărei acţiuni au scăzut după acest scandal al privatizării eşuate, urmând să fie preluată la un preţ mult mai scăzut.

La o lună distanţă de eşecul privatizării, soarta Oltchim este în continuare incertă, în lipsa unei finanţări serioase. Autorităţile au anunţat, public, că vor să reia privatizarea anul viitor şi fac eforturi să atragă nume celebre în Vâlcea, ceea ce n-ar fi de neînţeles pentru că societatea are nevoie rapid de vreun miliard de euro.

În plus, "fantoma" TISE îl chinuie rău pe Victor Ponta, care şi-a exprimat public, de mai multe ori, că-şi doreşte foarte tare ca ruşii să preia combinatul din Vâlcea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sper sa nu fie iar o cacealma gen DD sau " va salvam dar mai aveti rabdare" !

    pe 16 11 2012 oamenii vor iesi din nou infata oltchim deoarece nu mai au bani pt naveta ,oare ce ce vor mai fi mintiti ?cand se va spune oare adevarul despre soarta angajatilor?faptul ca la oltchim functioneaza acum doar EL M nu incalzeste cu nimic angajatii.

    1. ar fi pacat ca acest combinat ,cu automatizarea pe care oare sa intre in mana unora care sa_l taie la fier vechi .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb