ÎN TIMP CE PROCURORII CERCETEAZĂ DOSARUL ROMPETROL II, KMG International schimbă conducerea din România

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 18 noiembrie 2016

KMG International schimbă conducerea din România

Cătălin Dumitru, noul prim vicepreşedinte al KMG International

Alexey Golovin, numit în funcţia de vicepreşedinte dezvoltare corporativă şi strategie

Azamat Zhangulov, actualul prim vicepreşedinte al KMG International a fost promovat, potrivit companiei

KMG International a anunţat, ieri, o schimbare importantă în structura de conducere, numindu-l pe Cătălin Dumitru în funcţia de prim vicepreşedinte operaţiuni, iar pe Alexey Golovin în funcţia de vicepreşedinte dezvoltare corporativă şi strategie a Grupului.

Compania a transmis că Azamat Zhangulov, actualul prim vicepreşedinte al KMG International, a fost promovat în funcţia de prim vicepreşedinte vânzări şi marketing în cadrul KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze a statului Kazahstan, acţionarul unic al KMG International.

Mutarea vine în condiţiile în care procurorii DIICOT au deschis, în mai, un nou dosar privind privatizarea rafinăriei Petromidia, iar KMG a ameninţat statul român cu un proces internaţional, din cauza "tratamentului" aplicat de autorităţile române investiţiilor realizate de KazMunayGas NC şi KMG International în subsidiarele din România, şi anume: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions SA, Oilfield), Vega SA (Vega), Rompetrol Rafinare SA (RRC) şi alte companii româneşti.

DIICOT a anunţat, în mai, că a pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare", într-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.

Ulterior, au apărut informaţii că DNA îl cercetează pe fostul premier Victor Ponta, cu privire la memorandumul Rompetrol.

Memorandumul prevede faptul că Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare.

Azamat Zhangulov este cel care a negociat cu statul român memorandumul privind privatizarea Rompetrol Rafinare.

Unul dintre cei mai virulenţi critici ai memorandumului cu Rompetrol a fost Traian Băsescu, care a făcut deseori referire la un posibil dosar penal pentru Victor Ponta, din cauza acestei înţelegeri, acuzându-l pe primul ministru că vrea "să fure cu mâna Parlamentului 400 milioane de dolari".

În noiembrie 2014, Cătălin Predoiu, atunci prim-vicepreşedinte PDL, îl acuza pe Victor Ponta că a luat mită pentru Memorandumul cu Rompetrol. În cadrul unei conferinţe de presă, Predoiu a întrebat dacă şeful Guvernului a negociat în Dubai mita pentru semnarea Memorandumului privind datoriile KazMunayGas şi dacă la presupusele negocieri au participat şi persoane din afara Guvernului. "L-aş întreba şi eu pe Victor Ponta câteva lucruri: Îl întreb dacă a semnat el însuşi Memorandumul guvernamental privind datoria KazMunayGas. Îl întreb dacă a negociat în Dubai mita pentru KazMunaiGas. Îl întreb dacă la negocierile pentru mită au participat şi persoane din afara Guvernului", a afirmat Cătălin Predoiu, citat de stiripesurse.ro.

La solicitarea unui jurnalist de a fi mai specific, Cătălin Predoiu a spus că "orice întrebare pleacă de la o informaţie".

Referitor la acuzaţiile făcute de politicieni, în spaţiul public, privind Memorandumul cu statul român, Azamat Zhangulov, senior vicepresident al KMG International, a spus, în luna mai: "Vă asigur că KMG International are o politică strictă şi nu ne putem imagina să fim acuzaţi de acest tip de fapte".

Un fapt interesant este că generalul american în rezervă Wesley Clark a fost, în acelaşi timp, consultantul onorific al lui Victor Ponta, dar şi al companiei KazMunayGas, în timpul semnării Memorandumului de Înţelegere dintre statul român şi compania kazahă, potrivit unor surse guvernamentale.

Întrebat acum câteva luni de ziarul BURSA dacă Generalul Wesley Clark a fost consultantul KazMunayGas, direct sau indirect, în timpul conversiei în acţiuni a datoriei Rompetrol către statul român, în perioada post-conversie şi în timpul Memorandumului de Înţelegere, domnul Azamat Zhangulov, senior vice president KMG International, ne-a declarat: "Noi avem parte de multă consultanţă de la oameni în care avem încredere, pentru a putea înţelege subiecte cheie.

Ministrul Energiei Victor Grigorescu a spus, în septembrie, că Guvernul ar putea prelungi memorandumul semnat cu Rompetrol, care expiră la finele acestui an, însă analizează şi alte soluţii.

Victor Grigorescu a declarat, atunci, potrivit Agerpres: "Am desemnat compania care va reprezenta interesele statului român în acest aranjament financiar (Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie - n.r.), dar este un proces complicat din punct de vedere tehnic, care va trebui să scoată la final un acord al acţionarilor. Ca de fiecare dată, în astfel de situaţii complicate, ne asumăm un termen, dar nu ţine numai de noi. Fără discuţie, se vor lua toate măsurile ca să fie protejate interesele statului român şi, dacă este nevoie de prelungiri, se vor face toate prelungirile. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Vorbim de discuţii extrem de complexe şi de o istorie destul de complicată. Cât priveşte Ministerul Energiei, pentru noi lucrurile sunt destul de clare. Ei sunt un investitor important în România şi vor continua să fie".

Dar, recent, senatorii din Comisia economică, industrii şi servicii au dat aviz negativ proiectului de lege privind aprobarea Memorandumului de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V la 15 februarie 2013.

În noiembrie 2013, Curtea Constituţională a declarat legea în ansamblul său ca fiind neconstituţională, după sesizarea preşedintelui Traian Băsescu, iar parlamentarii au primit-o la reexaminare.

La peste doi ani distanţă, pe 16 februarie 2016, Comisia pentru politică economică şi cea juridică din Camera Deputaţilor fac un raport comun, prin care propun respingerea legii.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat pe 8 iunie respingerea legii, şi a înaintat-o Senatului, care este forul decizional.

Potrivit comunicatului KMG, cu o experienţă de 15 ani în industria petrolieră, Azamat Zhangulov s-a alăturat Grupului KMGI International în 2012, când a fost numit director general adjunct pe probleme financiare. Din poziţia de prim vicepreşedinte al KMG International, Azamat Zhangulov a coordonat strategia pe termen lung şi dezvoltarea corporativă a Grupului, conform obiectivelor de business ale acţionarului unic.

Noul vicepreşedinte al KMG International, Alexey Golovin, va prelua responsabilităţile pentru dezvoltare corporativă şi strategie a Grupului, coordonând dezvoltarea strategică, proiectele de fuziuni şi achiziţii, relaţiile publice şi relaţiile cu autorităţile guvernamentale şi acţionarul unic.

Cătălin Dumitru, care a ocupat anterior funcţia de vicepreşedinte responsabil cu activitatea operaţională în cadrul KMG International, preia poziţia de prim vicepreşedinte al KMG International, continuând să fie responsabil de întregul lanţ operaţional al Grupului.

Alexey Golovin, care a fost anterior director de strategie, a deţinut în ultimii patru ani diferite poziţii în cadrul KMG International, inclusiv funcţia de director de comunicare internă şi dezvoltare corporativă şi cea de director de marketing şi comunicare. Alexey Golovin s-a alăturat grupului de companii KazMunayGas în 2008, iar din 2009 lucrează în cadrul KMG International.

Cătălin Dumitru are o experienţă profesională de 23 de ani şi s-a alăturat Grupului KMG International (fostul Grup Rompetrol) în anul 2002, în calitate de director financiar pentru două companii ale Grupului. Cariera sa în cadrul Grupului a evoluat treptat, din poziţia anterioară de vicepreşedinte operaţiuni fiind responsabil de coordonarea activităţilor de aprovizionare cu materii prime şi trading cu produse finite, activităţilor de rafinare şi petrochimie, precum şi cele de distribuţie a produselor petroliere. Din noua sa poziţie, Cătălin Dumitru va fi responsabil cu implementarea activităţilor operaţionale pe termen lung ale KMG International.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. KMG International a investit şapte milioane de dolari în deschiderea a două noi benzinării Rompetrol şi în modernizări. Grupul KMG International este cel mai mare exportator de produse petroliere din România, ocupa poziţia secundă la nivel national ca venituri din exporturi (după Grupul Renault-Dacia). Are peste 5000 de angajați români.

    Este de înțeles că orice schimbare la nivel administrativ este un plus adus activității din România, iar alegea unui român la conducere demonstrează importanța pe care kazahii o acorda parteneriatului cu statul român. Statul deține 44.7% din acțiunile Rompetrol.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb