ÎN TIMPUL UNEI DEZBATERI LA CARE PARTICIPA UN CARICATURIST SUEDEZ Atac armat la Copenhaga: Trei poliţişti răniţi şi un civil mort

Alexandru Costea
Internaţional / 15 februarie 2015

Atac armat la Copenhaga: Trei poliţişti răniţi şi un civil mort

Iohannis: "Toleranţa faţă de religii trebuie respectată"

Un al doilea atac armat a avut loc la o sinagogă

Presupusul autor al ambelor atacuri a fost ucis

-----------

Actualizare 13:23 MAE: "Atacurile teroriste din Danemarca sunt lipsite de justificare"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă atacurile teroriste din Danemarca şi consideră că astfel de acte violente comise pe teritoriul UE sunt inacceptabile, ministrul Bogdan Aurescu apreciind că ele sunt lipsite de justificare şi întăresc şi mai mult angajamentul de a lupta împotriva terorismului internaţional, potrivit unui comunicat.

Ministerul transmite condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în urma atacurilor.

MAE consideră că "astfel de acte violente inacceptabile comise pe teritoriul Uniunii Europene constituie un atac la adresa valorilor europene fundamentale".

"Asemenea atacuri de o gravitate deosebită şi lipsite de orice justificare ne întăresc şi mai mult angajamentul de a lupta împotriva terorismului internaţional şi a extremismului. În aceste momente dificile, exprim, în numele meu si al Ministerului Afacerilor Externe, solidaritatea faţă de Danemarca şi poporul danez", a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, potrivit comunicatului.

----------------

Actualizare 11:30 Iohannis: "Toleranţa faţă de religii trebuie respectată"

Preşedintele Klaus Iohannis condamnă "cu fermitate" atacurile teroriste de la Copenhaga, arătând că, după atentatele din luna ianuarie, de la Paris, sunt vizate din nou libertatea de expresie şi diferenţele religioase, şi că toleranţa faţă de credinţele religioase ale popoarelor trebuie respectată, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, condamnă cu fermitate atacurile teroriste de aseară, de la Copenhaga. Acţiunile teroriste au început la un centru cultural, în cursul unei dezbateri privind islamismul şi libertatea de expresie, şi au continuat în apropierea unei sinagogi din centrul capitalei daneze. După atentatele din luna ianuarie, de la Paris, sunt vizate din nou libertatea de expresie şi diferenţele religioase", arată sursa citată.

Administraţia Prezidenţială mai transmite că "România îşi reafirmă sprijinul faţă de lupta împotriva terorismului şi faţă de măsurile europene de combatere şi descurajare a oricăror tentative de terorism".

"În acelaşi timp, toleranţa faţă de credinţele religioase ale popoarelor trebuie să fie respectată şi cultivată atât în presă cât şi în discursurile publice", mai arată comunicatul.

------------

Actualizare 10:50 Un al doilea atac armat a avut loc la o sinagogă

Presupusul autor al ambelor atacuri a fost ucis

Un al doilea atac armat a avut loc în capitala daneză Copenhaga, de această dată asupra unei sinagogi, azi noapte, doi poliţişti fiind răniţi, unul în picior şi celălalt la braţ, transmite Reuters.

Poliţia daneză a împuşcat un bărbat despre care susţine că este atât autorul atacului de la sinagogă cât şi al atacului terorist de ieri din capitala daneză, în care un civil şi-a pierdut viaţa şi trei poliţişti au fost răniţi.

Doi civili au murit în atacurile de la Copenhaga. Premierul danez a descris primul atac, care prezintă unele asemănări cu atacurile islamiste de la Paris din luna ianuarie asupra redacţiei săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, drept un atac terorist.

-------------

Zeci de focuri de armă au fost trase ieri după-amiază la Copenhaga în direcţia unei clădiri în care se desfăşura o dezbatere pe tema islamului şi a libertăţii de expresie la care participa artistul suedez Lars Vilks, autor al unor caricaturi ale profetului Mahomed, precum şi ambasadorul Franţei în Danemarca, transmite AFP.

Trei poliţişti au fost răniţi în timpul atacului armat. Reuters informează, citând poliţia locală, că suspecţii au fugit de la faţa locului într-o maşină, potrivit HotNews.

Un civil a murit în urma incidentului armat de la Copenhaga, a anunţat poliţia daneză, citată de Reuters.

"S-a tras asupra noastră din exterior. Au avut aceeaşi intenţie ca în cazul Charlie Hebdo, doar că nu au reuşit să intre", a declarat pentru AFP ambasadorul francez Francois Zimeray.

Trei poliţişti au fost răniţi în stradă în timp ce încercau să protejeze zona, transmite presă daneză, citând mărturii ale celor prezenţi la scenă.

Intuitiv aş spune că s-au tras cel puţin 50 de focuri de armă, iar poliţiştii de aici ne spun de 200. "Gloanţele au trecut prin uşi şi toată lumea s-a aruncat la pământ", a mai povestit ambasadorul.

"Am reuşit să scăpăm din încăpere, şi am rămas în interiorul clădirii pentru că situaţia este în continuare critică. Atacatorii nu au fost prinşi, pot foarte bine să fie în continuare în cartier", a mai declarat Zimeray la puţin timp după ora 16:00 GMT (18:00 ora României).

"Erau câteva zeci de persoane" în sală, a scris pe contul său de Twitter o militantă Femen care asista la dezbatere, Inna Shevchenko.

Contactată de AFP, poliţia din Copenhaga şi serviciile de informaţii (PET) au refuzat să comenteze.

Artistul suedez Lars Vilks este cunoscut pentru publicarea în 2007 a unor caricaturi care îl ridiculizau pe profetul Mahomed. Artistul se află din 2007 sub protecţia poliţiei ca urmare a unor ameninţări, atacuri şi a dejucării unui complot de asasinat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb