ÎN TREI TRANŞE EGALE Euronext a lansat o emisiune de obligaţiuni de 1,8 miliarde de euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 mai 2021

Euronext a lansat o emisiune de obligaţiuni de 1,8 miliarde de euro

Titlurile vor fi listate la Euronext Dublin din 17 mai

Veniturile operatorului bursier au crescut în primul trimestru din 2021

Euronext, cea mai mare infrastructură de piaţă paneuropeană, a lansat cu succes, la finele săptămânii trecute, o ofertă de obligaţiuni senior în trei tranşe, în valoare totală de 1,8 miliarde de euro.

Obligaţiunile vor fi admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată a Euronext Dublin începând cu 17 mai 2021 şi beneficiază de calificativul "BBB" din partea agenţiei de evaluare S&P, conform anunţului făcut vineri de operatorul bursier.

Pe lângă alte platforme electronice, obligaţiunile cu maturitatea la 5, 10 şi 20 de ani vor fi disponibile la tranzacţionare la MTS BondVision şi MTS BondsPro, care acum fac parte din Euronext, după achiziţia grupului Borsa Italiana. Obligaţiunile vor fi decontate prin VP Securities din Danemarca.

Principalele caracteristici ale emisiunii sunt următoarele:

- Tranşa 1: obligaţiunile pe 5 ani, în valoare de 600 de milioane de euro (cu scadenţă în 17 mai 2026), au un cupon anual de 0,125%;

- Tranşa 2: obligaţiunile pe 10 ani, în valoare de 600 de milioane de euro (cu scadenţa la 17 mai 2031), au un cupon anual de 0,75%;

- Tranşa 3: obligaţiunile pe 20 de ani, în valoare de 600 de milioane de euro (cu scadenţa la 17 mai 2041), au un cupon anual de 1,5%.

Registrul final de comenzi pentru bonduri a înregistrat o sumă de aproximativ 5 miliarde de euro, emisiunea fiind astfel suprasubscrisă de peste 2,7 ori, conform Euronext, care a menţionat: "Succesul acestei emisiuni ilustrează încrederea solidă a investitorilor în ambiţiile de creştere ale Euronext, în strategia şi profilul de credit solid al operatorului bursier".

De emisiunea de bonduri s-au ocupat Bank of America, Credit Agricole CIB, HSBC, JP Morgan Chase & Co., ABN Amro, BNPP, IMI Intesa, Mediobanca, SGCIB, UniCredit şi ING Securities.

Stephane Boujnah, director executiv şi preşedinte al Euronext, a declarat săptămâna trecută: "Suntem încântaţi de sprijinul puternic observat astăzi cu privire la această emisiune de obligaţiuni de 1,8 miliarde de euro.

Acest lucru demonstrează încrederea investitorilor în achiziţia noastră strategică a Borsa Italiana, care consolidează infrastructura de piaţă paneuropeană. Emisiunea de obligaţiuni, care urmează să fie listată în Dublin, tranzacţionată la MTS şi decontată prin VP Securities Danemarca, este dovada conceptului modelului federal al Euronext, care îşi propune să consolideze coloana vertebrală a Uniunii pieţelor de capital în Europa".

Veniturile nete obţinute din emisiunea de bonduri vor fi utilizate pentru refinanţarea parţială a achiziţiei Borsa Italiana, finalizată la 29 aprilie 2021.

Amintim că în octombrie 2020, London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), a decis să înstrăineze Borsa Italiana către Euronext pe un preţ final de 4,444 miliarde de euro, în cadrul unei tranzacţii care dă naştere celei mai mari platforme de listări din Europa.

Vânzarea de către LSE a Bursei din Milano a fost necesară pentru ca grupul britanic să obţină aprobarea Uniunii Europene pentru achiziţia furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.

Euronext, care acum operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Paris, Oslo şi Milano, a depus oferta de preluare alături de băncile italiene Cassa Depositi e Prestiti SpA (CDP, deţinută de stat) şi Intesa Sanpaolo SpA. În urma afacerii, Euronext devine proprietarul bursei italiene, iar CDP şi Intesa obţin o deţinere din Euronext: CDP - 7,3%, Intesa - circa 1,3%. Astfel, participaţia totală de peste 8% a celor două bănci italiene va fi similară cu cea deţinută de instituţia franceză de stat Caisse des Depots et Consignations la operatorul pan­european.

La Euronext erau, la finele lunii martie 2021, aproape 1.900 de emitenţi, cu o capitalizare de piaţă totală de 5,6 trilioane de euro.

Profitul net al Euronext a crescut cu 2,2% în primul trimestru din 2021

Euronext a raportat, la finele lunii trecute, venituri de 249,2 milioane de euro pentru primele trei luni din 2021, cu 5,2% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, în baza unei evoluţii organice solide pe segmentul non-trading şi a contribuţiilor achiziţiilor recente.

Potrivit anunţului făcut de Euronext, câştigul operaţional (EBITDA) s-a diminuat cu 0,9%, la 148,7 milioane de euro. Profitul net a însumat 98,2 milioane de euro, în creştere cu 2,2%.

Însă, veniturile din tranzacţiile derulate prin divizia Spot FX au însumat 6,1 milioane de euro, în scădere cu 24,5% faţă de trimestrul întâi din 2020.

SPAC-ul Pegasus Europe s-a listat la Euronext Amsterdam

Cel mai bogat om din Franţa, Bernard Arnault, şi fostul şef al băncii italiene UniCredit SpA, Jean Pierre Mustier, au lansat săptămâna trecută, la Euroenxt Amsterdam, compania de tip SPAC Pegasus Acquisition Company Europe, în urma unui plasament privat de 500 de milioane de euro. Amintim că un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

De această ofertă s-au ocupat Citigroup şi JPMorgan.

Pegasus îşi propune să ţintească oportunităţile din sectorul serviciilor financiare şi se alătură unui val de listări similare în Europa şi Statele Unite.

Compania Pegasus este susţinută de Tikehau Capital şi Financiere Agache - vehiculul de investiţii al lui Arnault -, dar şi de investitorii individuali Diego De Giorgi şi Mustier, potrivit Reuters. Un plus de 100 de milioane de euro a fost furnizat necondiţionat în acest plasament de Tikehau şi Financiere Agache.

Conform datelor Refinitiv de la finele lunii martie, în Europa s-au listat 10 SPAC-uri în 2020 şi 2021, cu o valoare totală de circa 1,3 miliarde de dolari. Pentru comparaţie, în SUA s-au listat 522 de astfel de companii, care au atras peste 300 de miliarde de dolari.

Ritmul listărilor SPAC în Statele Unite a încetinit în ultimele săptămâni, pe măsură ce pieţele IPO au devenit mai prudente. Bancherii din Europa spun că cererea de SPAC-uri ar putea să se prăbuşească înainte ca aceasta să se consolideze.

Compania aeriană Norse Atlantic a debutat la Euronext Oslo

Operatorul de transport aerian internaţional low-cost Norse Atlantic Airways s-a listat, luna trecută, la Euronext Growth Oslo, sub simbolul "NORSE", după ce a obţinut 1,4 miliarde de coroane norvegiene (0,14 miliarde de euro) printr-un plasament privat care a atras interesul investitorilor instituţionali din Norvegia şi alte regiuni nordice. Plasamentul a fost suprasubscris de mai multe ori, potrivit Euronext.

Noile acţiuni ale companiei au fost vândute la un preţ de 20 de coroane norvegiene, iar capitalizarea de piaţă a acesteia a atins 1,475 miliarde de coroane în ziua listării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb