ÎN ULTIMII APROAPE DOI ANI Creştere de 17% pentru acţiunile Biofarm

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 decembrie 2019

Creştere de 17% pentru acţiunile Biofarm

Alin Brendea, Prime Transaction: "Politica de dividend a companiei, mai degrabă rezervată, nu a imprimat un trend ascendent mai pronunţat al preţului acţiunii BIO"

Andreea Iordache, Tradeville: "Suntem de părere că evoluţia din iunie 2018 poate fi explicată, în principal, de distribuirea dividendelor şi raportarea rezultatelor financiare"

Acţiunile Biofarm (BIO) au înregistrat, în ultimii aproape doi ani, o evoluţie mai degrabă modestă, cotaţia titlurilor producătorului de medicamente cu sediul în Bucureşti marcând o creştere de 16,78%, de la începutul anului trecut şi până în data de 4 decembrie 2019, sub cea a unor companii importante de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), precum cele din sectorul energetic, Romgaz (SNG) raportând o creştere de 21,4%, în timp ce cotaţia Nuclearelectrica (SNN) aproape s-a dublat.

Alin Brendea, director general adjunct în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction, ne-a transmis: "Biofarm este una dintre companiile care nu au atras atenţia cu ceva deosebit în ultima perioadă. Deşi indicatorii de evaluare se menţin atractivi, lichiditatea bursieră a companiei suferă şi, din păcate, nu este un caz singular. Astfel, lipsa unei lichidităţi generoase poate fi o cauză pentru lipsa unei volatilităţi mai ridicate a acţiunii".

Este o afirmaţie ce vine în condiţiile în care, de la începutul acestui an, valoarea medie zlinică tranzacţionată cu acţiunile BIO se ridică la 0,216 milioane de lei, cu mult sub cea acţiunilor Banca Transilvania (TLV) - 11,151 milioane de lei, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) - 4,87 milioane de lei sau Romgaz (SNG) - 3,98 milioane de lei, companii ale căror titluri sunt printre cele mai lichide de la bursa noastră.

Alin Brendea a adăugat: "Nici politica de dividend a companiei, mai degrabă rezervată, nu a imprimat un trend ascendent mai pronunţat pentru preţul acţiunii".

Totuşi, în luna iunie 2018, cotaţia BIO a înregistrat un puseu de creştere de scurtă durată, până la un maxim de 0,415 lei (nivel pe care preţul acţiunii producătorului de medicamente nu-l mai atinsese din prima parte a anului 2008), ce a fost urmat de câteva şedinţe de scădere apărute în condiţiile vânzărilor de acţiuni ale companiei operate de SIF Moldova.

Andreea Iordache, analist de inves­tiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Suntem de părere că evoluţia din iunie 2018 poate fi explicată, în principal, de distribuirea dividendelor şi raportarea rezultatelor financiare. Biofarm a publicat un raport prin care a informat investitorii companiei că acţionarii înregistraţi la data de 16 august 2018 urmau să primească, la data plăţii - 04 septembrie 2018, un dividend brut de 0,019 lei/­titlu. Ulterior, în luna august, compania a publicat rezultatele semestriale pentru 2018, raportând un profit de 22,2 milioane lei, în creştere cu 7,64%, faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului anterior".

Alin Brendea, Prime Transaction: "Domeniul de activitate al companiei prezintă potenţialul ca Biofarm să îşi menţină o profitabilitate atractivă, în anii următori"

Legat de factorii care au potenţialul de a influenţa preţul acţiunii BIO în următoarele şase - douăsprezece luni, Alin Brendea de la Prime Transaction ne-a spus: "Ca în cazul fiecărui emitent listat, parcursul bursier viitor al Biofarm va fi influenţat de evoluţia rezultatelor financiare, de politica de dividend şi de eventualul interes al unor investitori mai mari pentru a lua poziţii în acţionariatul societăţii".

În plus, directorul de la Prime Transaction a subliniat că domeniul de activitate al companiei prezintă potenţialul ca Biofarm să îşi menţină o profitabilitate atractivă, în anii următori.

Potrivit echipei de analiză de la Tradeville, evoluţia preţului acţiunii în perioada imediat următoare este posibil să fie influenţată de hotărârile din Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor ce va avea loc în dată de 11 decembrie 2019 şi care va avea pe ordinea de zi aprobarea unui dividend brut de 0,01 lei/acţiune.

"De asemenea, compania a raportat un rezultat net în creştere în ultimii trei ani, în 2018 având un profit net de aproximativ 38 milioane de lei, menţinerea nivelului profitabilităţii fiind un indicator important pentru investitori", ne-a transmis Andreea Iordache de la Tradeville, care a adăugat:

"Cele mai recente date, respectiv cele pentru perioada încheiată în luna septembrie 2019, arată că profitul net s-a majorat la 40 milioane de lei, o creştere de circa 11% faţă de perioada similară a anului precedent".

Ieri, preţul acţiunii BIO a încheiat şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 1,17%, la 0,345 lei, ceea ce ridică valoarea de piaţă a Biofarm la 339,95 milioane de lei.

SIF Muntenia (SIF4) deţine 50,89% din Biofarm, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) are 36,74% din producătorul de medicamente din Bucureşti. SIF1 deţine aproape integral SAI Muntenia Invest, societatea ce administrează SIF4.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb