ÎN ULTIMUL AN, Investiţia în aur a oferit un randament de 50%

Magda Stoica
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 mai 2006

Plasamentul în aur a generat în ultimul an un randament de 50%, mult peste dobînzile bancare. De altfel, banii depuşi la bancă nu mai sînt purtători de cîştig, avînd în vedere că dobînzile bonificate de bănci la depozite nu depăşesc inflaţia. În plus, băncile percep un comision de retragere a numerarului cuprins între 0,2% şi 0,5%, aplicat la suma retrasă. Să nu uităm nici de impozitul pe venitul din dobînzi care este, începînd din acest an, de 16%.

Preţul aurului calculat de BNR în perioada mai 2005 - mai 2006 a crescut cu circa 50%, pînă la 58,2233 lei.

Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din Româ-nia, consideră că preţul aurului este sensibil şi reacţionează ca atare la evenimentele de pe mapamond. Preţul petrolului, alături de existenţa războaielor şi cererea de aur sînt principalii factori care acţionează asupra preţului aurului.

Circa 90% din cererea de aur este orientată spre industria de bijuterii, restul provenind din domenii precum medicină sau tezaurizare.

Domnul Heinz atrage însă atenţia asupra faptului că inves-tiţia în aur are asociat şi riscul scăderii preţului, caz în care investitorul va avea de pierdut.

Plasamentul în aur poate să îmbrace mai multe forme, de lingouri şi monede pînă la bijuterii. Domnul Heinz susţine că bijuteriile au o dublă valoare, pe de o parte prin valoarea intrinsecă a metalului preţios din care sînt făcute, iar pe de altă parte prin manoperă şi posibilitatea de a fi purtate. Momentan, nu putem investi în lingouri, pentru că în ţara noastră nu există o piaţă organizată a lingourilor.

Investiţia în aur nu este problematică din punct de vedere al lichidităţii. Preşedintele Patronatului Bijuteriilor din Româ-nia susţine că aurul este cea mai lichidă investiţie după numerar. Domnia sa a adăugat că oricine are de vînzare 5-10 kilograme de aur nu va avea o problemă în găsirea de cumpărători, cu atît mai mult cu cît cererea de aur este mai mare decît oferta. În plus, la noi, cea mai mare parte din cererea de bijuterii este satisfăcută prin importuri. În prezent, BCR este singura bancă de pe piaţa autohtonă care cumpără aur.

Heinz Karl a adăugat că, de anul viitor (cînd vom fi parte a Uniunii Europene), vor apărea şi pe piaţa noastră firme specializate în comercializarea (cumpărarea şi vînzarea) metalelor preţioase în orice stare ar fi ele.

Valoarea cotaţiei pe care o stabileşte zilnic BNR pentru gramul de aur variază în funcţie de evoluţia preţului aurului pe pieţele internaţionale şi de cursul euro - leu.

Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România, anticipează o continuare a creşterii preţului aurului în următoarele 12 luni, după care consideră că vom asista probabil la o ieftinire a aurului, din cauza încetării disputei din Irak.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb