ÎN URMA AUDITULUI LA ŞASE LUNI, BNR se aşteaptă la o creştere mică a provizioanelor

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 octombrie 2013

BNR se aşteaptă la o creştere mică a provizioanelor

Banca Naţională a României (BNR) se aşteaptă ca nivelul provizioanelor de risc ale instituţiilor de credit din ţara noastră să se majoreze cu "o sumă relativ mică", în urma auditului realizat la şase luni, comparativ cu cea de anul trecut, se arată în Scrisoarea de intenţie pe care autorităţile din ţara noastră au transmis-o Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Banca Centrală a solicitat, anul trecut, instituţiilor de credit să facă reevaluări ale colateralului după primul semestru, suma suplimentară pentru provizioane necesară în urma auditului fiind de 600 milioane euro. O bancă din ţara noastră a avut nevoie de o creştere de 140 milioane euro a provizioanelor, a precizat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR. În luna mai, domnia sa a anunţat că şi pentru primul semestru al acestui an urmează să se realizeze o reevaluare.

Decizia realizării unui control la nivelul întregului sistem bancar a venit după ce reprezentanţii Băncii Centrale au constatat că o instituţie de credit de dimensiuni mici deţinea colaterale subevaluate. Acţiunea la respectiva bancă a avut loc la mijlocul anului 2011, iar cum BNR nu a avut posibilitatea să conteste raportul de evaluare, a ales să interzică deducerea de colateral, a explicat Nicolae Cinteză, adăugând că instituţia de credit în cauză a primit şi ordin de majorare de capital. În urma acestor probleme, oficialii Băncii Centrale au organizat întâlniri cu firmele de audit, iar unele dintre acestea au refuzat să furnizeze anumite cifre, invocând clauze de confidenţialitate. "I-am strâns pe toţi şi le-am spus: ori faceţi cum vă spune BNR, ori plecaţi din sistem. Un auditor care închide ochii la modul de clasificare a creditelor pleacă din sistem. Punct!", a declarat Nicolae Cinteză la începutul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb