ÎN URMA CONTROALELOR INOPINATE ASF cere asiguratorilor să recalculeze tarifele RCA

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 februarie 2016

ASF cere asiguratorilor să recalculeze tarifele RCA

Cristian Muntean, ASSAI: "ASF nu spune numele societăţilor cu abateri, gravitatea lor şi sancţiunile aplicate"

Asiguratorii spun că prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni înregistra o creştere de 42%, în ianuarie, faţă de iunie 2015, în timp ce transportatorii au acuzat creşteri de 300%

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut societăţilor de asigurare Generali, Groupama, Allianz - Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să reanalizeze metodele actuariale şi ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate, împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate pentru calcule, în urma controalelor inopinate derulate în ultimele luni.

ASF precizează că echipele de control au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenţei daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial.

Ca urmare, Consiliul ASF a stabilit în sarcina asigurătorilor ca în termen de 30 de zile să remedieze deficienţele identificate.

Muntean, ASSAI: "Este extrem de dificil să îţi recâştigi credibilitatea când eşti opac şi sărac în informaţii esenţiale"

Cristian Muntean, directorul general al Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), consideră că ASF nu oferă suficiente informaţii despre neregulile găsite.

Domnia sa ne-a declarat: "ASF a dat un comunicat de presă sec, în care informaţiile cele mai importante sunt tratate extrem de succint şi mă refer la cele legate de a abaterile legate de modul de calcul al preţului RCA.

Din 42 de rânduri, câte are comunicatul de presă, subiectului central care se referă la abaterile constatate în urma controalelor, abateri care au condus la majorarea RCA, îi sunt rezervate patru rânduri. Fără a se specifica numele societăţilor cu abateri, gravitatea lor şi sancţiunile aplicate.

ASF ar fi trebuit să ofere informaţii complete, detaliate pe subiectul central, ori tocmai acesta a fost ocolit. Este extrem de dificil să îţi recâştigi credibilitatea când eşti opac şi sărac în informaţii esenţiale".

Recent, discuţiile despre majorarea tarifelor RCA dintre transportatori şi ASF au eşuat.

Transportatorii vor ca Parlamentul să ceară ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să ia măsuri ferme în ceea ce priveşte reducerea tarifelor RCA pentru a nu se repeta protestul din decembrie 2015, conform Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002.

Transportatorii au transmis că, în ultimul an, tarifele RCA au crescut exploziv între 100-300%, nejustificat: "Întreaga industrie de transport este în situaţia de a opri activitatea, acest lucru putând conduce la blocarea activităţii a zeci de mii de autovehicule".

ASF precizează, însă, că, potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluţiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, înregistra o creştere de 42% faţă de nivelul lunii iunie 2015: "Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creşterea a fost de 61%.

În particular, dacă se analizează doar grupa vehiculelor încadrate în clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată că prima medie a crescut cu 43% pentru cele două segmente cumulat, respectiv cu 47% pe segmentul autoutilitarelor/autocamioanelor, şi cu 36% în cazul autovehiculelor pentru transport de persoane".

Autoritatea menţionează că, potrivit articolului 21 din Directiva europeană nr. 138/2009 (Solvency II), coroborat cu articolul 181, nivelurile primelor RCA nu sunt supuse aprobării prealabile sau notificării sistemice către ASF.

Autoritatea mai spune că nu a finalizat controalele în cazul societăţilor Carpatica Asig şi City Insurance.

Conform ASF, din noile notificări privind primele RCA va trebui să rezulte testele de adecvare a ipotezelor folosite în calculul tarifelor de primă finale, prezentarea distinctă a procedurilor efectuate de actuarii societăţilor de asigurare pentru verificarea calităţii, corectitudinii şi completitudinii datelor folosite, prezentarea distinctă a metodologiei de determinare a segmentelor de risc omogene şi, nu în ultimul rând, prezentarea unei comparaţii între noile tarife notificate şi tarifele anterioare, pentru toate categoriile de risc omogene.

Totodată, Consiliul ASF a decis transmiterea către Grupul de lucru pentru revizuirea legislaţiei privind RCA a unor propuneri referitoare la reanalizarea modului în care este reglementat sistemul bonus-malus sau introducerea unor prevederi exprese de limitare a utilizării unor încărcări suplimentare şi interzicerea aplicării unor coeficienţi de ajustare suplimentari. Un alt set de propuneri vizează noi cerinţe privind elaborarea notelor de fundamentare a tarifelor pe care asigurătorii trebuie să le transmită către ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb