Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a formulat o serie de observaţii cu privire la implementarea obligaţiilor impuse societăţii de administrare "Certinvest", după controlul efectuat în 2015, şi ţine compania în monitorizare, potrivit unui răspuns transmis de instituţie ziarului "BURSA".
Potrivit reprezentanţilor ASF, SAI Certinvest a transmis la autoritate documente aferente termenelor impuse prin planul de măsuri, impus în aprilie 2016: "Anumite obligaţii vor fi considerate implementate în condiţiile în care măsurile adoptate îşi vor demonstra gradul de adecvare într-un timp mai îndelungat (spre exemplu, modificarea unor proceduri)".
Horia Gusta, directorul general "Certinvest", ne-a spus că societatea este în acord cu aducerea la îndeplinire a aspectelor stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin măsurile comunicate.
Domnia sa a precizat: "În urma controlului periodic de fond desfăşurat în luna iunie 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiară a stabilit, la finalul lunii aprilie 2016, mai multe aspecte pe care SAI Certinvest SA trebuie să le îndeplinească. Este o uzanţă a ASF ca ulterior oricărui control să stabilească anumite măsuri pe care operatorii pieţei trebuie să le aducă la îndeplinire în anumite termene.
Astfel, s-a dorit alinierea la noile rigori ASF, legate de completarea procedurilor din domeniul conflictelor de interese şi a administrării riscurilor pentru o perioada de 18 luni".
ASF a mai transmis, în răspunsul pentru ziarul "BURSA": "Aspectele neconforme au fost sancţionate prin Decizia nr. 1971/ 10.10.2016. Activitatea SAI Certinvest SA este monitorizată în continuare, conform obligaţiilor suplimentare de raportare periodică impuse entităţii".
Conform deciziei respective, SAI Certinvest a fost amendată cu 18.324 lei, reprezentând 0,3% din cifra de afaceri realizată în anul financiar 2015, deoarece nu s-a încadrat în termenul de 60 de zile prevăzut în planul de măsuri, fiind menţinută neîncadrarea în prevederile legale a limitelor investiţionale pentru fondurile de investiţii administrate. Totodată, ASF a constatat că "Certinvest" a făcut dovada administrării portofoliului colectiv fără a respecta interesele investitorilor, ceea ce a condus la neonorarea unei obligaţii de răscumpărare a unităţilor de fond deţinute de către un investitor la FII Certinvest Properties RO.
Astfel, ASF a instituit în sarcina SAI Certinvest obligaţia de a duce la îndeplinire, în termen maxim de 9 luni de zile de la data deciziei din octombrie 2016, una dintre următoarele măsuri: "i. modificarea documentelor FII Certinvest Properties RO în sensul prevederii unei frecvenţe mai scăzute a emisiunii şi răscumpărării, adecvată gradului de lichiditate al portofoliului colectiv administrat. Modificarea documentelor AOPC se poate realiza, conform legislaţiei aplicabile, cu acordarea dreptului de retragere din fondul de investiţii celor care nu sunt de acord cu noile prevederi sau ii. lichidizarea portofoliului FII Certinvest Properties RO astfel încât să asigure onorarea cererilor de răscumpărare conform perioadelor prevăzute în documentele fondului".
Domnul Gusta ne-a spus că "Certinvest" a ales a doua variantă impusă de ASF. Directorul general al societăţii de administrare a declarat: "Fondul FII Certinvest Properties RO este un fond închis de investiţii, care se adresează în mod privat doar investitorilor calificaţi (adică societăţilor comerciale cu un înalt grad de cunoaştere a pieţei de capital) şi care are în politica de investiţii expunerea pe piaţa imobiliară, direct sau indirect. Regulile ASF pentru aceste fonduri închise de investiţii stabilesc că nu este permisă comunicarea publică a nici unui aspect în legătură cu activitatea fondului. Fondul are un grad de lichiditate adaptat politicii de investiţii din documentele constitutive, aşa cum au fost ele autorizate de ASF.
În documentele fondului se regăseşte posibilitatea ca în anumite perioade - în vederea protejării intereselor investitorilor - să se poată suspenda temporar răscumpărarea de unităţi de fond. SAI Certinvest are în vedere lichidizarea portofoliului fondului în perioada următoare".
Referitor la motivele pentru care Certinvest nu a onorat obligaţia de răscumpărare a unităţilor de fond FII Certinvest Properties, Horia Gusta ne-a declarat: "În practica internaţională de administrare a fondurilor imobiliare - există prevăzută posibilitatea suspendării temporare a răscumpărărilor pentru protecţia investitorilor din fond.
Astfel, SAI Certinvest SA, conform documentelor constitutive ale fondului (autorizate de ASF) - a adoptat o măsură similară, până la lichidizarea participaţiilor, cu expunere imobiliară, nefiind vorba în cazul de faţă de faptul că nu a fost onorată vreo cerere de răscumpărare".
Domnia sa a mai precizat că toate fondurile de investiţii administrate de SAI Certinvest se încadrează fără nici o problemă în prevederile prospectelor de emisiune în ceea ce priveşte onorarea cererilor de răscumpărare: "În cadrul industriei fondurilor de investiţii din România nu s-a înregistrat nici o problemă referitoare la lichiditatea fondurilor, aspect confirmat de ASF prin comunicatul de presă cu privire la stress testul efectuat în 2016, care a avut în vedere riscul de piaţă, riscul de contrapartidă, precum şi cel de lichiditate.
SAI Certinvest SA este societate comercială pe acţiuni cu capital integral privat românesc, care acţionează pe piaţa de capital din România din anul 1994 în numele a peste 11.000 de investitori - fiind prima societate de administrare de investiţii".
Ultimul control periodic al ASF efectuat la sediul SAI Certinvest s-a desfăşurat în perioada mai - iunie 2015 şi a vizat perioada 6.09.2012-15.05.2015.
În urma controlului de la Certinvest, ASF ne-a transmis că a adoptat măsurile permise de competenţele deţinute şi conform atribuţiilor legale.