ÎN URMA EŞECULUI FUZIUNII CU LSE Conducerea Deutsche Börse, criticată dur de unii acţionari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 mai 2017

Conducerea Deutsche Börse, criticată dur de unii acţionari

Asociaţia de investitori VzfK: "Când faci aceeaşi greşeală de mai multe ori, e vorba fie de lipsă de viziune, fie de prostie"

Piaţa nu mai ia în calcul fuziuni de amploare

Carsten Kengeter, directorul executiv al Deutsche Börse AG, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, este criticat dur de acţionarii acestuia, din cauza eşecului planului de fuziune cu London Stock Exchange Group Plc (LSE).

În cadrul adunării anuale a acţionarilor, desfăşurată săptămâna trecută la Frankfurt, investitorii care controlează puţin peste 16% din capitalul reprezentat au refuzat să-şi acorde susţinerea pentru "performanţele" lui Kengeter în 2016, conform Financial Times, care menţionează că aceştia şi-au exprimat nemulţumirea şi faţă de alţi membri ai managementului.

Amintim că, la finele lunii martie, Comisia Europeană a blocat planul de fuziune dintre operatorii bursieri Deutsche Börse şi LSE pe motiv că această tranzacţie (în valoare de 29 de miliarde de euro) ar crea un monopol pe piaţa operaţiunilor de clearing.

"Întrucât părţile nu au reuşit să ofere remediile cerute pentru corectarea problemelor legate de concurenţă, Comisia a decis să interzică fuziunea", a afirmat, atunci, comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager.

Aceasta a fost a treia încercare a Deutsche Börse de a prelua LSE, în ultimii 17 ani.

În cea mai recentă încercare de fuziune, LSE a respins concesiile cerute de Comisia Europeană, fără să avertizeze sau să consulte partenerul german.

Dar, acţionarii pieţei germane sunt de părere că viitorul planului de fuziune nu era sigur din moment ce Marea Britanie a decis, în iunie 2016, să părăsească UE (Brexit).

Andreas Lang, reprezentant al asociaţiei de acţionari DSW, a declarat că managementul Deutsche Börse nu a fost în stare să ia în considerare ameninţările generate de Brexit la adresa planului de fuziune anunţat cu trei luni înainte de votul pentru ieşirea din UE.

"Cât de inocent să fii ca să crezi că autoritatea de reglementare din Germania ar permite, în caz de Brexit, stabilirea sediului noii entităţi în afara UE?", a întrebat Andreas Lang, adăugând: "Cât de amator să fie cineva ca să creadă că, în caz de Brexit, ar fi posibil să renegociezi punctele cheie ale acordului? Ce eroare tehnică!"

Martin Weimann, de la VzfK, altă asociaţie de acţionari, a declarat, la rândul său, că Deutsche Börse nu a alocat prea mult timp încercărilor de convingere a politicienilor din Hessen, unde are sediul Deutsche Börse, în privinţa avantajelor afacerii, iar în schimb s-au concentrat pe politicienii din Berlin.

"Oricine poate greşi, fără îndoială. Dar, când faci aceeaşi greşeală de mai multe ori, e vorba fie de lipsă de viziune, fie de prostie", a spus Martin Weimann, menţionând: "Lecţiile trebuie învăţate în mod special de domnul Kengeter şi de preşedintele Deutsche Börse, Joachim Faber. În opinia mea, avem nevoie de un nou început în privinţa acestor persoane".

În luna aprilie, Kengeter şi-a făcut, în mod surprinzător, autocritica în urma eşecului fuziunii cu LSE.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt, Kengeter a declarat că nu a reuşit să comunice avantajele planului de fuziune dintre cele două burse. "Probabil că, în comunicarea noastră, nu am fost atât de convingători pe cât ar fi trebuit să fim".

Afirmaţiile de atunci au venit după ce Kengeter a fost acuzat de critici că a fost "naiv" în privinţa obstacolelor politice din calea fuziunii. "Trebuie să accept aceste acuze", a spus oficialul Deutsche Börse.

Totuşi, reprezentantul Deutsche Börse speră să ducă mai departe alte obiective ale operatorului bursier, dacă va rămâne în fruntea acestuia. Kengeter a declarat recent, citat de rte.ie, că Deutsche Börse se concentrează pe strategia de a rămâne o companie independentă, iar fuziunile de amploare sunt foarte puţin probabile.

"Afacerile viitoare şi investiţiile se vor concentra pe date şi active de altă clasă, precum tranzacţiile cu valute. Fuziuni mari nu luăm în calcul, dar asta nu înseamnă că nu mai sunt posibile alte achiziţii, parteneriate şi investiţii", a conchis oficialul pieţei germane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb