ÎNAINTE DE REUNIUNEA OPEC Preţul petrolului atinge nivelul minim al ultimilor patru ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 27 noiembrie 2014

Preţul petrolului atinge nivelul minim al ultimilor patru ani

La bursa americană, cotaţia ţiţeiului a pierdut 25% în 2014, iar pe piaţa europeană - 30%

Cotaţia futures a petrolului brut a scăzut ieri, la bursele din SUA şi Europa, ajungând la nivelul minim al ultimilor patru ani, după ce ministrul de resort din Arabia Saudită, Ali Al-Naimi, a declarat că preţurile de pe piaţa de profil se vor stabiliza.

Preţul ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a scăzut cu 60 de cenţi (0,8%) la ora 10:31, la New York Mercantile Exchange, atingând 73,49 dolari/baril. În ziua precedentă, cotaţia a fost de 74,09 dolari barilul şi, deşi a fost mai mare decât cea de pe parcursul zilei de miercuri, ea reprezintă cel mai redus nivel de închidere consemnat după septembrie 2010. Volumul total al tranzacţiilor de la NYMEX a fost, ieri, cu 18% mai mic decât media ultimelor o sută de zile. De la începutul anului curent, preţul petrolului a scăzut cu 25% pe piaţa americană.

Ieri, la ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în ianuarie a coborât cu 0,8%, la 77,74 dolari barilul. Pe piaţa britanică, volumul tranzacţiilor a fost cu 3,2% mai redus decât media ultimelor o sută de zile.

Cotaţia ţiţeiului Brent a pierdut 30% în 2014.

Preţul petrolului s-a înscris pe un curs negativ anul acesta, ca urmare a creşterii semnificative a producţiei de petrol din SUA, în special a celei neconvenţionale (gaze de şist), respectiv pe fondul semnelor de încetinire a cererii mondiale.

Reprezentanţii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au programată pentru astăzi, la Viena, o reuniune în care îşi vor stabili strategia viitoare. În prezent, ţinta de producţie a OPEC, care asigură 40% din petrolul mondial, este de 30 de milioane de barili pe zi. Analiştii au păreri împărţite privind o eventuală decizie de reducere a producţiei OPEC, care ar susţine preţurile de pe piaţa de profil.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, membru OPEC, a avut, săptămâna aceasta, o reuniune cu Rusia, Venezuela şi Mexic, însă ţările nu s-au înţeles în privinţa unei diminuări a producţiei, după cum a anunţat Rafael Ramirez, ministrul de externe ale Venezuelei.

Iranul, al cincilea mare producător din cadrul OPEC, nu-şi va diminua producţia şi nici nu-i va cere Arabiei Saudite să recurgă la vreo diminuare, potrivit ministrului iranian de resort, Bijan Namdar Zanganeh. Acesta menţionează că pe piaţa ţiţeiului există supraofertă, iar pentru gestionarea situaţiei este necesară şi contribuţia ţărilor producătoare din afara OPEC.

Rusia, Mexicul (state non-OPEC), Arabia Saudită şi Venezuela au produs 27,8 milioane de barili de petrol pe zi în 2013, conform datelor grupului petrolier britanic BP Plc. Producţia mondială de profil a fost de 86,8 milioane de barili/zi.

OPEC a extras 30,97 milioane de barili/zi în octombrie 2014, depăşind cota sa pentru a cincea lună consecutiv, potrivit cifrelor Bloomberg.

Stocurile de petrol din SUA au crescut cu 1,95 milioane de barili în săptămâna 17-21 noiembrie, ajungând la 383 milioane de barili, conform guvernului american. Analiştii anticipau un plus de numai 250.000 barili.

În acelaşi interval, producţia de ţiţei a Statelor Unite a sporit cu 73.000 de barili pe zi, la 9,08 milioane de dolari.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In Romania, o tara de banditi care dau bine pe sticla ,Diesel este 1.5 euro iar in Austria este 1,10. Ce spuneti de bravii si onestii nostri conducatori?

    1. Crede-ma ca eu stiam asta deja... in Romania nu ai sa vezi asa ieftinire oricat ar scadea pretul petrolului .. in schimb poti face ceva ca sa iti protejezi afacerea si sa profiti de aceasta scadere

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb