Franţa şi-a asigurat opţiunea de preluare a unei participaţii de 20% din compania "Alstom" SA de la grupul de construcţii "Bouygues" SA, aceasta fiind ultima condiţie ce trebuia îndeplinită pentru a permite vânzarea activelor energetice ale "Alstom" către "General Electric" (GE) din SUA.
Guvernul de la Paris a acceptat tranzacţia cu GE, însă a condiţionat-o de obţinerea de către stat a unei participaţii la compania industrială franceză. Autorităţile de la Paris şi conducerea "Bouygues" au ajuns la un acord duminică, după 11 ore de negocieri, înainte ca oferta GE pentru "Alstom" să expire (în 23 iunie).
Autorităţile franceze sunt hotărâte să menţină influenţa statului în companie, după ce unele active ale "Alstom", considerate de importanţă strategică, vor ajunge în societăţi mixte controlate de GE.
Ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, a declarat: "Este un mod de organizare în faţa globalizării. Construim alianţe în loc să lăsăm Franţa să devină un centru comercial în care corporaţiile străine să vină să exploateze companiile noastre".
Amintim că, în afară de GE, în lupta pentru activele "Alstom" au mai fost compania germană industrială "Siemens" AG, împreună cu "Mitsubishi Heavy Industries" Ltd. din Japonia. La finele săptămânii trecute, atât GE, cât şi ofertanţii rivali şi-au îmbunătăţit propunerile iniţiale.
GE va prelua cea mai mare parte a activelor din energie ale "Alstom", inclusiv producţia de turbine pe gaz şi abur, şi va vinde companiei franceze operaţiunile de sisteme de semnalizare feroviară, la un preţ de 602 milioane de euro.
Tranzacţia prevede şi înfiinţarea de companii mixte în Franţa, care să preia activele "Alstom" de reţele electrice şi energie regenerabilă, în timp ce turbinele pentru centrale nucleare sunt plasate sub control guvernamental.