Încă 60 de sateliţi Starlink au fost lansaţi cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX

J.P.
Internaţional / 19 octombrie 2020

Încă 60 de sateliţi Starlink au fost lansaţi cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX

SpaceX a lansat cel de-al 14-lea lot de sateliţi Starlink. O rachetă Falcon 9 a societăţii create de Elon Musk a dus în spaţiu 60 de sateliţi pe care i-a eliberat la 450 km altitudine. Scopul este de a crea în final o reţea care să ofere internet în bandă largă, de mare viteză, inclusiv în regiuni izolate, conform Digi24.

Sateliţii Starlink, cu o greutate de aproximativ 260 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei urcă uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până când ating orbita lor operaţională aflată la 550 de kilometri altitudine, deasupra Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Sateliţii Stalink au scopul de a îmbunătăţi calitatea legăturii de internet la nivel mondial, inclusiv în regiuni izolate.

Patronul SpaceX Elon Musk a explicat că sistemul va fi operaţional după ce vor fi plasaţi pe orbită cel puţin 800 de minisateliţi. În total, reţeaua SpaceX va avea 12.000 elemente. În forma finală, reţeaua va acoperi întreaga suprafaţă a Pământului, la o înălţime de 550 de km.

Prima lansare a avut loc în mai 2019, iar în 6 octombrie a fost trimisă în spaţiu a 13-a salbă de sateliţi.

Uneori, sateliţii se pot vedea cu ochiul liber pe cer şi s-a întâmplat să fie vizibili inclusiv în România. Unii i-au numit atunci "sania lui Moş Crăciun".

Lansarea oficială a serviciului de internet propus de Elon Musk va avea loc spre finalul anului, iar din 2021, va începe extinderea globală. Starlink va deveni disponibil, treptat, în mai multe ţări din lume.

Până acum, au fost efectuate 14 lansări a câte 60 de sateliţi, din cei câteva mii de sateliţi care vor compune reţeaua Starlink.

Sateliţii din cadrul Starlink se vor afla în continuă mişcare în jurul Pământului, "pasându-şi" conexiunea cu staţiile de la sol de la unul la altul. Aceştia vor orbita la o altitudine mai joasă decât sateliţii geostaţionari, folosiţi până acum în comunicaţii. Datorită faptului că se vor afla mai aproape de Pământ, aceştia vor oferi o conexiune mai consistentă, cu o latenţă mai mică şi viteză de transfer mai mare.

Lansarea primului "ciorchine" de sateliţi, în mai 2019, a provocat emoţie în comunitatea astronomilor, deoarece "trenul" de 60 de astfel de obiecte era clar vizibil pe cerul nopţii, lumina soarelui reflectând dispozitivele aflate la mare altitudine. Faptul că alte câteva mii s-ar alătura acestora în viitor a stârnit temeri, unele voci susţinând că un cer "pătat" va împiedica observaţiile astronomice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Scopul este de a crea în final o reţea care să ofere internet în bandă largă, de mare viteză, inclusiv în regiuni izolate"

    a se reformula:  

    scopul e de a crea in final reteaua (!) care sa ofere infrastructura virtuala de banda larga inclusiv in regiuni izolate care sa permita trecerea globala la o lume fara cash , la noul standard economic generalizat 5G 

    1. sunt construite "barele" coliviei financiare de maine!

      A new brave world! :) .... va place Huxley ? :)  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb