ÎNCĂ O INIŢIATIVĂ Andreea Paul propune transformarea Rasdaq în ATS

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2013

Andreea Paul propune transformarea Rasdaq în ATS

Deputatul PDL vrea ca legea să prevadă măsuri de protecţie pentru acţionari

Parlamentul are la dispoziţie, acum, două proiecte privind clarificarea statutului pieţei Rasdaq, după ce, ani de zile, această temă nu a putut fi descâlcită de nimeni, iar autoritatea de reglementare s-a ferit să dea verdicte clare dacă segmentul este sau nu piaţă reglementată.

Deputatul PDL Andreea Paul va iniţia propriul proiect pentru rezolvarea problemei Rasdaq, la Senat, fiind deja în dezbatere o iniţiativă pentru desfiinţarea segmentului, depusă, pe 19 martie, de un grup de 28 de senatori, în frunte cu PSD-istul Marius Bota.

În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor instituţia la care a apelat fostul supraveghetor ca să o scape de Rasdaq, a retrimis proiectul la Autoritatea de Supraveghere Financiară, succesorul CNVM.

Potrivit unor surse, proiectul de la Senat este acelaşi cu cel scris de CNVM şi trimis la Finanţe, în luna februarie.

Prin actul normativ, Andreea Paul îşi propune clarificarea Statutului Pieţei Rasdaq şi a pieţei valorilor mobiliare necotate administrate de către Bursa de Valori Bucureşti în sensul alinierii acestora la cerinţele directivei europene MiFID şi ale Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital.

"Soluţia propusă de reglementare a statutului juridic al acestei pieţe este de calificare a Pieţei Rasdaq ca Ras-daq-ATS (incluzând şi piaţa valorilor mobiliare necotate) administrată de BVB cu menţionarea expresă în lege a faptului că îi sunt aplicabile anumite prevederi care asigură protecţia acţionarilor, este de natură a asigura continuitatea regulilor actuale aplicabile Pieţei Rasdaq şi pieţei valorilor mobiliare necotate care vizează în principal protecţia acţionarilor", precizează Andreea Paul.

Deputatul consideră că propunerea sa vine în soluţionarea vidului legislativ dat de dispoziţiile art. 281 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital care, deşi stabileau un termen de aliniere a entităţilor autorizate de către CNVM la noile cerinţe de organizare, nu prevedeau şi consecinţa sau soluţiile în cazul în care respectivele noi autorizaţii de funcţionare nu erau obţinute în termenul legal de 18 luni, aşa cum este şi cazul Pieţei Rasdaq autorizată conform Deciziei de autorizare nr. 1092/27.08.1996 emisă de către CNVM.

Diferenţele faţă de proiectul senatorilor

Andreea Paul ne-a transmis că proiectul său este diferit faţă de cel înregistrat la Senat: "Faţă de propunerea de act normativ înregistrată sub nr. B140/2013 la Senatul Româ-niei, care propune rezolvarea şi calificarea statutului Pieţei Rasdaq prin trecerea la nivelul emitenţilor de valori mobiliare a deciziei de a adopta în cadrul adunărilor generale decizia de admitere pe o piaţă reglementată sau ATS sau de a decide retragerea de la tranzacţionare, actuala propunere vine cu o soluţie legislativă fundamentată pe necesitatea de calificare a statutului pieţei în sine şi nu a societăţilor comerciale care se tranzacţionează în cadrul acesteia, statut juridic, care după aproape 20 de ani de la derularea Programului de Privatizare în Masă, nu trebuie pus la îndoială".

Potrivit deputatului, statutul emitenţilor de pe Rasdaq nu poate fi pus sub semnul întrebării şi nici nu poate fi supus unei reconfirmări retroactive din partea Adunării Generale a Acţionarilor, fără ca prin acest lucru să nu se înlăture efectele juridice iniţial produse prin listarea pe piaţa Rasdaq: "Mai mult decât atât, trebuie avut în vedere faptul că CNVM a impus prin reglementări şi acte cu caracter individual emitenţilor, acţionarilor acestora o serie de obligaţii născute din legislaţia pieţei de capital, cu caracter tranzitoriu, până la data transformării Pieţei Rasdaq în ATS, respectiv a autorizării sale ca ATS administrat de către BVB, astfel încât dacă această transformare nu are loc, aplicabilitatea întregului cadru normativ de după intrarea în vigoare a Legii nr. 297/2004 şi până la acest moment poate fi pusă sub semnul întrebării".

Andreea Paul opinează că, în acest moment, nu statutul juridic al emitenţilor trebuie să facă obiectul reglementării ci doar statutul juridic al Pieţei Rasdaq, care, în opinia sa, nu poate comporta decât o autorizare/reglementare/calificare din partea ASF a acesteia ca sistem alternativ de tranzacţionare administrat de BVB, entitate cu personalitate juridică în patrimoniul căreia s-au transferat ca urmare a fuziunii cu SC "Bursa Electronică Rasdaq" SA atât efectele juridice ale Deciziei de autorizare nr. 1092/27.08.1996 cât şi fondul de comerţ în cadrul căruia intră toţi emitenţii tranzacţionaţi pe această piaţă ca efect al HG nr. 626/1995 sau ca efect al cesiunii contractelor de servicii semnate cu aceştia (i.e. pentru emitenţii din Categoriile I şi II), decizie de autorizare ce ar urma a fi emisă în temeiul actului normativ propus.

Andreea Paul mai precizează că reglementările CNVM în vigoare permit Pieţei Rasdaq, prin entitatea care o administrează, respectiv BVB, să solicite în baza unei documentaţii recunoaşterea/autorizarea sa de către autoritatea de reglementare (actualmente ASF) ca operator de sistem conform Atestatului nr. 242/23.07.2008, sens în care ATS Rasdaq ar trebui să facă obiectul unei Decizii ASF de recunoştere a statutului/calităţii de sistem alternativ de tranzacţionare administrat de către BVB prin includerea în lista ATS-urilor operate de BVB pe baza documentaţiei de autorizare ce va fi depusă de către această entitate.

Problema reglementării segmentului Rasdaq s-a pus încă din anul 2006, însă aceasta nu a fost clarificată până în prezent.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Osenii vor pe ats!cred ca de pe acolo vin ideile doamnei fass

    1. deoarece exista doua mari categorii, dintre care cea reglementata trebuie sa indeplineasca normele CE 1606/2002 unde cel mai important este faptul ca raportarea financiara sa fie realizata in sistemul IFRS. Pe langa obligatiile de prezentare a unui prospect de emisiune, ad-hoc comunicate, raportul IFRS este cel mai important atribut dupa care se orienteaza un investitor, bineinteles atunci cand nu este BULVERSAT cum se intampla daca pe goagal introducem ANNUAL REPORT PETROM. Atunci chiar am avea un motiv sa ne mandrim cu cat suntem de modesti si nu vrem sa aratam ce rezultate am obtinut pe 2012 , lasandu-le tot pe cele din 2011. Eu as propune sa faca alternativ un contract cu un producator de vinuri pentru a putea inmana fiecarui actionar o sticla din productia 2011 , insa totusi raportul financiar al anului curent :-)

    Sa se mute toate pe ats, regulile propuse atunci erau cele minime de pe rasdaq si inca ceva in plus.

    1. cat au fost la putere ce au facut?...acum nu e cam tardiv?cu oameni de genul asta chiar pierzi vremea!

      Bine bre, fata asta e acum parlamentar. Unul dintre cei foarte putini buni. Ai vrea sa doarma in parlament?

    Foarte "inspirata" Doamna Andreea Paul !

    Piata asta rasdaq creata prin grija politicienilor pentru micul actionar roman si pastorita zeci de ani de CNVM -institutia care a adus pe marginea prapastiei piata de capital, a devenit ca in versurile poetului national Mihai Eminescu "era pe cand nu se vedea, azi o vedem si nu e". Ar trebui si putina transpiratie pentru a ajunge la Adevar cu piata asta rasdaq de inceputuri si pana in prezent. ASF sa faca un raport cu piata asta Rasdaq si abia apoi sa faca o lege, asa transpiram doar cu plimbatut hartiilor. Pe acesta piata s-a tranzactionat si delistat industria de ciment, industria agroalimentara, industria turistica si hoteliera, industria comertului, agricultura, industria petroliera, ....etc. 

    Cum a ajuns aceasta piata nereglementata ??? 

    La CNVM chiar au fost salariile alea nesimtite pentru o piata care nu e ???? 

    Chiar a existat FMOA, FNI, Petromidia, Dafora, Armax Gaz, Intercontinental, Armatura, ..etc. ?????

    O institutie cu atatea semne de intrebare trebuia decapitata de mult ! 

    1. ma baieti, (...) asta nu e bune decat poate de pluta...atate prostii si gargara o facut in campanie...la noi la sirlau, un sat pe granita, o venit in cizme de guma si incita lumea numa sa fie nemultumita de ceva...lasat-o dracului in pace cu politica ei si marga in salaju ei sau in noua zeelanda!

      Salajul e plin de oameni gospodari si de treaba ! Am facut armata acolo si oamenii inca vorbeau de Maniu si Coposu. Chiar nu or fi politicieni mai destoinici, din popor pentru aceasta tara condusa de politruci !

      Nu te mai da ardelean, ca nu-ti iese.

      Vad ca s-au mutat postacii si la Bursa.

      Poate ca au sarcina sa urmareasca persoana. 

      Umbra urzelii securiste inca planeaza asupra nostra si cu putina imaginatie paranoica vedem agenti la tot pasul . Opozitia nu face nimic de de ani de zile, doar gargara cu apa de ploaie.

      Succes in demersul comun de a schimba imaginea sifonata prin subiecte tabu pentru 96% din masa de parlamentari !

      O vorba din batrani spune ca "rarul umple carul iar desul umple fesul ". La cati de desi sunt parlamentarii pe metru patrat nu vor produce nimic bun nici in acest mandat . Cat timp nu vor avea vecina sapa, aceste plante nu vor depasi stadiul de buruieni . 

      Theraflu le zice bine.Chiar mi-a fost frica ca nu apuc sa vad lumina in acest caz.Au trecut mai mult de 20 de ani.

    Andreea Paul este de departe cea mai coerenta voce pe domeniul economic din opozitie.

    Totusi, era bine daca venea cu aceasta propunere in momentul in care erau la guvernare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb