Încălzirea globală, mai tare decât armele chimice

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 27 august 2014

Încălzirea globală, mai tare decât armele chimice

Specialiştii în meteorologie, întruniţi săptămâna trecută într-un Congres la Montreal, au oferit opiniei publice mai multe explicaţii pentru valul de fenomene meteo extreme care au lovit în ultima perioadă toate continentele. Aşa cum era de aşteptat, meteorologii au vorbit despre fenomenul de încălzire globală care dă peste cap "termostatul" Pământului, dar au evitat să pomenească ceva de efectele unui război climateric. Recent am prezentat opiniile generalului italian Fabio Mini, care a vorbit deschis de un al Treilea Război Mondial, unul climateric, de existenţa unei noi arme chimice, una care produce schimbări bruşte ale climei şi provoacă dezastre naturale: furtuni puternice, cutremure, şi care este folosită de marile puteri ale lumii. Şi colonelul Adrian Bălălău a publicat un studiu pe această temă, cu titlul: "Războiul climateric între realitate şi ficţiune", pe site-ul Universităţii Naţionale de Apărare Carol 1.

Chiar dacă nu conţin arme şi decizii ale unor mari puteri malefice, concluziile Congresului organizat la iniţiativa Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO), o agenţie ONU, nu sunt nici ele foarte dătătoare de speranţe pentru viitor. În ciuda eforturilor din ultimele două decenii, specialiştii consideră că încălzirea globală este un proces ireversibil, iar omenirea are în acest moment o singură şansă: să se adapteze la noile condiţii. Până în 2050, temperatura medie a Terrei va creşte cu două grade. Pentru un neavizat nu este foarte mult, pentru un specialist este o adevărată catastrofă. Fiecare grad în plus peste medie generează 7% mai mulţi vapori de apă în atmosferă ceea ce duce la accelerarea fenomenelor extreme, deorece formaţiunile noroase se vor forma mult mai rapid, iar ploile vor fi din punct de vedere cantitativ mult mai intense. Simon Wang de la Universitatea Utah State consideră că această creştere a temperaturii va avea "un efect de amplificare" al fenomenelor naturale . De altfel extremele vor deveni o constantă, episoadele de frig polar vor marca iernile, iar perioadele de secetă şi caniculă vor fi tot mai prezente vara. Pentru meteorologi marea provocare o reprezintă capacitatea de a previziona în timp util astfel de procese.

Calota Glaciară din Groenlanda a început să se topească şi ar putea ca pe la jumătatea secolului următor să provoace o creştere cu şase metri a nivelului oceanelor. De asemenea transporturile, în special cele aeriene şi maritime, vor fi puternic afectate de turbulenţele meteo, vânturi puternice şi valuri uriaşe de aproximativ 40 de metri vor bulversa comerţul şi deplasarea oamenilor dintr-un punct al pământului în altul. Jennifer Vanos, biometeorolog la Universitatea Texas Tech, consideră că este urgentă modificarea urbanismului oraşelor şi modurilor de viaţă, în funcţie de această nouă realitate. Indiferent de cauze, încălzire globală sau arme chimice care provoacă fenomene meteo extreme, este evident că natura a devenit tot mai capricioasă iar omenirea este obligată să se adapteze urgent la noua stare de fapt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb