Comisia Europeană a anunţat miercuri că-şi asumă angajamentul de a transfera imediat în Grecia continentală 400 de copii şi adolescenţi din tabăra de refugiaţi Moria din insula grecească Lesbos, devastată de un imens incendiu, în timp ce Berlinul, prin vocea ministrului său de externe Heiko Maas, a invitat la redistribuirea migranţilor între ţările membre ale UE, potrivit AFP şi DPA.
'Plasarea în siguranţă şi cazarea tuturor persoanelor care se aflau la Moria reprezintă o prioritate', menţionează într-o postare pe Twitter comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, precizând că este în contact cu autorităţile elene.
La rândul său, ministrul de externe german Heiko Maas a chemat ţările UE să sprijine Grecia în urma incendiului devastator în tabăra de migranţi Moira din Lesbos, invitând la o redistribuire a migranţilor din tabăra Moria, potrivit DPA. 'Ceea ce s-a întâmplat la Moria este un dezastru umanitar', a transmis el pe Twitter. 'Împreună cu Comisia Europeană şi ţările membre ale UE, dispuse să ajute, trebuie să decidem cât mai repede cum putem susţine Grecia', a adăugat Maas.
'Aceasta include o redistribuire a refugiaţilor între statele UE dispuse', a specificat ministrul german de externe, al cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.
O amplă operaţiune de salvare era în curs de desfăşurare miercuri în cea mai mare tabără de refugiaţi în Grecia, care adăposteşte peste 12.000 de migranţi, devastată de un imens incendiu.
'Mi-am dat deja acordul pentru finanţarea transferului imediat şi cazarea pe continent a 400 de copii neînsoţiţi şi adolescenţi care se aflau încă acolo', a indicat Johansson.
Comisia Europeană este gata să ajute Grecia, l-a asigurat pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis conaţionalul său Margaritis Schinas, în prezent vicepreşedinte al executivului european, într-o postare pe Twitter.
Situaţia din tabăra de refugiaţi Moira ilustrează urgenţa unei reforme a politicii de migraţie a UE, care de ani de zile bate pasul pe loc din cauza sciziunilor europene. Comisia Europeană urmează să-şi prezinte la sfârşitul lunii propunerea, respinsă până acum în mod repetat, vizând un 'nou Pact cu privire la migraţie şi azil'.
Executivul european coordonează de mai multe luni un program de relocare spre zece ţări din UE a circa 2.000 de minori neînsoţiţi din taberele de refugiaţi din Grecia.
Până în prezent, doar 640 de persoane (copii, adolescenţi şi familii cu copii bolnavi) au fost relocate în şapte ţări (Belgia, Franţa, Luxembourg, Germania, Irlanda. Portugalia, Finlanda).