Dan - Silviu Baciu a fost numit, marţi, în funcţia de director general provizoriu al Conpet (COTE), înlocuindu-l pe Liviu Ilaşi la conducerea executivă a companiei.
Mandatul noului director se întinde pe o perioadă de patru luni, respectiv până la data de 6 aprilie 2018, se arată în raportul transmis companiei către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Anterior, domnul Baciu ocupa funcţia de Director Direcţia Dezvoltare Mentenanţă, în cadrul companiei.
Liviu Ilaşi, fostul director general al transportatorului de gaze naturale şi ţiţei, ne-a declarat: "Contractul de mandat a fost respectat întru totul, de toate părţile, ceea ce este un lucru foarte important şi lăudabil. Faptul că, în acest mandat, alături de Consiliul de Administraţie din care am făcut parte, am reuşit să aducem societatea Conpet pe un drum normal, firesc, pentru importanţa şi dimensiunea activităţii noastre şi pentru rolul pe care-l are în cadrul domeniului energetic din România este, de asemenea, un lucru evident şi de apreciat".
Faptul că, de la data preluării mandatului şi până în prezent, valoarea acestei companii aproape s-a triplat, este un lucru pe care cred că-l apreciază orice acţionar al acestei societăţi, a continuat domnul Ilaşi, care a completat: "De asemenea, politica de dividende pe care am practicat-o a fost corectă, predictibilă, generând un randament al dividendului printre cele mai bune din piaţa românească, ceea ce este, de asemenea, de apreciat. Nu în ultimă instanţă, Conpet a reuşit prin forţe proprii, prin calitatea managementului, să fie admisă în elita societăţilor care dau indicele bursier în România, BET, nefiind calificată din start, cum au fost celelalte societăţi mari.
Practic, în fiecare an, compania a trebuit să acumuleze şi să demonstreze că îndeplineşte condiţiile (n.r. pentru admiterea în indice) astfel încât, în momentul de faţă, este inclusă în şapte din cei nouă indici bursieri".
Potrivit domnului Ilaşi, în perioada în care a condus societatea, angajaţii companiei au avut asigurate condiţiile propice de muncă, le-au fost respectate toate drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă, salariile au crescut, iar imaginea pe care o are Conpet acum este cea a unei societăţi solide, bine administrate, în care transparenţa este un mod de lucru.
"Ca manager, toate aceste aspecte mă bucură, am sentimentul că mi-am făcut datoria, atât cât m-am priceput şi am avut energie.
Subliniez că apreciez comportamentul acţionarilor faţă de Consiliul de Administraţie şi faţă de mine, ca manager în acest mandat.
Împreună cu echipa pe care am condus-o, am vrut să demonstrăm că şi companiile la care statul este acţionar majoritar pot fi administrate cu succes, că pot avea parte de un management performant şi din partea managerilor români. Eu sunt un manager născut, crescut şi format în această societate şi cred că rezultatele obţinute ar trebui să demonteze acea prejudecată conform căreia, în România, companiile de stat nu pot fi conduse într-un mod corect şi performant", a spus Liviu Ilaşi.
Noul Consiliu de Administraţie şi acţionarii aveau tot dreptul să aleagă între cele două variante, a precizat domnia sa, spunând: "Fie să continuăm cu un nou mandat în care, practic, ar fi urmat să se demareze şi să se implementeze marile proiecte pe care aveam în vedere să le realizăm în perioada imediat următoare, sau să aleagă un alt management, cu siguranţă dorit a fi mult mai performant, mai eficient".
Legat de viitorul său, domnul Ilaşi a declarat: "Varianta de rezervă nu prea a fost luată în calcul, pentru că semnalele pe care le-am avut până acum şi asigurările pe care le-am primit din partea acţionarului nu impuneau o astfel de gândire, dar se pare că întotdeauna trebuie să fii pregătit şi pentru astfel de situaţii".
Consiliul de Administraţie al Conpet l-a desemnat pe Constantin Văduva, preşedintele companiei, pentru negocierea şi semnarea în numele Conpet, a Contractului de mandat dintre Dan - Silviu Baciu şi societate.
Pe lângă numirea noului director general, în urma şedinţei din data de 5 decembrie s-a decis şi componenţa Comitetelor Consultative constituite la nivelul Consiliului de Administraţie.
Astfel, componenţa Comitetelor este următoarea: Comitetul de Nominalizare şi Remunerare: Constantin Văduva - preşedinte, Răzvan Ştefan Lefter, Antonio - Adrian Spînu, Manuela - Petronela Stan - Olteanu; Comitetul de Audit: Radu Bugică - preşedinte, Constantin Văduva, Claudiu - Aurelian Popa; Comitetul Financiar şi pentru Relaţia cu Investitorii: Constantin - Ciprian Iacob - preşedinte, Radu Bugică, Răzvan Ştefan Lefter; Comitetul de Dezvoltare şi pentru Relaţia cu Autorităţile: Claudiu - Aurelian Popa - preşedinte, Manuela - Petronela Stan - Olteanu, Antonio - Adrian Spînu.
În primele nouă luni ale acestui an, societatea a obţinut un profit net în creştere cu 11,2%, la 63,11 milioane lei, de la 56,74 milioane lei în perioada similară din 2016, în timp ce cifra de afaceri a fost de 282,5 milioane lei, în scădere cu 0,1% faţă de nouă luni 2016 (282,8 milioane lei).
Compania Conpet este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, care deţine 58,71% din acţiuni.