Începătorii să apeleze la fondurile de investiţii

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2021

Începătorii să apeleze la fondurile de investiţii

(Interviu cu Alexandru Ilisie, directorul de investiţii al OTP Asset Management)

"Ne aşteptam ca anul 2021 să fie foarte bun pentru pieţele de acţiuni"

"Abordarea «top-down» este folosită pentru a identifica acţiunile internaţionale sau ETF-urile care vor fi incluse în portofoliul fondului"

"Investiţiile regulate elimină emoţiile, care pot duce la decizii neinspirate în momentele de volatilitate ridicată"

După un an 2020 cu volatilitate ridicată atât pe pieţele de obligaţiuni, cât şi pe cele de acţiuni, analiştii de la OTP Asset Management se aş­teptau ca anul 2021 să fie foarte bun pentru pieţele de acţiuni, ne-a spus Alexandru Ilisie, directorul de investiţii al OTP Asset Management şi managerul OTP Global Mix, fond a cărui pondere a investiţiilor în acţiuni a crescut de la 43,1% anul trecut la 50,5% la finele lunii iulie a acestui an.

OTP Global Mix este un fond cu o politică de investiţii flexibilă, astfel încât pe termen lung investitorii se pot aştepta la un randament situat între rentabilităţile fondurilor de obligaţiuni şi cele de acţiuni. Pe de altă parte, datorită faptului că alocarea este balansată între acţiuni şi obligaţiuni, volatilitatea fondului va fi mai redusă decât în cazul fondurilor de acţiuni şi mai ridicată decât în cazul fondurilor de obligaţiuni, explică directorul de la OTP Asset Management. "Atât pentru cei care sunt la început de drum, cât şi pentru cei care sunt investori cu vechime, consider că investiţiile regulate pot fi o soluţie bună, deoarece acestea reduc volatilitatea pe termen lung a portofoliului", spune Alexandru Ilisie.

Reporter: OTP Global Mix ţinteşte obţinerea unor rentabilităţi superioare în condiţii de volatilitate relativă redusă, conform materialelor informative aferente fondului. Concret, ce aşteptări ar trebui să aibă un investitor atunci când cumpără unităţi ale OTP Global Mix? Altfel spus, care sunt reperele realiste pe care ar trebui să le aibă în vedere, în termeni de rentabilitate şi volatilitate, în evaluarea deciziei de investiţie?

Alexandru Ilisie: Fondul OTP Global Mix este un fond deschis de investiţii cu o politică de investiţii flexibilă, în sensul în care alocarea strategică a fondului din punct de vedere al categoriilor de active este de până la 50% acţiuni şi până la 50% în instrumente cu venit fix şi/sau instrumente ale pieţei monetare. Alocarea strategică a fondului reprezintă alocarea portofoliului pe termen mediu şi lung. Cu toate acestea, având o politică de investiţii flexibilă, în funcţie de condiţiile pieţei, fondul poate investi în unele perioade până la 100% din active într-o singură clasă de active (acţiuni sau obligaţiuni).

Fiind un fond cu o politică de investiţii flexibilă, pe termen lung ne putem aştepta ca randamentul adus de fond să fie situat între randamentele aduse de fondurile de obligaţiuni şi cele de acţiuni.

Datorită faptului că alocarea este balansată între acţiuni şi obligaţiuni, în termeni de volatilitate, aceasta va fi mai redusă decât în cazul fondurilor de acţiuni şi mai ridicată decât în cazul fondurilor de obligaţiuni.

Cu toate acestea, datorită expunerii pe pieţele internaţionale, au existat ani în care fondul a adus randamente mai ridicate decât fondurile de acţiuni cu expunere pe România.

Reporter: Ce abordare sau strategii de investiţii implementaţi pentru a atinge obiectivul fondului? Puteţi detalia?

Alexandru Ilisie: Ca strategie de investiţii fondul are o abordare de tipul "top-down", cu alte cuvinte încercăm să identificăm imaginea "macro" globală ajungând până la nivel de sector, de activitate sau companie individuală. Având o astfel de abordare, în portofoliul fondului se vor regăsi atât acţiuni cât şi fonduri de acţiuni, în special ETF-uri, care acoperă sectoarele/industriile identificate ca având potenţial de creştere sau o anumită regiune de pe glob. Aceeaşi abordare este folosită şi în cazul obligaţiunilor care se regăsesc în portofoliul fondului. Pe măsură ce situaţia macroeconomică se schimbă, la fel şi alocările noastre în cadrul clasei de active sau între cele două clase de active, care se ajustează corespunzător.

Abordarea "top-down" este folosită pentru a identifica acţiunile internaţionale sau ETF-urile care vor fi incluse în portofoliul fondului. Pentru acţiunile listate pe bursa locală folosim o abordare de tipul "bottom-up" în sensul în care suntem convinşi că pot exista companii individuale care pot performa indiferent de imaginea macro sau ciclul economic în care ne aflăm.

Reporter: La finele lunii iulie a acestui an, expunerea pe acţiuni a fondului OTP Global Mix Clasa L era de 50,5%, cele mai importante deţineri în totalul activului fiind: Banca Transilvania - 3,14%, Microsoft - 3,08%, Fondul Proprietatea - 2,41%, OMV Petrom - 2,32% şi Alphabet (compania mană a Google) - 2,3%. Spre deosebire, la finele anului trecut, expunerea fondului pe acţiuni era de numai 43,1%, cele mai importante deţineri fiind: Purcari - 3,71%, Hapag Lloyd - 3,42%, Ericsson - 3,42%, Kla Corporation - 3% şi Banca Transilvania - 2,93%. Care sunt elementele ce au determinat mişcările deţinerilor de acţiuni operate în portofoliul fondului în primele şapte luni ale anului?

Alexandru Ilisie: După un an 2020 cu volatilitate ridicată atât pe pieţele de obligaţiuni cât şi pe cele de acţiuni, ne aşteptam ca anul 2021 să fie unul foarte bun pentru pieţele de acţiuni. Din acest motiv ponderea acţiunilor în portofoliul fondului era mai ridicată la jumătatea anului acesta decât la finalul anului trecut.

În topul acţiunilor din portofoliul fondului se regăsesc companii care considerăm că au un potenţial ridicat de apreciere pe termen mediu şi lung. Ponderea acţiunilor în portofoliul fondului se poate modifica şi datorită subscrierilor sau răscumpărărilor, nu doar datorită investiţiilor sau vânzărilor de acţiuni din fond.

La finalul anului 2020, în topul deţinerilor se regăseau atât companii internaţionale identificate prin metoda "top-down" cât şi acţiuni locale identificate prin metoda "bottom-up".

Kla Corporation ca investiţie a fost identificată înainte de declanşarea pandemiei, fiind lider în furnizarea de soluţii de control al proceselor şi de gestionare a randamentului pentru industria semiconductorilor. Criza globală de semiconductori şi cererea ridicată pentru aceştia nu au făcut decât să crească şi cererea pentru produsele oferite de companie. Hapag Lloyd a fost o altă investiţie bună, identificată după declanşarea pandemiei. Compania a beneficiat din plin de creşterea preţurilor pentru transportul maritim ca urmare a lipsei containerelor. Redeschiderea economiei chineze şi perioadele de lock-down din Europa au făcut ca exporturile Chinei către Europa să crească semnificativ. Deoarece în Europa operatorii portuari nu făceau faţă acestor importuri, s-a ajuns la termene lungi de aşteptare în porturile europene şi, automat, la o lipsă a containerelor.

Compania Purcari se află în portofoliul fondului de mai mult timp, tranzacţionându-se (din punctul nostru de vedere) la multipli atractivi. Această companie îndeplinea toate condiţiile pentru a intra în portofoliul fondului folosind abordarea "bottom-up" (rezultatele financiare, avantajul competitiv cât şi calitatea managementului) reuşind să surpindă piaţa abia în acest an.

Reporter: Care sunt principalele criterii pe baza cărora decideţi achiziţiile de obligaţiuni suverane şi supranaţionale, precum şi a celor corporative?

Alexandru Ilisie: În cazul obligaţiunilor universul investiţional este mai redus decât în cazul acţiunilor şi ETF-urilor. Astfel, universul investiţional pentru portofoliul de obligaţiuni al fondului se reduce doar la Europa, unde încercăm să identificăm obligaţiuni cu randament atractiv, având în acelaşi timp un risc de credit moderat spre bun.

Reporter: Anul trecut, fondul a înregistrat subscrieri totale în valoare de 8,13 milioane de lei şi răscumpărări de 10,03 milioane de lei. Pe de altă parte, la finele lui 2020, OTP Global Mix avea 876 de investitori (douăsprezece fiind persoane juridice), cu 89% mai mulţi decât cei de la finalul lui 2019. La jumătatea acestui an, fondul avea 1.590 de investitori (şaptesprezece persoane juridice). Care ar fi, în opinia dumneavoastră, factorii care pot explica aceste dinamici?

Alexandru Ilisie: Anul 2020 a fost un an excepţional pentru fondul OTP Global Mix, care a venit să confirme faptul ca investiţiile diversificate atât global cât şi sectorial pot reduce volatilitatea cât şi să aducă randamente atractive. În anul 2020, fondul a reuşit să aducă un randament de peste 11,5%. Această performanţă a fost recunoscută şi de către Bursa de Valori Bucureşti, care a acordat premiul pentru "Cel mai performant fond de investiţii local, cu expunere şi pe România, în anul 2020".

Ţinând cont că la declanşarea pandemiei s-au economisit sume semnificative de bani de către persoanele fizice, pe parcursul anului 2020 acestea au fost îndreptate înspre fondurile de investiţii, fie că vorbim de fonduri de obligaţiuni, acţiuni sau mixte, instrumente care pot aduce randamente mai ridicate comparativ cu instrumentele clasice de economisire.

Sesizând acestea şi stocul de depozite în euro la nivelul populaţiei, am luat decizia să lansăm o nouă clasă de unităţi de fond pentru OTP Global Mix denominată în euro, astfel încât aceasta să vină în sprijinul clienţilor care doreau să investească în euro. Odată cu creşterea numărului de investitori am asistat şi la o creştere semnificativă a activelor fondului. Astfel, faţă de finalul anului 2020, activele fondului la finalul lunii august au crescut cu peste 160%, iar dacă este să ne comparăm cu minimele atinse în luna martie 2020, acestea au crescut cu 360%.

Tot la finalul lunii august, clasa în euro a fondului a ajuns să reprezinte aproape 25% din activele totale ale fondului. Ceea ce este mai îmbucurător este faptul că aproximativ 60% din numărul total de investitori ai fondului au înţeles importanţa investirii regulate, aceştia investind lunar în fond. Investind regulat, aceştia elimină emoţiile din decizia de investiţii, care pot duce la luarea unor decizii neinspirate în momentele de volatilitate ridicată.

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru cineva care nu a investit niciodată? Care sunt primii paşi pe care ar trebui să îi facă?

Alexandru Ilisie: Pentru cineva care nu a investit niciodată, consider că este important ca pasul să fie făcut prin intermediul fondurilor de investiţii, astfel încât poate observa şi cum reacţionează în momentele de volatilitate. Atât pentru cei care sunt la început de drum cât şi pentru cei care sunt investori cu vechime, consider că investiţiile regulate pot fi o soluţie bună, deoarece acestea reduc volatilitatea pe termen lung a portofoliului. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este să începi cât mai devreme să investeşti regulat, aceasta deoarece dobânda compusă va fi alături de tine. În acest sens, pe site-ul nostru am adăugat un calculator de investiţii, care îţi calculează la ce sume poţi ajunge investind regulat la un anumit randament. În plus, sumele necesare investiţiilor regulate pornesc de la minim 50 de lei, care este o sumă accesibilă oricui. În cazul fondurilor administrate de OTP Asset Management Romania, subscrierile se pot face prin intermediul sistemului de internet banking al distribuitorului nostru OTP Bank Romania. OTP Bank Romania are un program de economisire regulată, numit Robotul de Economii. Acest program permite alocarea automată a unei sume care să fie investită în ce fond îşi alege clientul, în orice dată doreste şi cu frecvenţa potrivită pentru el.

Reporter: Vă mulţumesc !

Notă

Kla Corporation este companie din Statele Unite, listată pe Nasdaq, în timp ce Hapag Lloyd este companie germană, listată la Frankfurt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb