Începe o nouă eră în politica monetară a celei mai mari economii din lume

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 februarie 2006

Ben Bernanke îl înlocuieşte pe Alan Greenspan în fruntea Fed

Banca Centrală a Statelor Unite, Rezerva Federală (Fed), are, începînd de astăzi, un nou preşedinte, în persoana lui Ben Bernanke. Aşadar, Alan Greenspan, 79 de ani, fost preşedinte al instituţiei, şi-a petrecut, ieri, ultima zi în fruntea Fed, punînd punct unei ere, atît pentru banca centrală, cît şi, se pare, în privinţa ciclului majorărilor dobînzilor. Greenspan a prezidat ieri, pentru ultima oară, comisia care stabileşte rata dobînzii de referinţă a băncii. Piaţa aştepta ca aceasta să fie majorată cu 0,25%, la 4,25%.

După un mandat de 18 ani şi jumătate, Greenspan se va dedica activităţii de consultanţă, în cadrul firmei pe care şi-o va deschide la Washington - "Greenspan Associates". SUA au trecut prin numai două recesi-uni în perioada cît Greenspan a stat în fruntea Fed, ambele durînd mai puţin de un an. Tot-odată, "în era Greenspan", SUA au cunoscut cea mai lungă perioadă de expansiune economică - din martie 1991 pînă în martie 2001. Inflaţia s-a situat, în ultimul deceniu, la cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani.

Începînd de astăzi, Bernanke (52 de ani, fost guvernator Fed din 2002 pînă în iunie 2005), va fi cel care va decide dacă Fed continuă măsurile de majorare a dobînzilor, respectiv politica de urmărire a inflaţiei. Următoa-rea reuniune în care conducerea Fed va decide soarta dobînzii va avea loc la data de 28 martie. Specialiştii nu mai sînt atît de siguri că, după acel moment, va fi majorată din nou dobînda Fed. Traderii consideră, în proporţie de 78%, că vom asista la o majorare cu 0,25% a acesteia, pînă la 4,75%, la finele lunii martie, însă ulterior banca centrală a SUA nu va mai lua asemenea măsuri.

Totuşi, orice majorare a dobînzii va depinde de ritmul de creştere economică şi de previziunile legate de inflaţie. Conducerea Fed a sugerat acest lucru încă din luna decembrie 2005, cînd anticipa că viitorul dobînzilor a devenit incert, iar deciziile în acest sens "vor depinde de datele economice". Greenspan nu a mai vorbit în public, în ultimele două luni, despre economia SUA. Ultimele sale comentarii indică, însă, că previziunile sînt încurajatoare. "În pofida problemelor cauzate de uraganele Katrina, Rita şi Wilma, activitatea economică pare să se extindă într-un ritm rezonabil, ritm cu care vom începe anul 2006", spunea Greenspan la data de 2 decembrie 2005.

"Greenspan a dominat piaţa, iar pieţele, la rîndul lor, au avut încredere în el", declară specialiştii. Într-adevăr, orice afirmaţie a sa ori decizie a Fed s-au resimţit în evoluţia pieţelor valutare. În ultima săptămînă, moneda americană s-a redresat după un start slab în acest an, parţial în baza aşteptărilor legate de continuarea majorării dobînzii Fed. Înainte să fie anunţată decizia Fed, moneda americană a fost cotată la 1,21 unităţi/euro, faţă de 1,2090 unităţi/euro în ziua precedentă. Specialiştii sînt de părere că, în perioada următoare, dolarul se va aprecia pînă la 1,20 unităţi/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb