Reporter: Pe parcursul ofertei AdePlast, au fost voci care au spus că societatea nu este bancabilă şi că vrea să îşi plătească creditele din banii strânşi de pe piaţa de capital.
Marcel Bărbuţ: Este o minciună. La ora actuală, AdePlast are în cont 22.478.144 lei, care înseamnă 5 milioane de euro. AdePlast are, astăzi, credite în valoare de 37,6 milioane euro, minus ce am în cont, 32,5 milioane de euro, credite care trebuie plătite în mulţi ani de zile. Avem profit, nu am ştiut niciodată să facem pierderi. Compania a făcut, anul trecut, la o cifră de afaceri de 41 milioane euro şi un profit de 3,4 milioane euro.
Vreau să spun că aceşti oameni, care zic că lucrează pe bursă şi sunt oameni care se pricep, nu cred că au citit situaţiile noastre şi nu le-au înţeles. De fapt, eu cred că nu se pricep. În cursul anului trecut, compania noastră a avut amortizări cumulate de 11.617.000 de lei. Aceasta este o amortizare total deductibilă, adică îmi creează un cash şi, din acest cash, îmi plătesc toate ratele la bancă şi toate cheltuielile.
Eu, având 5 milioane de euro cash, îi aud pe unii care mă acuză că gâfâi. Păi, gâfâi, că este greu să stai în cont cu atâţia bani de care trebuie să ai grijă.
Reporter: Atunci, de ce unele voci spun că sunteţi o societate nebancabilă?
Marcel Bărbuţ: Probabil că sunt bolnavi la cap şi nu înţeleg despre ce este vorba.
Cei 5 milioane de euro din cont ne-ar ajunge să plătim ratele la bancă pentru vreo doi ani de zile.
Asta considerând că nu mai intră nimic. Acum o să vină bani pentru că noi avem activitate sezonieră. Vindem până în luna octombrie, dacă este vreme frumoasă.
Avem de încasat vreo 15 milioane euro la zi, pentru că avem cifră de afaceri mare şi încasările sunt efectuate undeva la 50-70 de zile.
Iarna, vânzările scad, dar intră banii în cont pentru lunile anterioare. Noi avem bani.
Pe de o parte, BCR ne-a aprobat o scrisoare de confort angajantă de peste 11 milioane euro, pentru cererea de ajutor de stat pe care am depus-o, pentru fabrica de vată bazaltică. În acest ajutor de stat investim până în 20 milioane euro, ne încadrăm perfect în condiţiile legii şi creem 115 locuri de muncă.
Pe de altă parte noi avem profit nerepartizat la 31 decembrie 2012 şi avem o hotărâre AGA de mărire a capitalului social cu circa 5 milioane euro. BCR a trecut în aprobări această hotărâre AGA fără vreo condiţie. Din păcate, toate aceste amănunte pozitive pentru AdePlast au fost răstălmacite de diverşi cunoscători ai jocului pe bursă.
Reporter: Foarte mulţi au comentat că discountul nu a fost unul atractiv.
Marcel Bărbuţ: Noi nu dăm vina pe brokeri, nu dăm vina pe bursă. Noi, din contră, am fi vândut la o valoare mai mică acţiunile. Toate investiţiile noastre practic nu trebuiau scăzute din valoarea firmei pentru că erau investiţii care nu au participat la EBITDA anului 2012- 2013 la 6 luni, dar aduceau bani în viitor. Am fost sub preţul pieţei. Investiţia de 3,6 milioane de euro în fabrica de vopsea, care a fost pusă în funcţiune în august, este deja înregistrată ca datorie, însă rezultatele ei se vor vedea în viitor. Aceasta este povestea tuturor fabricilor care au fost puse în funcţiune spre jumătatea lui 2013, deci nu au participat decât parţial la evaluarea firmei.
Eu sunt producător de mortare. Eu mi-am făcut treaba. Am plătit nişte consultanţi. Am făcut publicitate pe toate canalele: presă scrisă, online sau TV, aşa cum nici o altă companie listată nu a făcut-o.
Reporter: La ASF a fost înregistrată o plângere privind subscrierile înregistrate în ofertă.
Marcel Bărbuţ: Tranşa mică s-a subscris 104%... Oamenii au avut încredere şi au venit investitori care nu aveau conturi pe bursă.
Am văzut că s-a vehiculat ideea că sunt muncitori de-ai noştri, trimişi de noi. Nu este adevărat. Noi am transmis că vrem să ne listăm la bursă şi am invitat pe cine doreşte să subscrie. Am trimis invitaţia şi către partenerii noştri de afaceri. Nu noi am făcut manipulări. Eu am stat ca fata mare, cuminte. Mi s-a spus în continuu că nu am voie să vorbesc, să fiu atent la ASF. Noi nu am făcut absolut nimic şi este ruşinos ca cineva să insinueze că Deloitte, care este un auditor din Big Four, a lăsat un prospect cu păcăleli. Nu există aşa ceva. Deloitte are emisă scrisoare de confort prin care garantează despăgubirea investitorilor în caz că situaţiile finaciare ar fi fost "coafate".
Toate amortizările, toate comisioanele, toate provizioanele, totul este făcut ca la carte pentru că noi am fost auditaţi de ani de zile. Suntem auditaţi din anul 2005, compania s-a purtat ca şi cum ar fi fost la bursă.
Să spui despre firma de avocatură Cameron McKenna, care are operaţiuni în 53 de state, că a făcut cine ştie ce ghiduşii în acel prospect, este culmea. Nu există aşa ceva.
Noi nu am avut voie să comunicăm timp de două săptămâni despre ofertă sau despre companie. Cu toate astea, în piaţă au fost diverşi care şi-au exprimat păreri. ASF ce face în situaţia asta? Eu mă supun legii, iar ceilalţi nu. Nu am avut voie să dau drept la replică.
Reporter: Până în 2020, trebuie făcută termoizolarea blocurilor, conform directivei europene 20/20/20, astfel că înţelegem că piaţa pe care activaţi are perspective de creştere.
Marcel Bărbuţ: În următorii ani, necesarul de materiale de construcţii pentru termoizolaţii va fi extrem de mare, nu vor fi capacităţi în România care să-l acopere. Deja, în această perioadă a anului, când românul se apucă de lucru, nu sunt materiale. Noi avem întârzieri la livrări de până la 5-7 zile. Primesc o comandă astăzi şi o livrez cu supracapacităţi de producţie.
În fiecare an, noi am avut program de mărire a capacităţii. Capacitatea de polistiren trebuie mărită. Am avut comenzi de 6.000 metri cubi, făceam 2.000 pe zi, eram de trei ori sub cerere şi am făcut trei schimburi. În aceste condiţii, am văzut un comentariu care spunea că lucrăm la 25% din capacitate, iar eu mă rugam de oameni să vină sâmbăta la lucru. Am lucrat 24 din 24 cu fabricile de polistiren în perioada de vârf.
Reporter: Capitalul obţinut din IPO era prevăzut pentru investiţia într-o fabrică de vată bazaltică.
Marcel Bărbuţ: Da. Urmează acum o lege, pentru că trebuie să preluăm regulile europene, prin care, de la etajul 4 în sus al clădirilor, trebuie să se pună vată bazaltică ca să nu ardă. Polistirenul nici el nu arde, dar se topeşte. Are anumite caracteristici care nu sunt atât de bune precum vata.
În aceşti ani, România a termoizolat 2% din ce ar trebui termoizolat. În ritmul acesta, ne trebuie 75 de ani, calcule făcute de Asociaţia Producătorilor de Polistiren.
Reporter: Cu cât v-aţi fi crescut capacitatea de producţie, în urma ofertei?
Marcel Bărbuţ: Vata bazaltică nu se produce în România. La noi, se produce numai o vată de până la 30 kg pe metru cub.
Pentru termoizolaţie, este nevoie de 100 kg pe metru cub, iar, pentru acoperişuri, chiar peste.
Potrivit unui studiu comandat de noi, în ţară intră 42.000 de tone din import. Asta înseamnă că iese valută afară din ţară, muncesc alţii în alte state, nu muncim noi. AdePlast îşi propusese o fabrică de 15.000 tone, care crea 115 locuri de muncă.
Reporter: Cu cât v-ar fi crescut profitul?
Marcel Bărbuţ: Datorită faptului că sunt numai trei jucători mari pe această piaţă, care importă, am fi avut o margine (n.r. profit) de 47%. Din al doilea an de funcţionare, am fi avut un profit brut de 4.700.000 euro, suplimentar.
Am fi vândut vată în jur de 10 milioane euro şi făceam un profit brut de 4,7 milioane euro, în timp ce, anul trecut, am făcut o cifră de afaceri de 41 milioane euro şi un profit net de 3.400.000 euro.
Reporter: Veţi îndeplini oricum planul de afaceri?
Marcel Bărbuţ: Da. Aşteptăm răspunsul la cererea de ajutor de stat şi, în opinia mea, statul are obligaţia să ajute şi producătorii români să creeze locuri de muncă, nu numai pe cei străni. A ajutat Nokia care, apoi, şi-a luat catrafusele şi a plecat.
Dacă statul nu ne acordă ajutorul, ar fi o lovitură. Atunci vom apela la bancă sau vom lua un fond de investiţii care să meargă cu noi.
Reporter: Având în vedere că intenţionaţi să mergeţi înainte cu investiţia, consideraţi că piaţa de capital este cea care a pierdut?
Marcel Bărbuţ: Marea pierdere este a pieţei de capital. Au pierdut o firmă de aur. Este crescută şi gândită de la început. Eu mi-am pus banii în această firmă.
"Noi nu am avut voie să comunicăm timp de două săptămâni despre ofertă sau despre companie. Cu toate astea, în piaţă au fost diverşi care şi-au exprimat păreri. ASF ce face în situaţia asta? Eu mă supun legii, iar ceilalţi nu. Nu am avut voie să dau drept la replică".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2013, 00:11)
Ce-i cu Barbut asta?
Firma de aur?
Sa-I spuna cineva ca de pe vremea egiptenilor au fost tot felul de firme despre care nu mai stie nimeni nimic, si a fost AUR....care este.
Deci decit Adplast firma de aur, mai bine AUR...intelegi diferenta barbut? Piata a inteles, motiv pentru care cumpara AUR, nu firma de aur.
haaaaaaaaaaaaaa
extenua nt individ cu cifrele lui
2. bad timing si lipsa de incredere
(mesaj trimis de vanatorul în data de 22.10.2013, 00:19)
Oferta a esuat datorita lipsei de incredere in actionarul mjoritar (si in general in calitatea antreprenorului autohton) si datorita apropierii de oferta transgaz. De ce sa bag banii intr-o afacere care nu imi inspira suficienta incredere si siguranta cand ii pot baga la ipo transgaz, net superior ca si siguranta vizibilitate si politica de dividend?
2.1. halal vanator (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de dana în data de 22.10.2013, 09:37)
urmeaza oferta romgaz. Transgaz a fost in primavara.... Si te mai dai rotund pe piata de capital....
2.2. romgaz, evident (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de vanatorul în data de 22.10.2013, 22:26)
De oferta romgaz era vorba si se intelege suficient de clar din context. Mult zgomot din partea dvs pt nimic. Scuze pt greseala.
3. fără titlu
(mesaj trimis de vanatorul în data de 22.10.2013, 00:31)
Incet dar sigur invata si romanii sa fie mai atenti cu banii lor si sa analizeze inainte de a-i plasa si nu dupa. In plus au fost pacaliti de prea multe ori asa ca acum pun mai mult pret pe siguranta investitiilor personale. Criza ca si scoala nu este iubita dar ne educa. Din pacate aceste lectii ne costa cu atat mai mult cu cat le primim mai tarziu.
4. ati citit comentariul meu domnule Barbut?
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 22.10.2013, 00:42)
pe data de 16 octombrie 2013 guvernul federal a adoptat ordonanta privind economisirea energetica (Energieeinsparverordnung EnEV 2014 abgesegnet). A existat o singura problema cu firma dvs. si anume ca nu v-ati mai incadrat in tiparul firmelor pentru care este necesar sa acorzi un discount generos pentru ca domnii investitori sa citeasca prospectul.
5. Domnule Barbut, fiti mai atent
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2013, 07:02)
citat "Marcel Bărbuţ: Noi nu dăm vina pe brokeri, nu dăm vina pe bursă."
pai domnule Barbut, de ce sa dati vina pe bursa, si sa nu dati vine pe brokerii intermediari, care nu au reusit sa convinga clientii sa plaseze bani, inseamna ca ei nu si-au facut bine temele, in conditiile in care, din 15 milioane euro atrasi la oferta, cei doi intermediari incasau aproape 1 milion euro comision. De ce ati fost de acord cu 6% comision de succes pentru brokerii intermediari in conditiile in care era un discount de doar 3% si 2% pentru cei care cumparau actiuni ?
Ce vina are bursa pentru ca a fost un pret perceput prea mare de investitori sau ca oferta a fost lansata chiar inainte de Romgaz, si era greu de crezut ca oamenii vor subscrie ? Trebuia sa fie SUPER OFERTA ca ca sa aiba reusita inainte de Romgaz, adica pret foarte mic si discount atractiv.
Domnule Barbut, i-ati intrebat pe cei de la BCR si Intercapital care au intermediat oferta, daca au subscris ? Parca au ceva fonduri de investitii si ei in administrare si cred ca puteau sa vina cu cateva milioane de euro sa acopere pana la 70% ?
Uitati-va la Romgaz cu ce pret redus a trebuit sa vina pe bursa ca sa aiba succes, i e o firma care da dividende sigure in fiecare an, pretul la IPO e apropiat de valoarea contabila, si tot sunt comentarii ca ar fi scumpa.
5.1. completare la comentariul 5 (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2013, 07:09)
pe de alta parte, cred ca brokerii intermediari au si ei o scuza, nu au stiut ca Romgaz vine in octombrie, toate datele aratau ca oferta va fi in noiembrie
5.2. A fost o manevra josnica! (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de axxa în data de 22.10.2013, 09:14)
Nu numai ca oferta Romgaz a venit din noiembrie in octombrie, dar anuntul de devansare s-a facut chiar in perioada in care se derula oferta Adeplast. Cred ca ce s-a intamplat a fost cel putin nesportiv daca nu nepermis.
Sa intelegem ca responsabilii de derularea ofertei Romgaz aveau emotii ca nu vor ramane suficiente fonduri disponibile pentru oferta lor?
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de axxa în data de 22.10.2013, 09:28)
Oricum, principala cauza a nereusitei a fost pretul oferit, greu de digerat pe bursa noastra
5.4. ce-mi place de voi (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de dana în data de 22.10.2013, 09:41)
ce-mi place de vo! mai brokerilor! nu vreti sa munciti si pace. E clar ca intermediarii AdePlast au zbarcit-o! Nu mai dati cotita!
5.5. huooo (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de pitagora în data de 22.10.2013, 09:43)
Bai inteligentule, te crezi simpatic? Compari p cu destul?
5.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.5)
(mesaj trimis de axxa în data de 22.10.2013, 09:54)
Tu cred ca esti petreagora. Pitagora ar fi putut mai mult
6. hai la psihiatru
(mesaj trimis de xx în data de 22.10.2013, 07:33)
1. daca intermediarii ar fi anuntat ca in loc de bani-comision ei doresc actiuni la firma, ar fi fost un avantaj
2. raportul capitalizare:cifra de afaceri de 1, este mult prea amre pentru bursa noastra.
[nici macar SIF5 si CCChelu nu au cumparat/vandut societati la asemena indicatori]
3. BARBUt se pare ca are nevoie de psihiatru
7. pierzi-castigi
(mesaj trimis de negustor în data de 22.10.2013, 09:13)
Pierzi-castigi, negustor te numesti. Ce inseamna o firma de aur? O va demonstra timpul. Ai 5 mil in cont? Unde te crezi barbut? La circ? Hocus-pocus am 5 mil. Sa fii sanatos! Vezi ca ai de dat 10 la furnizori si 13 la banca acum. Apropos, vezi ca aia 5 sunt tot din credit pe termen scurt, retardila-minciunila.
Ps. Ar fi bine sa inveti sa nu mai minti ca nu te mai crede nimeni!
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2013, 22:59)
In maxim 6 luni artizanul denigrarii AdePlast va pica.Moldovean obosit vei aparea in fata noului proprietar si vei fi concediat.Nimeni nu va mai angaja un dkctor in tepe.Te vei intoarce la Vaslui si te vei apuca de prasit in gradina lui tatal tau.Asta iti lromite cel cem ce te-a creeat.
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2013, 02:27)
Esti prea prost
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2013, 09:33)
Sa facem un calcul simplu: 5 mil va ajung sa platiti 2 ani ratele, da? Presupunand ca banii astia sunt ai dvs, si nu din alt credit, asta inseamna 2,5 mil pe an, adica 208000 eur pe luna. Deci dvs. rambursati doar atat pe luna pentru o valoare creditata de 37,6, dupa propriile declaratii? Va referiti doar la dobanda, si nu la principal, nu? Caci in ritmul asta nu va platiti finantarea niciodata, dle antreprenor...
In alta ordine de idei, PR ii dvs ar trebui sa va puna botnita, caci nu reusiti sa spuneti nici un cuvant fara sa ne jigniti inteligenta si persoana. Lasati-ne asa necunoscatori, prosti si bolnavi la cap in pace, va rugam mult...
9. balbaiala
(mesaj trimis de peodwsieul în data de 22.10.2013, 09:35)
Domnule barbi, cifrele dumneatale nu se leaga. Daca mai ai de dat doar la banca 32 de mil si vrei sa dai 2,5 mil pe an, inseamna ca vrei sa dai banii inapoi cam in 15 ani. Vezi ca-ti cad fabricile pe burta in anii astia si cred ca nici tu personal nu mai esti asigurabil! Sau vrei sa traiesti ca cioara!
10. spitalul de nebuni
(mesaj trimis de doctor cherchelica în data de 22.10.2013, 09:53)
Ma numesc dr. Cherchelica. Domnul barbut ma cunoaste fooarte bine. Il anunt pe aceasta cale ca m-am specializat in domeniul dementei senile. Il astept in fiecare zi la spitalul balaceanca, cu o camasa de forta noua si apretata si cu o siringa plina de calmante. Promit sa nu fiurau cu el si sa nu-l tin legat chiar toata ziua. Din pacate sansele de revenire sunt foarte mici.
11. pretul a fost de vina
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2013, 10:20)
Domnule Barbut vedeti si dvs la ce preturi se tranzactioneaza actiunile pe bursa
daca veniti cu 2.5 lei, maxim 3 lei pe actiune, eu cred ca o sa aveti succes
sa fie mai aproape de valoarea contabila si sa fie ceva discount
12. Calcul capacitate POLISTIREN ADEPLAST
(mesaj trimis de MARK în data de 22.10.2013, 12:41)
Domnule Barbut nu mai faceti afirmatii mincinoase.In propunerea de listare si in toate articolele anterioare ati afirmat ca aveti o capacitate de productie de polistiren de peste 2 milioane metri cubi in cele 3 fabrici.Acum recunoasteti ca nu faceti decat 2000 de metri cubi pe zi , polistiren nematurat , tinut afara in ploaie si soare. Sa facem un calcul simplu 2000 metri x 26 de zile lucratoare x 10 luni ( sezonul ae de fapt 6 ) = 520.000 metri livrati maxim. Unde sunt capacitatile acelea fabuloase ? Mai degraba fabulistice?Lasati-ne cu propunerea ca faceti vata de 100 kg , cand ADEPLAST livreaza polistiren pentru fatade la 9 Kg si il boteaza mincinos ADP 70.O sa faceti o vata de fatada pe care o sa puneti in pungi si sa o livrati la farmacii.
12.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2013, 22:51)
Desteptule discutam de Ploiesti nu de trei fabrici.Esti depasit.
13. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2013, 12:52)
Pregatirea unui IPO are multe detalii care trebuie luate in calcul. In cazul de fata a existat o eroare fundamentala.Momentul lansarii acestui IPO.Viitorii brokeri vor avea acest exemplu in manualele dupa care vor invata meserie. Nu e suficient sa stii sa intocmesti un prospect de oferta.Si sa ai o banca in spate.Cum zice americanul, trebuie sa fii ...Market Smart :)