Închiderea coridorului din Marea Neagră nu prezintă un motiv de îngrijorare pentru cumpărătorii de cereale

D.R.
Miscellanea / 20 iulie 2023

Închiderea coridorului din Marea Neagră nu prezintă un motiv de îngrijorare pentru cumpărătorii de cereale

Marii importatori de cereale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au reacţionat în mod calm la închiderea coridorului care permitea exporturile din porturile ucrainene de la Marea Neagră, informează Agerpres.

Mari livrări de cereale, în special de grâu, din Rusia şi ale altor producători din zona Mării Negre, cum este România, fac să existe stocuri ce pot fi cumpărate chiar în momentul în care se derulează recoltatul în Uniunea Europeană, deci cumpărătorii au la dispoziţie o ofertă consistentă, subliniază traderii.

În mod normal, cererea internaţională de import de cereale este evidenţiată de noile licitaţii lansate de importatori. Însă săptămâna aceasta nu au fost lansate noi mari licitaţii de către cumpărători importanţi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Din câte văd, nu există o coadă de cumpărători. Importatorii nu au bani şi oricum nu erau dependenţi de livrările ucrainene pe mare", a transmis un trader.

Potrivit traderilor, livrările via coridorul maritim ucrainean au fost mici în ultimele luni, în multe zile din ultimele săptămâni fiind înregistrate doar una sau două nave. În schimb, importatorii au început deja să se reorienteze spre livrările de cereale ucrainene efectuate via porturile din România şi Bulgaria sau via livrările pe Dunăre spre porturile din vestul UE.

"Sunt estimări că Ucraina poate exporta peste un milion de tone de cereale pe lună prin intermediul rutelor din UE. Unele estimări depăşesc două milioane de tone, acestea sunt volume mari", spune un trader.

"Rusia aruncă foarte mult grâu pe piaţa mondială şi în câteva săptămâni vor apărea noile revolte din UE, din partea unor ţări precum Franţa şi Germania, ceea ce înseamnă că cumpărătorii vor avea de unde alege. Nu văd nicio criză de aprovizionare", a spus un alt trader.

La bursa de la Chicago, cotaţiile la grâu au crescut miercuri cu 8,5% dar cu toate acestea preţul grâului este la jumătate faţă de nivelul record de 13,63 dolari per bushel atins în luna martie a anului trecut

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Unii nu vad, dar altii simt in buzunar si in stomac.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb