Încrederea în economia României, în continuă scădere

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 noiembrie 2021

Încrederea în economia României, în continuă scădere

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în luna octombrie, pentru a treia lună la rând, evoluţie care, cuplată cu situaţia pandemiei din ţara noastră, indică o probabilitate ridicată ca dinamica economiei să fi încetinit în ultimele trei luni, iar economia să-şi fi atins deja viteza maximă de creştere în lunile de primăvară şi vară. Încrederea în economie a scăzut de asemenea, uşor, în luna august, după o creştere în iulie şi o altă deteriorare în iunie.

Potrivit indicatorilor de încredere (ESI) calculaţi de Comisia Europeană, climatul de afaceri din ţara noastră s-a deteriorat cu un ritm lunar pentru octombrie de 0,5 puncte al ESI, care a atins valoarea de 99,8 puncte după ce în septembrie scăzute în ritm lunar cu 1,9 puncte la 100,3 puncte. Analiştii BCR Cercetare notează că valoarea din octombrie a ESI este sub media pe termen lung de 100 de puncte. ESI se află la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni şi arată o încetinire a activităţii economice.

"Indicatorul de încredere a mediului de afaceri în economia României publicat de Comisia Europeană (ESI) a continuat să scadă în octombrie şi a ajuns la 99,8, sub media pe termen lung de 100, de la 100,3 în septembrie. Managerii din industrie, servicii şi comerţ retail au fost mai pesimişti, în timp ce încrederea din construcţii a crescut. A scăzut şi indicatorul privind evoluţiile de pe piaţa muncii la 106,7 în octombrie de la 107,2 în septembrie. Comisia Europeană a început să publice de luna aceasta un indicator nou privind incertitudinea economică iar acesta a crescut, managerii locali anticipând cu dificultate evoluţia viitoare a afacerilor lor", arată analiştii BCR Cercetare.

În industrie, încrederea a scăzut cu 1,2 puncte la -3,0 de la un nivel de -1,8 puncte în septembrie, cel mai scăzut nivel din luna aprilie, după valoarea de 0,0 puncte din august, evoluţie venită pe fondul aşteptărilor mai scăzute de producţie şi a nivelului în scădere al comenzilor de la export.

"Sondajul trimestrial pentru industria manufacturieră arată un declin a ratei de utilizare a capacităţii (de producţie) la 72,1% în T4 2021 de la 75% în T3 2021, de data aceasta în linie cu situaţia la nivel european", notează Eugen Sinca de la BCR.

În servicii scăderea a fost de 1,4 puncte la 4,6 puncte în octombrie, evoluţie venită pe fondul scăderii componentei ce vizează aşteptările cu privire la cerere pe următoarele 3 luni, scădere care la rândul ei a fost cel mai probabil cauzată de creşterea la niveluri record a infectărilor cu Covid-19 şi de implementarea de noi restricţii. În construcţii, unde aşteptările pe partea de creşteri de preţuri au crescut masiv în octombrie, s-a consemnat o creştere lunară de 2,6 puncte după o scădere de 1,6 puncte în septembrie.

Analiştii BCR mai arată că indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţia economiei arată un impact redus în economie până în prezent al celui de-al patrulea val pandemic.

"Activitatea economică din primele trei săptămâni din octombrie s-a situat la 101% din media unei luni normale pre-criză faţă de 100% în septembrie. (...) Oamenii rămân îngrijoraţi de evoluţia pandemiei, ceea ce s-a văzut în creşterea căutărilor «ajutor şomaj» pe Google la început de octombrie urmată de o scădere. Mobilitatea spre locurile de muncă a fost uşor mai mică. Alte măsuri ale mobilităţii care nu sunt incluse în indicele nostru precum cele către centre comerciale, cinematografe, restaurante, magazine alimentare şi farmacii au arătat reducerea deplasării consumatorilor dar şi o stabilizare ulterioară", notează analiştii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Intrebare: Cand se taie din RON / LEU?

    semnat comenturi "cretine" 

    1. La ce nivel?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb