Încrederea în economia zonei euro a atins în iunie cel mai ridicat nivel din ultimii 21 de ani, în urma îmbunătăţirii situaţiei din sectorul serviciilor, după atenuarea restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA şi Agerpres.
Potrivit datelor publicate marţi de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a urcat în iunie la 117,9 puncte, de la 114,5 puncte luna precedentă. Cifra comunicată de Executivul comunitar diferă de estimările analiştilor, care se aşteptau la un avans de până la 116,5 de puncte.
În industrie, optimismul a crescut pentru a şaptea lună consecutiv, ajungând la nivelul record de 12,7 puncte, de la 11,5 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un avans până la 12,3 puncte.
Încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a înregistrat a cincea lună de creştere consecutivă, ajungând la 17,9 puncte în iunie, de la 11,3 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel începând din august 2007.
Încrederea consumatorilor a urcat la minus 3,3 puncte luna aceasta, de la minus 5,1 puncte luna precedentă, a cincea lună de creştere consecutivă.
Indicele legat de aşteptările privind forţa de muncă a urcat la 111,6 puncte în iunie, datorită planurilor de angajări din industrie şi servicii, care au compensat declinul uşor din construcţii.
Datele publicate marţi de Comisia Europeană sunt rezultatul unui studiu efectuat în perioada 1 - 21 iunie.
În mai, Comisia Europeană a estimat că economia UE va creşte cu 4,2% în 2021 şi cu 4,4% în 2022, în timp ce zona euro va înregistra un avans de 4,3% anul acesta şi de 4,4% anul viitor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2021, 21:57)
au fost iesiri de 500 de miliarde de euro din spariul EU catre alte piete!
Lichiditate nu CREDIT; scos din sistem pe seama Creditului ce a fost generat Intern (UE).
Ramane ca UE-ul sa inceapa sa inverte lichiditatea care a mai ramas si care a mai fost injectata sa echilibrezte piata.
Cu corectiile aferente!
Este un optimism suprarealist, pe moment.
Sunt foarte multe tari din UE (vechile tari) ce au cam atins maxime (multe din ele sunt cazute real de peste 7-12 ani cu tot cu pomparea de lichiditate in piata) in timp ce altele tocmai cresc prin corectii severe primite (Romania, Polonia, Bulgaria, etc...)
semnat comenturi "cretine"
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2021, 02:25)
Nu pot retrage lichiditatea ca se dezintegreaza euro, dar pregatesc taxarea lichiditatilor celor care nu cheltuie, daca nu reusesc sa execute planul inflationist.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2021, 07:32)
Da!
Pai sunt prinsi momentan in “capcana lichiditatii”!
semnat comenturi “cretine”