Motorina deversată în urma eşuării a două petroliere în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov, în regiunea Zaporojie, transmite news.ro.
La Berdiansk, Ucraina ocupată, voluntarii au strâns astăzi o tonă de reziduuri de păcură, conform declaraţiilor lui Vladimir Stelmacenko, deputat local şi director al portului comercial maritim.
"Deoarece în strâmtoarea Kerci funcţionează vânturi multidirecţionale şi, cel mai important, curenţi multidirecţionali, această păcură a ajuns nu numai pe coasta Mării Negre a Caucazului - Anapa şi aşa mai departe -, dar, din păcate, a ajuns şi în apele Mării Azov. În consecinţă, odată cu aceşti curenţi care duc totul la ţărmul nostru, această păcură a ajuns pe plajele noastre. Astăzi am organizat o acţiune voluntară la Berdiansk (...) şi am colectat, probabil, mai mult de o tonă din aceşti bulgări cu păcură, probabil pe o distanţă de mai puţin de doi kilometri", a explicat Stelmacenko.
El a specificat că "îmbibaţia de păcură pe plajă este destul de mare".
Operaţiunea de curăţare a avut loc pe plaja din dreptul unui sanatoriu din perioada URSS, dar Vladimir Stelmacenko a declarat că păcura s-a răspândit deja pe plajele din întreaga "parte superioară" a oraşului Berdiansk.
Stelmacenko a explicat că păcura s-a infiltrat adânc în nisip, pătrunzând 20-30 cm, şi devine mai dificil de gestionat din cauza proprietăţilor sale. El a subliniat că problema necesită o soluţie amplă, implicând mijloace tehnice şi resurse umane semnificative, având în vedere lungimea liniei de coastă afectate din regiunea Zaporojie.
Liderul rus Vladimir Putin a exprimat nemulţumirea faţă de eforturile insuficiente pentru curăţarea scurgerii de petrol din Marea Neagră, declarând că măsurile luate până acum nu sunt suficiente pentru a face faţă dezastrului ecologic.
Un dezastru ecologic de proporţii a avut loc în strâmtoarea Kerci pe 15 decembrie, când două vase petroliere învechite au fost avariate de o furtună. Unul dintre ele s-a scufundat, iar celălalt a eşuat, ducând la deversarea a aproximativ 2.400 de tone de produse petroliere în mare. Mass-media de stat a raportat iniţial că vasele transportau 62.000 de barili (9.200 de tone) de produse petroliere.
Preşedintele rus Vladimir Putin a numit acest incident "una dintre cele mai grave provocări ecologice" din ultimii ani. De la deversare, mii de angajaţi ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari au lucrat pentru a curăţa zonele afectate, îndepărtând tone de nisip şi pământ contaminat.
Grupurile de mediu au semnalat moartea delfinilor, marsuinilor şi păsărilor de mare din cauza poluării. Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, continuă să fie o zonă grav afectată de acest dezastru.
Opinia Cititorului