India afirmă că situaţia cu China în regiunea Ladakh din vestul Himalayei este fragilă şi periculoasă

G.D.
Internaţional / 18 martie 2023

India afirmă că situaţia cu China în regiunea Ladakh din vestul Himalayei este fragilă şi periculoasă

Situaţia dintre India şi China în regiunea Ladakh din vestul Himalayei este fragilă şi periculoasă, forţe militare fiind desfăşurate foarte aproape una de cealaltă în unele părţi, a declarat astăzi ministrul indian de Externe Subrahmanyam Jaishankar, transmite Reuters, conform News.ro.

Cel puţin 24 de soldaţi au fost ucişi când cele două părţi s-au ciocnit în regiune la jumătatea anului 2020, dar situaţia a fost calmată prin runde de discuţii diplomatice şi militare.

În decembrie au izbucnit violenţe în sectorul de est al graniţei nemarcate dintre giganţii asiatici care dispun de arme nucleare, dar nu s-a soldat cu morţi.

"În opinia mea, situaţia rămâne încă foarte fragilă, deoarece există locuri în care trupele noastre sunt foarte apropiate şi, potrivit evaluărilor militare, este destul de periculoasă", a spus Jaishankar la un veniment organizat de India Today.

Relaţiile dintre India şi China nu pot reveni la normal până când conflictul de la graniţă nu va fi rezolvat în conformitate cu acordul de principiu din septembrie 2020, la care a ajuns cu omologul chinez, a spus el.

"Chinezii trebuie să respecte ceea ce s-a convenit şi au avut probleme cu asta".

Deşi forţele din ambele părţi s-au retras din multe zone, discuţiile continuă asupra punctelor nerezolvate, a spus Jaishankar.

"Le-am spus foarte clar chinezilor că nu putem avea o încălcare a păcii şi liniştii, nu puteţi încălca acordul şi vrem ca restul relaţiei să continue ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Acest lucru pur şi simplu nu este sustenabil", a explicat ministrul.

Jaishankar a spus că a discutat situaţia cu noul ministru de Externe al Chinei, Qin Gang, în marja unei întâlniri a miniştrilor de Externe ai naţiunilor G20, găzduită de India în această lună.

În ceea ce priveşte preşedinţia G20 a Indiei în acest an, Jaishankar şi-a exprimat speranţa că New Delhi poate face forumul "mai fidel mandatului său global".

"G20 nu ar trebui să fie un club de dezbateri sau o arenă doar a nordului global. Trebuie să se capteze toate preocupările globale. Am făcut cunoscut deja acest punct de vedere foarte ferm", a spus Jaishankar.

Două reuniuni ministeriale G20 care au avut loc în India în ultimele trei săptămâni au fost umbrite de invazia de 13 luni a Ucrainei de către Rusia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce bine ar fi un conflict militar intre India si China,

    cu un pic de "ajutor" poate iese ceva 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb