INDIA:  Mucormicoza face ravagii printre pacienţii COVID-19

G.B
Internaţional / 10 mai 2021

Mucormicoza face ravagii printre pacienţii COVID-19

Într-o ţară devastată de pandemie, medicii indieni trebuie să facă faţă unei noi probleme de sănătate. Mucormicoza, o infecţie fungică rară, dar foarte agresivă, face ravagii în India printre pacienţii convalescenţi sau recuperaţi după COVID-19, în mare parte persoane cu diabet, potrivit digi24.

Mucormicoza sau "ciuperca neagră" este o infecţie foarte rară şi este cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găseşte în mod obişnuit în sol, plante, gunoi de grajd şi fructe sau legume în descompunere. "Este omniprezent şi se găseşte în sol şi aer şi chiar în nasul şi mucusul persoanelor sănătoase", explică chirurgul Akshay Nair, care recent a îndepărtat ochiul unei paciente de 25 de ani pentru a opri extinderea ciupercii la creier, scrie BBC.

Infecţia fungică afectează sinusurile, creierul, plămânii şi poate fi fatală pentru diabetici sau pacienţii cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi pacienţii cu cancer sau persoanele cu HIV / SIDA.

Medicii sunt de părere că mucormicoza, care are o rată de mortalitate de 50%, poate fi declanşată de tratamentul cu steroizi, tratament folosit la pacienţii cu Covid-19 în stare gravă.

Steroizii reduc inflamaţia în plămâni în cazul pacienţilor cu Covid-19 şi au rol în oprirea reacţiei imunitare ce atacă organele. În acelaşi timp însă, steroizii reduc imunitatea şi cresc nivelul zahărului din sânge la pacienţii COVID-19 diabetici şi non-diabetici. Experţii cred că această scădere a imunităţii duce la declanşarea cazurilor de mucormicoză.

"Diabetul scade protecţia dată de sistemul imunitar, coronavirusul o exacerbează, iar tratamentul cu steroizi care ajută la combaterea Covid-19 acţionează ca un combustibil pentru foc", explică dr. Nair.

Dr. Nair, care lucrează în trei spitale din Mumbai, spune că ,în aprilie, a văzut aproximativ 40 de pacienţi cu infecţia fungică. Mulţi dintre ei erau diabetici care se recuperaseră de Covid-19 acasă. Pentru 11 dintre aceşti pacienţi, s-a intervenit chirurgical pentru a li scoate un ochi şi, astfel, infecţia să fie stopată.

Şase dintre colegii săi din cinci oraşe - Mumbai, Bangalore, Hyderabad, Delhi şi Pune - au raportat între decembrie şi februarie 58 de cazuri de infecţie. Majoritatea pacienţilor s-au infectat între 12 şi 15 zile după recuperarea de Covid-19.

Şi spitalul Sion din Mumbai a raportat 24 de cazuri de infecţie fungică în ultimele două luni, în comparaţie cu alţi ani, când erau raportate aproximativ şase cazuri pe an, potrivit medicului Renuka Bradoo, şeful secţiei ORL. Dintre aceştia, 11 au pierdut câte un ochi, iar şase au murit. Majoritatea pacienţilor medicului sunt diabetici de vârstă mijlocie, care au fost infectaţi la două săptămâni după recuperarea de Covid-19. "Vedem deja două-trei cazuri pe săptămână aici. Este un coşmar în interiorul unei pandemii", a spus medicul.

În oraşul din sudul Bengaluru, dr. Raghuraj Hegde, chirurg ocular, are o poveste similară. El a văzut 19 cazuri de mucormicoză în ultimele două săptămâni, majoritatea la pacienţi tineri. "Unii erau atât de bolnavi, încât nici măcar nu i-am putut opera." Medicii spun că sunt surprinşi de severitatea şi frecvenţa acestei infecţii fungice în timpul celui de-al doilea val Covid.

Dr. Nair spune că a întâlnit nu mai mult de 10 cazuri în Mumbai în ultimii doi ani. "Anul acesta este ceva diferit"..

În Bengaluru, Dr. Hegde spune că nu a întâlnit niciodată mai mult de unul sau două cazuri pe an în peste un deceniu de practică

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Aceste boli exotice confirma pentru a cata oara un adevar sinistru - acest virus a fost produs in laboratoarele totalitarismului mondial de la Davos, prin unealta Bill Gates mana in mana cu chinezii care muncesc pe bani putini...

    1. Adevărul este că ești prost. Desigur acesta nu-i un adevăr sinistru ci doar banal.

    Face ravagii? 40 de cazuri intr-un spital si 20 in altul in doua luni?

    Normal ca facem senzatie cu astfel de stiri. Ca pe cei 100 de batrani decedati in doua-trei saptamani de la vaccinarea cu PFizer am uitat (vaccinarea a inceput la final de dec iar pana la 19 ian erau deja peste 100). 

    "As of January 19, there were “71 observed deaths linked to the Pfizer COVID-19 vaccine,” across Europe, “including cases in the UK, Germany, 16 in the UK and 12 in Germany,” said French Health Minister Olivier Véran. The Norwegian Medicines Agency also reported 28 deaths." 

    1. Câte sute de milioane au fost vaccinați? Câte cazuri de decese au fost dovedite (și nu suspectate cum e în articolul citat de tine) că au legătură cu vaccinarea? Câți oameni au murit (dovedit) de covid-19?

      Întrebările sunt retorice și nu sunt adresate postacilor de teapa ta ce trebuie să-și realizeze norma.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb