Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a coborât cu 0,9% în octombrie 2018, comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care scăderea preţurilor la produse lactate, carne şi uleiuri vegetale a contracarat creşterea preţului la zahăr.
Anunţul a fost făcut de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna octombrie 2018, acest indice a ajuns la un nivel de 163,5 puncte, în scădere cu 0,9% faţă o valoare revizuită de 164,9 puncte în luna septembrie şi cu 7,4% sub nivelul din luna octombrie 2017. În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind recolta mondială de cereale în 2018, până la 2,601 miliarde tone, în creştere cu aproape 10 milioane de tone faţă de estimarea precedentă, dar cu 57 de milioane de tone sau 2,1% sub producţia record înregistrată în 2017. "Culturile de grâu de iarnă, care vor fi recoltate în 2019, sunt în prezent însămânţate în emisfera nordică, în timp ce preţurile avantajoase sunt aşteptate să stimuleze creşterea suprafeţelor însămânţate cu grâu în Uniunea Europeană, SUA şi India", se arată în raportul FAO. Producţia mondială de grâu în 2018 este estimată de FAO la aproximativ 728 de milioane de tone, ceea ce reprezintă un declin de 4,3% comparativ cu 2017.