Indicii BVB: Traiectorii diametral opuse pe parcursul anului trecut

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie

Indicii BVB: Traiectorii diametral opuse pe parcursul anului trecut

English Version

Finanţele au atras 16,4 miliarde lei de la populaţie, prin şase emisiuni de titluri de stat Fidelis

Investitorii de la BVB aveau circa 226.000 de conturi, la finele anului trecut, cu 26% peste numărul conturilor din 2023

Indicii pieţei principale a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat 2024 în uşoară creştere, după evoluţii diametral opuse în cele două jumătăţi ale anului.

În primele şapte luni, acţiunile pieţei noastre au marcat o succesiune de noi recorduri istorice, într-un context general internaţional propice activelor riscante, potenţat de elemente interne precum rezultatele financiare şi dividendele plătite de multe companii, achiziţiile constante ale fondurilor de pensii şi oferta de acţiuni mai redusă în comparaţie cu cererea în creştere. Ulterior, perioada electorală, ce a culminat cu anularea de către Curtea Constituţională a primului tur al alegerilor prezidenţiale câştigat de candidatul populist de extremă dreapta Călin Georgescu, al cărui discurs pro-rus a stârnit îngrijorări în rândul investitorilor privind perspectiva europeană şi nord-atlantică a ţării noastre, a adus o tendinţă de scădere pronunţată la BVB.

În plus, în luna decembrie, Fitch a revizuit la negativă perspectiva României, între motivele invocate de agenţia de rating fiind incertitudinea politică ce va avea, probabil, un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale, un deficit bugetar de peste 8% pentru anul trecut şi perspectiva unei creşteri economice reduse.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a încheiat anul cu o apreciere de 8,8%, la 16.721 de puncte, dar cu 11% sub recordul istoric de 18.749 de puncte atins în data de 18 iulie. Dividendele au continuat să aducă un plus important randamentelor, astfel încât indicele BET-TRN, ce reflectă atât evoluţia preţurilor acţiunilor din BET cât şi reinvestirea dividendelor nete, a avut un avans 15,5%, semnificativ peste inflaţia care se situa în decembrie la 5,1% în dinamică anuală, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Apreciere de peste 20% pentru acţiunile din Statele Unite, pentru al doilea an la rând

În Statele Unite, piaţa acţiunilor a avut, pentru al doilea an la rând, o apreciere de peste 20% în 2024, evoluţie susţinută de creşterea solidă a economiei SUA, tăierea dobânzilor de către Rezerva Federală pe fondul tendinţei dezinflaţioniste, menţinerea entuziasmului privind potenţialul inteligenţei artificiale şi alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, agenda republicanului fiind percepută drept benefică pentru economie şi piaţă de către investitori. În acest context, S&P 500 s-a apreciat cu 25,7%, în vreme ce Dow Jones Industrial Average a crescut cu 12,9%. Indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în industrii intensive în cunoaştere, a avut un avans de 28,6%.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană a început de asemenea să taie dobânzile, dar sectorul tehnologic este mult mai slab reprezentat decât în Statele Unite, economiile găfâie iar scena politică este marcată de proliferarea mişcările extremiste, aprecierile pieţelor de acţiuni au fost mai reduse. Astfel, Stoxx 600 s-a apreciat cu 5,4%, în vreme ce la Londra indicele FTSE100 a avut un avans de 5,7%. O evoluţie mai bună a avut DAX al bursei din Frankfurt, cu o apreciere de 18,8%, anul trecut.

Antibiotice, Digi şi MedLife - printre cele mai bune evoluţii din principalul indice al BVB

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, al celor mai lichide treizeci de acţiuni ale pieţei noastre, a avut o creştere de 9,2%, anul trecut, în vreme ce cu tot dividende randamentul total brut al coşului de acţiuni s-a ridicat la 15,3%.

Acţiunile Antibiotice Iaşi au avut un randament total de circa 90%, cel mai mare din indicele BET anul trecut, dat aproape în totalitate de aprecierea cotaţiei, datorită rezultatelor financiare excepţionale din prima parte a anului şi de perspectivele companiei care se extinde şi se diversifică, dezvoltare pentru care va beneficia inclusiv de fonduri din partea Comisiei Europene.

Indicii BVB: Traiectorii diametral opuse pe parcursul anului trecut

Titlurile Sphera, ce reuneşte sub umbrela sa brand-urile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au marcat un randament total de 65%, dat în mare parte tot de aprecierea preţului, pe fondul creşterii puternice a profitabilităţii, a extinderii reţelei de restaurante şi a politicii de dividend, elemente care au atras în acţionariat inclusiv fonduri de pensii Pilon II. Randamentul total al acţiunilor Digi s-a ridicat la 48%, facilitat în principal de vânzarea de către Digi Spania a unei reţele de fibră optică pentru un preţ de până la 750 milioane de euro şi includerea titlurilor în indicii MSCI. Compania este pe cale să preia active ale Telekom Mobile şi s-a extins în Belgia şi Portugalia, anul trecut.

Acţiunile MedLife au avut o creştere de 45,7%, în condiţiile în care prestatorul de servicii medicale a revenit pe profit şi îşi continuă campania de dezvoltare prin achiziţii. Acţiunile Aquila au avut un randament total de 33,3%, compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum fiind, alături de Digi şi MedLife, pe radarele fondurilor de pensii private.

Performanţă superioară ale acţiunilor Banca Transilvania faţă de BRD

Într-un an în care indicele EuroStoxx Banks a avut o apreciere de circa 21%, acţiunile Banca Transilvania au avut un randament total de 33,7%, din care aprecierea cotaţiei a fost de aproape 28%, în vreme ce randamentul acţiunilor BRD s-a ridicat la 15,7%, cea mai mare parte provenind din dividend.

Diferenţa de evoluţie poate fi explicată de mai mulţi factori, între care rezultatele financiare mai bune raportate de banca din Cluj, ce a cumpărat OTP Bank Romania, fapt ce se reflectă în raportări. În plus, Banca Transilvania, care pe lângă dividende îşi recompensează acţionarii şi cu acţiuni gratuite, are probabil cel mai mare free-float dintre marile companii de la BVB, reprezentând astfel o investiţie predilectă pentru o largă categorie de investitori.

Evoluţia acţiunilor energetice - OMV Petrom, lider la randament, Nuclearelectrica în scădere

Indicele energetic BET-NG s-a apreciat cu 7%, anul trecut, până la 1.199 de puncte, fiind susţinut de evoluţia acţiunilor producătorilor de petrol şi gaze şi a companiilor de utilităţi.

În constrast cu scăderea preţului petroului, acţiunile OMV Petrom au avut un randament total de 35,8%, evoluţia fiind facilitată de dividendele generoase ce includ o distribuţie specială şi rezultatele financiare îmbunătăţite pe fondul lipsei "contribuţiei de solidaritate". Titlurile Romgaz, partenerul OMV Petrom din Neptun Deep, au avut mai degrabă o evoluţie laterală, încheind anul cu un randament total de 5,4%, în condiţiile în care dividendele distribuite şi cele preconizate sunt mult mai reduse faţă de cele din alţi ani.

Acţiunile producătorului şi furnizorului de energie Hidroelectrica au avut, de asemenea, o evoluţie laterală, în condiţiile în care profitabilitatea companiei s-a diminuat dar randamentul total al titlurilor a fost pozitiv, datorită dividendului mare acordat. Compania de importanţă strategică pentru ţara noastră este controlată de stat, fiind astfel unul dintre principalii emitenţi de dividend de la BVB. Titlurile Nuclearelectrica s-au situat pe un trend descendent, încheind anul trecut cu un randament total negativ, în condiţiile în care compania a raportat profitabilitate în scădere. În plus, producătorul de energie are de realizat investiţii importante, astfel încât analiştii estimează rate mai reduse de distribuţie a dividendelor faţă de cele din urmă cu câţiva ani.

Titlurile Transelectrica au avut un randament de 26,2%, dat aproape în totalitate de creşterea preţului acţiunii din perioada primăvară-vară, în care compania a raportat majorarea profitabilăţii iar analiştii apreciau că emitentul avea perspective favorabile, având în vedere tarifele reglementate în creştere şi costurile mai mici ale consumului propriu tehnologic. Acţiunile Electrica au marcat un randament total de 16%, datorat creşterii cotaţiei din prima jumătate a anului, când rezultatele companiei au fost semnificativ îmbunătăţite, iar titlurile sale au fost incluse în indicii FTSE Russell. Acţiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz au avut un randament total de 26,2%, pe fondul creşterii cotaţiei în perioada mai-iunie, în condiţiile în care compania raportase o profitabilitate dublă pentru primul trimestru.

One United, TTS şi Fondul Proprietatea - printre emitenţii cu deprecieri din BET

Acţiunile One United Properties, cele ale Transport Trade Services şi titlurile Fondul Proprietatea au înregistrat cele mai mari scăderi din indicele BET, anul trecut.

Titlurile dezvoltatorului imobiliar s-au depreciat cu 42,8%, respectiv un randament total negativ de 38,8%, într-un context marcat de rezultate financiare în scădere, scandalul Nordis ce are probabil impact asupra întregului sector imobiliar din ţara noastră şi o anumită incertitudine privind cadrului fiscal. În plus, este posibil ca unele operaţiuni corporative ale emitentului să fi adus o anumită neîncredere în rândul investitorilor.

Titlurile transportatorului de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services au scăzut cu 34%, anul trecut, în condiţiile în care rezultatele financiare ale companiei s-au depreciat masiv, din cauza unui efect de bază negativ. Emitentul a câştigat în urma izbucnirii conflictului din Ucraina, dar acum activitatea se normalizează, revenind în apropierea nivelurilor dinaintea războiului. Acţiunile TeraPlast s-au situat pe un trend descendent pe tot parcursul anului, în condiţiile în care rezultatele raportate de producătorul de materiale de construcţii au dezamăgit investitorii, compania înregistrând pierdere după primele nouă luni ale anului.

Indicele BET-FI - cea mai redusă apreciere dintre coşurile de acţiuni ale pieţei principale

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un avans de 4,6%, anul trecut, până la 62.020 de puncte, cea mai slabă apreciere dintre coşurile de acţiuni ale pieţei principale.

Acţiunile Fondul Proprietatea s-au depreciat cu 39,8%, anul trecut, respectiv un randament total negativ de 28,3%, în principal pe fondul presiunii la vânzare pusă de fondurile de pensii Pilon II ce îşi diminuează masiv deţinerile în FP. În plus, Ministerul Finanţelor a început să pună presiuni ca fondul să-şi conserve portofoliul, ceea ce face ca valorificarea prin listare a celor mai importante deţineri ale FP să fie mai dificilă.

Fostele SIF-uri au avut creşteri ale preţurilor acţiunilor situate între 10% pentru Lion Capital şi 27,4% în cazul Longshield Investment şi Infinity Capital, dar din păcate aceste fonduri sunt complet ieşite de pe radarul investitorilor de retail şi a celor instituţionali serioşi, precum fondurile de pensii.

La finalul lui decembrie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 69% pentru Infinity Capital Investments şi 42% în cazul Longshield Investment. Pentru FP, discountul era de 55%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%. Administratorul american a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat la cârma fondului.

Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al bursei noastre, a avut un recul de 10,8%, anul trecut, fiind sigurul coş de acţiuni de la BVB care s-a depreciat, în 2024. Declinul vine în condiţiile în care rezultatele multor emitenţi au dezamăgit investitorii, iar majoritatea companiilor importante s-au transferat în piaţa principală.

Premier Energy a realizat cel mai mare IPO privat din ultimii cinci ani; JT Grup Oil, Glissando Garden Center, Fort şi Immo Guru au debutat în Piaţa AeRO

Premier Energy, companie din industria energetică, a debutat anul trecut în Piaţa Principală a BVB, în urma unei oferte publice iniţiale prin care a atras 695 milioane de lei - cel mai mare IPO al unei companii private din ultimii cinci ani. În Piaţa AeRO au debutat companiile JT Grup Oil, Glissando Garden Center, Fort şi Immo Guru. De asemenea, la finele lunii decembrie a avut loc oferta Green Tech International, grup ce se ocupă cu furnizarea de căldură ecologică pentru diferite tipuri de clienţi, compania debutând vineri la BVB.

Ministerul Finanţelor a realizat şase oferte de titluri de stat Fidelis anul trecut, prin care a atras de la populaţie suma record de 16,4 miliarde lei (aproape 3,3 miliarde euro), circa 40% din valoarea cumulată a tuturor celor 20 de emisiuni Fidelis derulate din august 2020 până în prezent.

La finele anului trecut, investitorii de la BVB aveau circa 226.000 de conturi, cu 26% peste numărul de la finele anului 2023, conform datelor Fondului de Compensare a Investitorilor.

Capitalizarea tuturor companiilor listate pe Piaţa Principală se ridica la 350 miliarde lei, la finalul lui 2024, cu 19% peste cea din 2023, dar valoarea medie a tranzacţiilor zilnice s-a diminuat la 65,8 milioane lei, faţă de 97,4 milioane lei în anul anterior, când a fost listată Hidroelectrica, care a tras masiv media în sus, după cum reiese din datele BVB.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8173
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2956
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9796
Gram de aur (XAU)Gram de aur449.4021

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb