Industria, în ajustare în luna noiembrie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 ianuarie 2021


Producţia industrială a României s-a ajustat uşor în noiembrie, aceasta fiind prima lună de scădere după şase consecutive de revenire, arată datele oficiale publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Scăderea în ritm lunar de 0,6% din penultima lună a lui 2020 a venit pe fondul reintroducerii de restricţii la nivel european la finele anului trecut. Datele privind comenzile noi în industrie pentru luna noiembrie vor fi publicate astăzi de INS şi vor oferi o imagine mai completă a situaţiei din industria românească, puternic integrată în lanţurile de aprovizionare din industria europeană (germană în special, care a continuat să evolueze pozitiv în finalul lui 2020).

Conform INS, industria prelucrătoare s-a diminuat cu 1,7% lună/lună în noiembrie, în timp ce ramura extractivă s-a redus cu un ritm lunar de 2,7%. La polul opus, componenta energie şi utilităţi a consemnat un avans lunar de 2,5% în noiembrie.

În dinamică an/an, producţia industrială s-a ajustat pentru a doua lună consecutiv în noiembrie, cu 3,4%, cea mai slabă evoluţie din luna august, potrivit lui Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania. Componentele prelucrătoare şi extractivă au scăzut cu ritmuri anuale de 4,1%, respectiv 10,1%. Pe de altă parte, ramura energie şi utilităţi s-a majorat pentru a patra lună consecutiv în noiembrie, cu un ritm în accelerare la 4,4% an/an.

"Această evoluţie (scăderea de 0,6% din noiembrie - n.r.) a fost determinată, îndeosebi, de reintroducerea de restricţii în ţările din zona Euro, principalul partener economic, pe fondul intensificării pandemiei", comentează Rădulescu.

Acesta adaugă: "Analiza pe marile grupe industriale evidenţiază creşterea producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată pentru a şasea lună la rând în noiembrie, cu un ritm anual de 7,6%, evoluţie care exprimă premise favorabile pentru dinamica consumului privat (principala componentă a PIB) în trimestrele următoare. Pe de altă parte, componentele bunuri intermediare, bunuri de capital şi bunuri de uz curent s-au ajustat cu ritmuri anuale de 0,8%, 5,4%, respectiv 10,8%. Astfel, la 11 luni din 2020 producţia industrială s-a diminuat cu 10,2% an/an, pe fondul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent în ultimele decenii. Componentele energie & utilităţi, extractivă şi prelucrătoare s-au diminuat cu dinamici anuale de 3,4%, 10,5%, respectiv 11,3%. Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale componentele bunuri de folosinţă îndelungată, bunuri intermediare, bunuri de uz curent şi bunuri de capital au consemnat ajustări cu ritmuri anuale de 2,3%, 6,7%, 10,2%, respectiv 17,3% în perioada ianuarie- noiembrie".

Cele mei severe ajustări ale producţiei în industria prelucrătoare la 11 luni din 2020 au fost înregistrate de următoarele ramuri: articole de îmbrăcăminte (27,2% an/an), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (31,1% an/an) şi tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei, prepararea şi vopsirea blănurilor (31,5% an/an). La polul opus, producţia a crescut în ramurile tutun (1,7% an/an), chimică (4,9% an/an) şi farmaceutică (6,2% an/an) în perioada ianuarie-noiembrie 2020.

"În noiembrie, indicele producţiei industriale a scăzut cu -0,6% lună/lună dar s-a păstrat pozitiv în termeni anuali la +0,4% an/an comparativ cu octombrie, unde creşterea anuală a fost revizuită în jos la +0,9% an/an. Pentru primele 11 luni ale anului 2020, producţia industrială a suferit o contracţie de -10,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019", arată şi analiştii BCR Cercetare.

Estimările econometrice realizate de Banca Transilvania indică evoluţia producţiei industriale sub potenţial pentru a opta lună la rând în noiembrie. Industria prelucrătoare globală, inclusiv cea românească, a intrat începând cu jumătatea secundă a anului 2018 într-o recesiune îndelungată pe fondul războaielor comerciale internaţionale purtate de administraţia Statelor Unite.

INS: Salariul mediu net a crescut în noiembrie cu 68 de lei

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în noiembrie, de 5.565 lei, cu 113 lei (+2,1%) mai mare decât în luna octombrie 2020, în timp ce valoarea medie nominală netă s-a ridicat la 3.411 lei, în creştere faţă de luna precedentă, cu 68 lei (+2%), arată datele publicate ieri de INS.

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv 8.273 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.668 lei).

"În noiembrie 2020, salariul mediu net a conservat în termeni anuali dinamica perioadei anterioare la +7,3%. Salariile din domeniul public au fost mai mari cu +6,7% faţă de noiembrie 2019, iar cele din sectorul privat au avansat cu +7,5%", mai arată analiştii BCR.

Datele INS relevă că în sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+1,9%), respectiv în învăţământ (+1,3% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice). Câştigul salarial mediu net din administraţia publică a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,9%). Salariul mediu net din administraţie ajunge undeva la 5.600 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb