Infernala maşină de zgomote de la prezidenţiale

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 16 octombrie

Sorin Rosca Stanescu

Sunt 14 candidaţi pentru Cotroceni. Dintre aceştia, doi, Nicu şi Marcel, au cele mai mari şanse să se califice în turul doi. Să presupunem că aceştia, în cazul în care suferă vreun accident pe parcursul scurtei perioade care a rămas, au şi doi înlocuitori. George Simion şi Mircea Geoană. Dar oricât am fi de generoşi, suntem obligaţi să ne întrebăm ce caută în această ciorbă electorală ceilalţi zece, despre care se ştie cu certitudine că nu au nici cea mai mică şansă.

Explicaţia ar putea fi identificată chiar în titlul acestei analize. Treaba acestora, a celor zece, este să alcătuiască o infernală şi asurzitoare maşină de zgomote. Televiziunile şi posturile de radio, obligate fiind de lege, vor trebui să-i prezinte de-a valma pe toţi candidaţii. Mesajele celor doi de la vârf, hai să spunem al celor patru, vor fi acoperite şi distorsionate de ceea ce le vor promite alegătorilor echipa celor zece pitici care mimează că bat la porţile Cotroceniului. În felul acesta, cetăţeanul are toate şansele să devină efectiv turmentat, pentru că sub bombardamentul de mesaje îi vor scăpa cele principale, cele de care trebuie să ţină cont atunci când optează. Nu este deloc exclus ca tocmai acest efect devastator asupra opiniei publice să fie şi unul dintre obiectivele principale al celor zece şi al susţinătorilor inspiratorilor din umbră ai acestora.

O altă explicaţie a maşinii de zgomote poate fi identificată în utilizarea conform legii a banului public. Să explic acest lucru. Un candidat care a strâns numărul necesar de semnături şi care a fost omologat de Autoritatea Electorală primeşte de la buget, adică de la noi, o sumă consistentă de bani pentru a-şi face chipurile campanie electorală. Cunoscând la perfecţie acest mecanism, candidaţii au apelat din timp la sponsori, promiţându-le una-alta, vom vedea ce, şi au încasat sume de bani, unele pur şi simplu sub forma unor contribuţii personale la campania electorală, altele sub forma unor împrumuturi care acum urmează să fie restituite din banii daţi de Guvern. Bucurie şi sărbătoare! Pentru că, până la urmă, în schimbul efortului depus, a pantomimei electorale jucate, candidatul pitic rămâne cu un câştig mai mare sau mai puţin mare în portofel. O adevărată afacere. Posibil o afacere şi pentru sponsori. Şi acum, pentru a explica şi această ultimă afirmaţie, vă voi oferi a treia explicaţie a discotecii care urmează.

Unii dintre candidaţii fără şansă, poate nu toţi, dar cei mai mulţi dintre aceştia, îşi vor tranzacţiona influenţa pe care o au asupra unor secţiuni modeste de electorat. Modeste, modeste, dar unul, două, trei patru sau cinci procente pe care le pot obţine în primul tur contează. Exercitând în mod clar o influenţă asupra cetăţenilor care-i susţin, aceştia pot, în al doilea tur, să transfere o parte dintre voturi unuia sau altuia dintre cei doi finalişti. Desigur, în schimbul a ceva. Oare ce? Dacă şi Nicu şi Marcel se califică în turul doi, fiecare dintre ei are toate şansele ca după încheierea alegerilor să joace roluri importante la vârful statului. Să zicem că va câştiga Marcel Ciolacu. El va deveni preşedinte şi, în consecinţă va putea să împartă favoruri cu nemiluita celor care l-au ajutat din capul locului sau celor care l-au ajutat pe parcurs. Situaţia este similară şi în ceea ce pe priveşte pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă. Dacă se va alcătui din nou struţo-cămila, unul va ajunge preşedinte, în timp ce celălalt ar putea ajunge premier sau ar fi înşurubat într-o altă înaltă demnitate de stat. Şi din aceste poziţii pot fi oferite favoruri şi pot fi răsplătiţi cei care au pus umărul în cursa prezidenţială. Şi, în baza principiului vaselor comunicante, răsplata se va duce în jos, către sponsori. Şi uite aşa se pun chiar prin efectul legii bazele corupţiei în statul român.

Ca să nu mai vorbim de televiziuni şi posturile de radio, care vor fi manipulate financiar şi vor manipula din răsputeri, la rândul lor, opinia publică. Iată prin urmare şi bazele falsei democraţii. Din toată această afacere, cetăţeanul român iese buimăcit. Sau, vorba lui Caragiale, turmentat.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Cetateanul ,contrar tuturor aparentelor mediatice ,a stiut foarte bine ce face totul ca parte a procentelor obtinute deja de PNL si PSD in recentele alegeri .PNL undeva la 30 de procente iar PSD la 32 .Am fi naivi daca am spera ca in alegerile ce vin totul sa se inverseze .USR(Forta Dreptei ) abia a trecut pragul electoral .Simion nici macar nu s-a apropiat de procentul oferit in sondaje iar Sosoaca a trecut ,asa cum banuim cu totii ca a trecut ,pragul in alegerile Europarlamentare si acum plateste polita .Finala Ciuca -Ciolacu este cumva de acceptat dar asta doar daca nu cumva Geona imparte favorabil electoratul PSD acolo de unde si Diaconescu isi trage seva .Practic un PSD impartit la trei il propulseaza pe Simion in finala cu Ciuca si atunci sa te tii distractie .Ciolacu si Geoana vor fi nevoiti sa il sprijine pe Ciuca .USR nu are nici o sansa .Votantii PNL ,ce si-au partajat in alegerile de acum 4 ani votul ,oferindu-le USR se vor intoarce la matca asa cum s-a vazut in alegerile europarlamentare iar Lasconi nu va trece de cele 7 procente ba chiar va lua mai putin avind in vedere ca Orban sparge si el procentele Fortei Dreptei in doua .„Romanul absolut” numit Ciuca va cistiga la pas .Priviti cine candideaza (evident unii doar aspira la sumele oferite prin lege dar asta nu este o noutate ) si nu se poate sa nu aflati usor cistigatorul .

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5675
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3002
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9452
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.9593

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb