Rata anuală a inflaţiei a coborât în aprilie, ca urmare a ieftinirii alimentelor, la 1,8%, nou minim istoric, creşterea preţurilor de consum faţă de martie fiind de doar 0,07%, sub estimările analiştilor.
În aprilie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,1%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%.
Dintre alimente de departe cea mai mare creştere a fost înregistrată la ouă, de peste 16%. Cartofii s-au ieftinit cu 3,6%, în cazul celorlalte alimente care au înregistrat scăderi preţurile fiind mai mici cu sub 1%.
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (mai 2011 - aprilie 2012) faţă de precedentele 12 luni (mai 2010 - aprilie 2011), determinată pe baza IPC, este de 4%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 4,1%, se arată într-un comunicat al INS.
Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România au apreciat, în cadrul unui sondaj intern, că inflaţia anuală va coborî după primele patru luni la 2,2%. Estimările au variat între 2% şi 2,5%.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în martie la 2,4%, un nou minim istoric la acea dată, creşterea preţurilor de consum faţă de februarie fiind de 0,42%.
Banca Naţională a României a ridicat în februarie prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de bază.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat marţi că prognoza privind inflaţia din acest an rămâne la 3,2% şi că majorările salariale din sectorul public vor avea un impact marginal, de 0,2-0,3%, asupra inflaţiei.