Inflaţia anuală în zona euro a crescut la 2,4% în decembrie, a treia lună consecutivă de creştere, conform datelor preliminare Eurostat. Creşterea este în linie cu aşteptările economiştilor şi depăşeşte nivelul de 2,2% din noiembrie, potrivit CNBC.
Inflaţia de bază în zona euro a rămas la 2,7% pentru a patra lună consecutivă, iar inflaţia în sectorul serviciilor a urcat la 4% faţă de 3,9% în luna anterioară. Inflaţia generală a crescut după ce a atins un minim de 1,7% în septembrie, pe fondul atenuării efectelor preţurilor scăzute la energie.
Persistenţa inflaţiei în servicii şi componenta de bază va fi monitorizată îndeaproape de Banca Centrală Europeană (BCE), care este aşteptată să reducă treptat rata dobânzii de la 3% la 2% în acest an. În Germania, inflaţia a urcat la 2,8% în decembrie, depăşind aşteptările, în timp ce în Franţa a fost de 1,8%, uşor sub estimările de 1,9%.
Moneda euro a menţinut câştigurile înregistrate în cursul dimineţii faţă de dolarul american, tranzacţionându-se cu 0,33% mai sus, la 1,0424 dolari. Investitorii analizează posibilitatea ca euro să atingă paritatea cu dolarul în acest an, în cazul în care Rezerva Federală a SUA adoptă o politică monetară mult mai agresivă decât BCE.
Haig Bathgate, director la Callanish Capital, a declarat pentru CNBC că oficialii BCE nu vor fi foarte îngrijoraţi de o accelerare lunară mai pronunţată a inflaţiei, atâta timp cât aceasta se menţine în linie cu aşteptările.
"Datele devin acum mult mai previzibile... direcţia de reducere a ratelor dobânzilor în Europa este mult mai clară decât, de exemplu, în Marea Britanie," a spus Bathgate.
Jack Allen-Reynolds, economist-şef adjunct pentru zona euro la Capital Economics, a subliniat că inflaţia ridicată în sectorul serviciilor limitează viteza cu care BCE poate reduce dobânzile.
"Cea mai importantă pentru perspectiva politicii monetare este stabilitatea inflaţiei de bază la 2,7% pentru a patra lună consecutivă... Acest lucru nu va opri BCE să reducă dobânzile în continuare, dar ritmul va fi lent," a afirmat Allen-Reynolds.
Haig Bathgate a subliniat că inflaţia ridicată în sectorul serviciilor este influenţată de factori temporari, care ar trebui să se atenueze în cursul anului. Totodată, el a menţionat că relaxarea pieţei muncii, încetinirea creşterii salariilor şi perspectivele economice slabe contribuie la moderarea inflaţiei.
Economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,4% în al treilea trimestru din 2024, însă economiştii avertizează asupra riscurilor pentru 2025, generate de instabilitatea politică, problemele din industria prelucrătoare şi posibilitatea escaladării tensiunilor comerciale sub administraţia preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.
Opinia Cititorului