INFORMAŢIILE APĂRUTE ÎN BURSA ÎN APRILIE 2013, RELUATE ÎN PARLAMENTUL CIPRIOT ÎN SEPTEMBRIE Procuror cipriot: "Punct critic" în investigaţia achiziţiei pachetului de 9,7% din BT de către Bank of Cyprus

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2013

Procuror cipriot: "Punct critic" în investigaţia achiziţiei pachetului de 9,7% din BT de către Bank of Cyprus

Autorităţile române - no comment, în faţa declaraţiilor autorităţilor de la Nicosia!

Investigaţia autorităţilor privind circumstanţele în care a fost achiziţionat un pachet de 9,7% din Banca Transilvania de către Bank of Cyprus a ajuns într-un "punct critic", a declarat, la începutul acestei săptămâni, procurorul general adjunct din Cipru, Ricos Erotocritou, în faţa unei comisii din Camera Deputaţilor de la Nicosia, potrivit unor informaţii apărute în presa cipriotă. Oficialul cipriot a mai precizat că autorităţile române au cerut asistenţa omologilor de la Nicosia, după apariţia unor noi dovezi. Solicitarea a fost aprobată, iar o delegaţie din România va sosi în Cipru în această săptămână şi va primi asistenţă cu privire la investigaţia proprie în acest caz.

Ziarul BURSA a scris în exclusivitate pentru România, în ediţia din 9 aprilie, că autorităţile cipriote anchetează circumstanţele în care Bank of Cyprus a ajuns să controleze 9,7% din BT, la baza demersului aflându-se investigaţia companiei americane de consultanţă Alvarez & Marsal, redactată sub forma unui raport, la cererea Băncii Centrale a Ciprului (CBC).

Raportul, datat 26 martie 2013, şi solicitat de CBC pe 21 august 2012, a venit în contextul în care, în iunie anul trecut, Horia Ciorcilă, preşedintele BT, a fost achitat în procesul de manipulare a pieţei de capital la Curtea de Apel Bucureşti, declanşat pe fondul tranzacţiilor cu BoC. Potrivit unor informaţii judiciare, recursul procurorilor la Înalta Curte urmează să se judece.

Raportul Alvarez arăta că dovezile prezentate în instanţele româneşti, la momentul respectiv, sunt inconsistente cu cele găsite de investigator.

Declaraţiile procurorului general adjunct Ricos Erotocritou aduc o lumină nouă în acest context, întrucât autorităţile române ar fi început deja o investigaţie în care au nevoie de asistenţa oficialilor ciprioţi.

Reprezentanţii Băncii Transilvania nu au dorit să comenteze informaţiile din presă, iar, până la ora închiderii ediţiei, reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - BERD (care deţine o pondere de 14,6135% în acţionariatul BT), cei ai Băncii Naţionale a României (BNR), precum şi cei ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) nu au răspuns solicitării noastre de a oferi mai multe detalii.

Acţiunile Băncii Transilvania, în creştere cu aproape 4% la BVB

Ştirea privind investigaţia nu pare să fi afectat, ieri, acţiunile Băncii Transilvania (simbol TLV), acestea încheind şedinţa de tranzacţionare în urcare cu 3,87%, la 1,449 lei/unitate, comparativ cu şedinţa precedentă. Surse din piaţa de capital ne-au explicat că nu a fost nevoie ca titlurile TLV să fie suspendate, având în vedere că informaţiile nu se referă la o investigaţie nouă, ci aduce un element de noutate într-o anchetă mai veche, în cazul căreia instanţele au dat deja o decizie şi care a fost inclusă de acţionari în preţul titlurilor băncii.

Operaţiunea "Beatrice"

Potrivit raportului Alvarez & Marsal (A&M), Georgios Christoforou, General Manager la Bank of Cyprus România, a declarat că relaţia BoC cu Banca Transilvania a început în 2006, când banca cipriotă şi-a deschis sucursala din ţara noastră. "Banca a avut de asemenea relaţii comerciale cu unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, din ianuarie 2007, prin prisma creditelor acordate companiilor cipriote deţinute de Ciorcilă", se arată în raport.

În a doua jumătate a anului 2008, Banca Transilvania avea nevoie de fonduri suplimentare şi a căutat o posibilă injecţie de capital din partea unui investitor strategic, arată A&M, care adaugă că BT a angajat Merrill Lynch să găsească potenţiali investitori. Au fost identificaţi şase, printre care şi Bank of Cyprus, iar procesul de due-dilligence a avut loc în aprilie 2009.

Conform Raportului A&M, pe 23 aprilie 2009, Georgios Christoforou a fost informat de Andreas Eliades, CEO al întregului grup Bank of Cyprus, că a semnat, împreună cu Lefkios Joannides, Managing Director la Joannides & Co. şi Yiannis Kypri, Group Chief General Manager, un acord confidenţial cu reprezentanţii BT, prin care BoC primea acces la informaţiile din baza de date pusă la dispoziţia potenţialilor investitori ai BT. Această oportunitate a fost denumită, în interiorul BoC, Operaţiunea "Beatrice".

Singura ofertă neangajantă pentru BT a fost depusă de Marfin Investment Group, însă aceasta nu a primit acordul Băncii Naţionale a României (BNR).

Deşi BoC se retrăsese oficial din procesul de investiţie în BT, în august 2009, BoC încă mai lua în considerare achiziţia de până la 20% din BT, potrivit corespondenţei electronice, analizate de Alvarez: "Un document intitulat «Draft Non-Paper on a possible Structure and Consideration for the acquisition of 20% strategic interest in Beatrice and subsequent Call Options» şi circulat între departamentul Fuziuni şi Aghiziţii BoC şi consultanţi externi, pe 29 iunie 2009, a relevat un mecanism prin care BoC ar putea obţine 20% din acţiunile BT, în colaborare cu unul sau mai mulţi membri fondatori, şi «investitorul relevant» (n.r. Alvarez consideră că ar fi vorba despre BERD)".

Pe 16 decembrie 2009, BoC a anunţat că a cumpărat 9,7% din BT, pentru 58 milioane euro.

"Investiţia cipriotă a fost făcută printr-o serie de structuri care au mascat adevăratul acţionariat, o posibilă consecinţă pentru aceasta fiind limitarea impactului asupra preţului acţiunilor, întrucât piaţa nu era informată cu privire la interesul BoC de achiziţionare a unui procent semnificativ din Banca Transilvania", se arată în Raportul A&M.

A&M mai precizează şi acordarea unui împrumut către un angajat BoC ca intermediar folosit în achiziţionarea de acţiuni de pe piaţă în numele băncii.

Intenţia iniţială a BoC era să cumpere 10% din BT, procent care ar fi trebuit să crească până la 20% în cursul anului 2010. Cu toate acestea, în urma achiziţiei iniţiale de 9,7%, DIICOT a demarat o investigaţie cu privire la manipularea pieţei, în vizorul procurorilor aflându-se Horia Ciorcilă (CEO şi acţionar fondator al BT), Claudiu Silaghi (acţionar fondator al BT, decedat în anul 2011), Georgios Christoforou (General Manager la Bank of Cyprus România) şi Anastasios Isaakidis (Credit Risc Manager la Bank of Cyprus România).

Conform investigaţiei A&M, firma de servicii financiare J.P. Morgan a atras atenţia, printr-un mail datând din iunie 2009, că propunerea de cumpărare a acţiunilor BT nu era în conformitate cu legislaţia autohtonă. În ciuda sfatului J.P. Morgan, Bank of Cyprus a mers mai departe cu planul de achiziţionare a acţiunilor, prin varii structuri care, conform Raportului A&M, erau menite să ascundă faptul că banca cipriotă urma să fie beneficiarul final, se mai arată în Raport.

Banca Centrală a Ciprului a aprobat, marţi, numirea noului Consiliu de Administraţie (CA) al Bank of Cyprus, la 14 zile de la data desfăşurării Adunării Generale a Acţionarilor în cadrul cărora au fost aleşi noi administratori. Din noul CA, care cuprinde 16 persoane, fac parte şase cetăţeni ruşi, unul dintre aceştia, Vladimir Strzhalkovskiy, fost agent KBG, unde a fost coleg cu preşedintele rus Vladimir Putin, preluând funcţia de vicepreşedinte.

Ceilalţi ruşi care au intrat în board-ul băncii cipriote sunt Anjelica Anshakova, membru în Consiliul Director al instituţiei de credit ruseşti Binbank, Dmitry Chichikashvili, preşedintele dezvoltatorului imobiliar Insigma Group, Erishkan Kurazov, manager general al companiei imobiliare SP Eurasia M4, Igor Lojevsky, vicepreşedinte Deutsche Bank pentru Europa de Est responsabil de diviziile de administrare a investiţiilor şi corporate banking, şi avocatul Anton Smetanin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb