Există riscuri semnificative ca deficitul bugetar să ajungă la 8,5-9% din PIB, în 2009, ceea ce ar face nerealistă reducerea acestuia la 5,9% din PIB, în 2010, prin reducerea de cheltuieli, astfel că nu sunt excluse "măsuri dure în prima parte a anului viitor", arată un raport ING.
"Având în vedere riscurile semnificative ca deficitul bugetar să ajungă la 8,5-9% din PIB în 2009, orice buget pe 2010 alcătuit pe reducerea cheltuielilor, astfel încât deficitul să scadă de la 7,3% din PIB la 5,9% pare nerealist şi supus revizuirii. FMI ar putea să nu se uite la acest scenariu până la finalul anului, în încercarea de a da un semnal pozitiv pieţelor. Din acest motiv, măsuri dure la începutul lui 2010 sunt probabile, dacă presupunem că FMI doreşte să menţină ţinta de 5,9% din PIB", arată un raport publicat, ieri, de ING.
Analiştii subliniază că România riscă să i se întârzie livrarea tranşelor de la FMI şi în primele trei luni din 2009.
Ei precizează faptul că legea salarizării unitare a fost declarată constituţională este o veste bună, întrucât va diminua o parte din presiunile pe cheltuieli în 2010, deoarece îngheaţă salariile la nivelul lui 2009, cu excepţia creşterii salariului minim