ING: Economia României ar putea ieşi din recesiune în al doilea trimestru din 2010

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 septembrie 2009

ING: Economia României ar putea ieşi din recesiune în al doilea trimestru din 2010

Economia României ar putea ieşi din recesiune în al doilea trimestru din 2010, an în care se va înregistra o uşoară creştere a produsului intern brut, potrivit unui raport ING.

În ultimele trei luni din acest an, economia românească se va opri din scădere, urmând să înregistreze un avans faţă de trimestrul anterior, în ton cu tendinţa din zona euro, estimează analiştii ING.

"Revenirea zonei euro ar trebui să fie vizibilă şi în România. Ritmul mai slab de scădere a economiei în trimestrul al doilea din 2009 în zona euro, cu doar 0,1%, a fost deja vizibil printr-o contracţie mai mică a economiei României (faţă de primul trimestru). Din acest motiv, dacă zona euro îşi reia creşterea economică, ar trebui să vedem creştere pozitivă şi în România în trimestrul IV din 2009, ceea ce este în linie cu estimările noastre încă din ianuarie", se arată în raport.

Mai mult, analiştii ING estimează că, în ultimele trei luni din 2009, economia României ar putea înregistra o creştere chiar mai ridicată decât în zona euro.

De asemenea, evoluţia pozitivă a economiei în ultimul trimestru din 2009 ar putea avea un impact mai puternic asupra economiei în 2010 decât se aştepta ING până în prezent, mai arată raportul.

"Ar putea împinge creşterea economică în teritoriu pozitiv pentru întreg anul 2010 şi, de asemenea, ar putea aduce rate de creştere pozitive, în ritm anual, mai rapid decât ne aşteptam. Al doilea trimestru din 2010 ar putea fi pozitiv, în comparaţie cu aşteptările noastre din prezent, ca trimestrul III să fie pozitiv", spun analiştii.

Pe de altă parte, raportul subliniază că, luând în calcul contribuţia pozitivă a exporturilor nete, ce se va diminua, cel mai probabil, în 2010, precum şi creşterea şomajului în acelaşi timp cu temperarea creşterii salariale, consumul ar trebui să rămâ­nă slab. "Prin urmare, o recuperare robustă pare prea mult de aşteptat", se mai arată în raport.

Produsul intern brut (PIB) al României a înregistrat deja două trimestre consecutive de scădere în ritm anual, cu 6,2% în trimestrul I din acest an şi cu 8,7% în cel de-al doilea, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu trimestrul anterior, economia românească a înregistrat deja patru trimestre consecutive de scădere: -0,1% în trimestrul III 2008, -2,8% în trimestrul IV, -4,6% în trimestrul I 2009 şi -1,1% în trimestrul II, datele fiind ajustate sezonier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb