Ingenioasa lovitură de pedeapsă a Israelului

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 18 septembrie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Actualizare - Pagerele care au explodat au fost produse în Ungaria

---

Serviciul secret israelian a aplicat o lovitură dură, cu totul şi cu totul ieşită din comun, luptătorilor Hezbollah din Liban şi din Siria. Simultan, au explodat marţi, la ora 15.30, bateriile a mii de pagere, provocând nouă victime şi rănind grav 2.700 de persoane. Care practic au fost scoase din luptă. Printre victime s-a numărat şi ambasadorul Iranului la Beirut, care şi-a pierdut un ochi. Odată cu acest eveniment, despre care astăzi se vorbeşte în întreaga lume, tehnica purtării războiului a luat un nou curs.

Pagerele, după ce au fost inventate în 1950 şi vândute în milioane de exemplare, înlocuite fiind ulterior de telefoanele mobile, au dobândit o nouă viaţă atât în teatrele de luptă, cât şi în rândul organizaţiilor de tip terorist care, începând cu Al-Qaida, prin exemplul personal al lui Bin Laden, le utilizează pentru a evita supravegherea din ce în ce mai eficientă a comunicaţiilor pe telefoanele mobile. Inventatorul pagerului este Alfred J. Gross, un evreu născut în Statele Unite din părinţi originari din România.

Pagerele care au explodat au fost fabricate în Taiwan şi importate în număr mare de Hezbollah. Cumva, serviciul secret israelian a reuşit performanţa de a instala în fiecare dintre aceste aparate câte 20 de grame de explozibil extrem de puternic, numit PETN. Explozia simultană a fost provocată de la distanţă, prin intermediul unui soft. Toate aceste pagere au fost importate în cursul acestui an. Ceea ce este uimitor e că serviciul secret israelian nu a avut timpul necesar sau nu a avut oportunitatea de a proceda în mod identic şi cu teroriştii Hamas, care de asemenea utilizează pagere importate din Taiwan.

Aceasta este pe scurt istoria care astăzi circulă pe întreg mapamondul şi care va genera desigur schimbări semnificative în tehnica războiului modern. Să luăm în calcul faptul că pagerele sunt folosite în prezent pe scară largă şi în războiul din Ucraina, atât de către militarii lui Volodimir Zelenski, cât şi de către militarii Federaţiei Ruse. Nu este deloc exclus ca, în viitorul apropiat, atât specialiştii americani care susţin războiul de apărare al Ucrainei, cât şi specialiştii Federaţiei Ruse, şi aceştia de marcă, să încerce să pună în aplicare procedee identice sau asemănătoare în ceea ce priveşte sistemele electronice de comunicaţii ale părţii adverse. Materiale explozibile extrem de eficiente chiar în cantităţi minuscule pot fi introduse şi în laptopuri, tablete, în aparatura de tip Walkie Talkie, în televizoare ş.a.m.d. Lumea se schimbă cu o repeziciune uluitoare în raport cu inovaţiile tehnologice, în special cele din domeniul telecomunicaţiilor.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Pai daca le-a montat material expozibil nu au putut-o face decat in timpul transportului sau a depozitarii.Acum fiindca s-a creat un precedent vor fi verificate la sange,Vorba proverbului:o data vede nasul.puta fetei fiindca apoi se mareste si si-o acopera!

    Practic comunicatia inter arme a fost distrusa .Pagere nu , telefoane mobile nu , nu le ramine decit telefonia cu fir dar si aia ii pune in pericol .De acum inainte vom cere cu totii garantia inexistentei in televizoare sau orisicare aparat ce poate fi bagat in priza sau care functioneaza cu baterii inexistenta unui explozibil .Va imaginati ce ar fi daca fiecare baterile , indiferent unde s-ar afla , explodeaza .Practic pot fi scoase din joc toate racetele sau tot armamentul ce contine astfel de capabilitati .Toate structurile militare vor incepe sa controleze astfel de arme sau de sisteme de comunicare .Daca totul se rezuma la pagerele folosite de Hezbollah ne linistim .Daca nu va incepe pe bilciul .

    1. Încărcătura e se pare mult mai mica de 20 g, chiar 3 g

      Însoțită de un cod. 

      A fost încărcată încă din faza de producție prin anumite componente infectate  

      Ceva ce susține ce spui aici, se poate face pe scara largă și poate afecta piata acestor echipamente.

      Poate se poate scădea greutate amaterialului exploziv și sub 3 g și atunci e chiar funny 

      Să îți explodeze mii de televizoare la începutul unui război

      Se apre că explozia trebuia să aibă loc în I faza a unui război mai mare, dar s au temut de o descoperire accidentala 

      S-a umblat la baterii.. orice baterie Li-Ion e problematica la caldura si scurt circuit, inclusiv cele din inhalatoarele de nicotina.. care pot provoca oricand un incendiu..

      Se pot adauga materiale care se dizolva treptat in masa de electrolit si pot provoca o reactie termica care poate activa un explozibil mic.  

      Campionatul Mondial de fotbal?

    Arab intelligence services have found out how Mossad placed explosives in pager batteries.

    Each battery of the exploded pager contained about 20 grams of pentaerythritol nitrate (PETN). 

    This high explosive is usually used in military detonators. It is similar to lithium salts used in batteries of electrical appliances. Therefore, even a thorough check by the Arabs did not find anything. 

    Israeli saboteurs used it in the following way: Upon a specific signal, the pagers began to short and heat up their lithium-ion batteries, but instead of burning, the battery exploded due to the PETN. 

    1. Cf altor surse ar fi vb de 3 g

      Care au fost instalate în chiar procesul de producție  

      Detonarea s a făcut mai devreme căci existau temeri de o descoperire accidentala de către Hezbolllah. 

      Daca ar fi 20 g ar fi prea mult.

      Oricum un succes de clasa. 

      20 g la greutatea unui pager ar fi fost sesizabile.

    E înfricoșător ce se întâmplă. O nebunie. Chestia asta parcă ar fi din filmele de duzină cu teroriști.

    Cine ar putea asigura că pagerele au ajuns toate în mâinile celor din Hezbollah? Nimeni.

    1. Ele nu au ajuns doar acolo, deși e posibil că grosul lotului sa fi plecat acolo, dar codul nu a fost activat decât pt Liban , activarea lui depinde de Israel

      Desigur că și inocenți/ rude ale activului Hezbolah au căzut victimele  

      Dar ceilalți proprietari de așa ceva din alte țări pot dormi liniștiți

      Desigur că precedent e înfricoșător. 

      Habarnisti…doar s-a spus clar ca Hesbollah-ul a comandat un lot de 1000 pagere, deci au primit lot-ul lor, nu s-a dus nimeni la magazin si a cumparat la liber …astea au fost cu dedicatie pentru ei:-)…Diferenta intre societati civilizate si mujici care au ras orasele din Siria de s-a pricopsit lumea cu 10 milioane de refugiati:-)

    Sa nu le spuneți chinezilor, cate electronice avem noi made in China? Se schimbă jocul

    In toate telefoanele mobile exista asa ceva. Vom sari toti in aer cand are chef SUA si Israelul. Asta este lumea democratica.Motorola ca si companie trebuie sa intre in faliment pentru ca a permis asa ceva. Va bucurati dar maine va fi randul vostru.

    Acum 1991 ani, Cineva a spus: "Cel ce ridică sabia, de sabie va pieri”. Dincolo de cuvinte. Atâtea nuanțe, atâta însemnătate.

    Cel ce a rostit aceste cuvinte a făcut-o atunci când un Apropiat a folosit forța fizică pentru a opri un alt gest violent. 

    Așa a fost, așa este și așa va fi!

    Pace! 

    1. Korekt! De asta David a folosit o prastie.

      David's Sling. 

      David's Sling.

      It is designed to intercept enemy planes. 

      Păcat că nu mereu.  

      Știi că și această denumire este un concept. Unul frumos.

      NB! 

    o invazie chineza pe scara larga in taiwan ar putea avea varf de lance tocmai o astfel de tehnica !!!

    Asa cum a fost condamnat actul de terorism din oct 2023 facut de Hamas, asa trebuie condamnat si actul de terorism facut de Israel asupra Hezbollah.

    Si asa face si ONU. 

    Jerusalem Post scrie ca ONU a votat 124 la 14 sa elimine dreptul de autoaparare al Israel in Gaza. Israelul este un stat terorist. 

     

    UN votes 124-14 to strip Israel of right to self-defense in Gaza, West Bank 

    The resolution also calls on member states not to sell armso rmilitary equipment to Israel that would be used in Gaza, the West Bank, and east Jerusalem. 

    By TOVAH LAZAROFF

    SEPTEMBER 18, 2024 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb