INS REVIZUIEŞTE DATELE ECONOMICE: Scădere cu 6,2% a PIB-ului în primul trimestru

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 iunie 2009

Scădere cu 6,2% a PIB-ului în primul trimestru

Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru primul trimestru din acest an a fost de 96,521 miliarde de lei (în preţuri curente), în scădere - în termeni reali - cu 6,2% faţă de trimestrul I 2008, potrivit datelor revizuite ale Institutului Naţional de Statistică.

Datele iniţiale indicau o scădere a PIB-ului de 6,4% în primul trimestru.

Reduceri importante ale volumului de activitate s-au înregistrat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (-10,9%), industrie (-11,1%), comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi comunicaţii (-7,6%) şi activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-3,8%), informează INS.

Florin Ilie, director de pieţe de capital în cadrul ING Bank, se aşteaptă ca scăderea economică din acest an să fie ceva mai accentuată decât prognoza Fondului Monetar Internaţional de - 4%, unul din principalii factori care influenţează această evoluţie fiind agricultura.

Totodată, domnia sa apreciază că nivelul inflaţiei din acest an va depăşi intervalul de variaţie stabilit de Banca Naţională de +/- 1 punct procentual peste nivelul de 3,5% la finalul anului. "Inflaţia se dovedeşte a fi destul de >persistentă<, în condiţiile în care nu se observă un trend descendent în ultimele 4-5 luni, păstrându-se la nivelul de peste 6%", consideră domnia sa. Mai mult, Florin Ilie nu vede o scădere abruptă a nivelului inflaţiei, decât în condiţiile unei politici monetare şi fiscale res­trictive, ceea ce nu are loc în această perioadă.

Şi Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată este de părere că economia noastră va scădea mai mult decât prognoza FMI, situându-se, probabil, în jurul a - 6%. În privinţa agriculturii, în mod normal, ponderea acesteia în PIB se situează în jurul a 12%, iar prognoza oficială este că aceasta se va afla "pe minus" în acest an, singurul sector care va avea creştere fiind construcţiile, potrivit prognozei Comisiei, a declarat domnul Voinea.

În privinţa inflaţiei, domnia sa apreciază că aceasta nu mai reprezintă o problemă din moment ce scăderea economică se bazează pe reducerea consumului populaţiei. Principala problemă a ţării noastre, în opinia domniei sale, o constituie, în acest an, deficitul bugetar.

Contribuţia agriculturii la PIB depinde de modul în care producţiile vor rezista la secetă şi de campaniile de fertilizare a culturilor agricole.

INS mai informează că s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 9,4%.

Construcţiile şi alte activităţi de servicii şi-au mărit volumul de activitate cu 4,7%, respectiv cu 3,1%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2009 cererea internă a scăzut cu 13,7 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2008, în principal pe seama reducerii cu 9,1% a consumului final total. Cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a diminuat cu 12,3 procente, consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-16,0%) şi al serviciilor prestate populaţiei (-5,4%).

Formarea brută de capital fix s-a redus uşor, comparativ cu trimestrul I din anul 2008, marcând o scădere cu 0,3%.

Un efect pozitiv ce trebuie subliniat este legat de îmbunătăţirea semnificativă a exportului net ca urmare a scăderii mai mari înregistrată de volumul importurilor (-31,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (-19,6%), mai precizează INS.

Pe lângă estimările brute ale Produsului Intern Brut trimestrial, începând cu anul 2009, INS calculează şi estimări ajustate sezonier prin metoda regresivă, metodă recomandată de regulamentele europene.

Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive, informează Statistica.

Astfel, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I, potrivit datelor ajustate sezonier, a fost de 128,7 miliarde de lei (în preţuri curente), în scădere - în termeni reali - cu 4,6% faţă de trimestrul IV 2008, potrivit INS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb