Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut, în septembrie, faţă de luna precedentă ca serie brută cu 3%, din cauza reducerilor înregistrate la comerţul carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-7,2%), la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-1,8%) şi la vânzările de produse nealimentare (,1%), potrivit datelor publicate azi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,7%, datorită sporirii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3%). Scăderi s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule, în magazine specializate (-4,0%) şi la vânzările de produse nealimentare (-1%).
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut cu 5% ca serie brută, din cauza diminuării comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-10,1%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-3,7%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-2,8%).
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, scăderea volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a cifrat la 5,2%, ca urmare a reducerii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-9,5%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-5,1%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (-2,1%).
În perioada ianuarie-septembrie 2011, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut faţă de perioada perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,7% respectiv, cu 5,3%. Scăderile au fost generate de reducerea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun, comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate şi a vânzărilor de produse nealimentare.