Insolvenţele companiilor mari au adus un minus la buget de cel puţin 300 de milioane de lei

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 februarie 2013

Insolvenţele deschise anul trecut şi în acest an de marii contribuabili au cauzat la buget un minus de cel puţin 301 milioane lei, iar şeful ANAF, Şerban Pop, susţine că legea trebuie modificată astfel ca firmele în reorganizare să-şi achite obligaţiile curente către stat după declanşarea procedurii.

Preşedintele ANAF, Şerban Pop, a declarat: "Într-o procedură de insolvenţă actorii privaţi pot să decidă dacă mai lucrează sau nu cu acea companie, dacă mai livrează pe credit comercial sau nu. Statul este dezavantajat din acest punct de vedere. Firma poate să acumuleze datorii noi la stat doar prin faptul că-şi continuă activitatea, dar ANAF este legată de mâini. Nu putem cere plata obligaţiilor curente până nu se încheie procedura insolvenţei".

El a arătat, astfel, că în cazul unei insolvenţe în care statul este un creditor minoritar, firma în reorganizare poate funcţiona ani buni acumulând noi datorii la stat, fără să se poată interveni pentru stoparea acestora sau prin măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciului.

Pe de altă parte, Pop este adeptul unei abordări non-agresive a contribuabililor, recunoscând că după patru ani de criză există pericolul ca multe companii să nu mai reziste în piaţă şi implicit să fie afectate şi încasările la bugetul de stat.

Potrivit datelor ANAF, de la mijlocul lunii ianuarie a anului trecut şi până la începutul acestui an au fost înregistrate 31 de intrări în insolvenţă ale societăţilor administrate de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Astfel, obligaţiile totale înregistrate de cele 31 de companii au însumat 301,1 milioane lei, sume înregistrate la data deschiderii procedurii.

Anul trecut şi-au declarat insolvenţa mai multe companii cu rezonanţă pe piaţa românească, de la Minimax Discount a omului de afaceri Dinu Patriciu, la Romstrade, companie a unui alt afacerist cunoscut, Nelu Iordache. Printre marii contribuabili pentru care instanţele au pronunţat decizii de declanşare a procedurii de insolvenţă se regăsesc S&D Pharma, Staff Collection (House of Art), societatea Urban sau combinatul Someş Dej.

La începutul acestui an, Ministerul Economiei a decis intrarea în insolvenţă a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă de la declanşarea crizei, în 2008, a ajuns la aproape 90.000, dintre care 16.404 firme au intrat în incapacitate de plată în 2012. În România sunt aproximativ un milion de firme active.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb