Insolvenţele în România au scăzut cu 4% în primul semestru din 2023

V.S.
Miscellanea / 19 septembrie 2023

Insolvenţele în România au scăzut cu 4% în primul semestru din 2023

În primul semestru al anului 2023 au fost deschise 3.358 de noi proceduri de insolvenţă, în scădere cu 4% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, conform comunicatului remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, veniturile publice au crescut cu doar 10% în primul semestru, în timp ce cheltuielile au crescut cu 16%. Astfel, deficitul fiscal anualizat poate depăşi 6%.

Sursa arată că vânzările înregistrate de companiile din România au ajuns la 2.370 miliarde de lei în 2022, cu 56% mai mult faţă de 2018, iar profitul net a crescut la 200 de miliarde de lei.

Sursa precizează că 75% din creşterea vânzărilor este generată doar de opt sectoare de activitate, marcând o polarizare a veniturilor şi a creşterii concentrate a profitului în rândul companiilor mari.

Sursa menţionează că cele mai multe insolvenţe au fost în Construcţii, Comerţ cu ridicata şi distribuţie şi Comerţ cu amănuntul. Numărul companiilor care au deschis procedura de insolvenţă este în scădere cu 4% comparativ cu primul semestru din 2022, dar în creştere cu 13% faţă de semestrul doi al anului anterior şi 1,5% faţă de primul semestru din 2019.

Sursa prezintă că au fost refuzate la plată 1,18 miliarde de lei, marcând o creştere de 69% faţă de 2022 şi de 12% a instrumentelor de plată refuzate.

Alina Popa, Country Manager Coface România, a declarat că: "În ciuda unui context economic şi geopolitic provocator, companiile româneşti au demonstrat rezilienţă în prima jumătate a anului 2023. Cu toate acestea, mediul economic actual rămâne marcat de multiple provocări: încetinirea creşterii economice (doar +1,7%, S1 2023), inflaţie încă ridicată, valoare mare a dobânzii de politică monetară şi implicit costuri de finanţare ridicate, volatilitate a preţurilor pe piaţa de energie, presiuni pe piaţa forţei de muncă. Este posibil să asistăm la o creştere a numărului de insolvenţe în perioada următoare. În calitate de furnizor de servicii de management al riscului de credit comercial, urmărim toate aceste evoluţii pentru a putea veni în sprijinul mediului de afaceri local cu soluţii adaptate nevoilor actuale".

De asemenea, sectorul Construcţiilor va rămâne vulnerabil în ceea ce priveşte companiile care ar putea intra în insolvenţă, mai ales în sectorul rezidenţial, având în vedere posibilitatea eliminării scutirilor fiscale, dar şi scăderea creditării. Sectorul Construcţiilor a fost cel mai important angajator din economie în ultimii 5 ani, înregistrând o creştere 104.000 de persoane angajate, urmat de IT şi servicii de sănătate şi asistenţă socială.

În primul semestru al anului au fost înmatriculate peste 77.000 de companii, din care 49.000 sunt ca SRL. Numărul companiilor SRL înregistrate este cu 15% mai mic comparativ cu primul semestru din 2022. Numărul total al companiilor pare să fie uşor mai mare faţă de 2022. A fost înregistrată, totuşi, o creştere de 3% a companiilor care au ieşit din economie.

În comunicat se mai arată că revenirea la nivelul prepandemic, marcată prin creşterea investiţiilor şi a capitalizării reflectă o dependenţă în scădere faţă de finanţarea externă. Rezultatele bune, însă, sunt concentrate doar în câteva sectoare sau în rândul companiilor mari. În ciuda marjelor superioare de profit, companiile mici rămân vulnerabile în special din cauza vitezei mult mai lente de colectare a creanţelor şi a modificărilor fiscale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb