Curtea de Apel Bucureşti sfidează decizia Curţii Europene de Justiţie (CJUE), este de părere avocatul Gheorghe Piperea, după ce, luni, a pierdut, pe fond, procesul colectiv pe îngheţarea cursului francului elveţian (CHF) deschis împotriva Volksbank.
Afirmaţia avocatului vine în contextul în care acesta este primul proces în care o instanţă s-a pronunţat după decizia recentă a CJUE în cazul Andriciuc versus Banca Românească.
Conform specialistului, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti sunt sute de dosare pe îngheţarea cursului de schimb, care au început deja să se judece. Recent, Gheorghe Piperea spunea că opinia exprimată de Curtea Europeană de Justiţie în cazul Andriciuc contra Băncii Româneşti - care priveşte de asemenea îngheţarea CHF - va conduce la o schimbare de jurisprudenţă la Curtea de Apel Bucureşti. Avocatul a menţionat: "La Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a creat mitul nominalismului monetar (înţeles şi aplicat invers decât spune Codul Civil), majoritatea proceselor contra băncilor au fost trântite, în defavoarea consumatorilor. Avantajul acestui proces este, însă, dublu: se judecă după cauza Andriciuc şi soluţia este supusă recursului la ICCJ.
Dacă în acest caz şi în cazul de la Oradea - dosarul sursă al speţei CJUE Andriciuc - vom avea rezultate pozitive, atunci soluţiile vor putea fi extinse şi la creditele în alte valute pentru care debitorul nu are acoperire naturală la riscul valutar".
Curtea Europeană de Justiţie s-a exprimat, recent, în cazul Andriciuc, spunând că băncile trebuie să prezinte, în contractele de credit, posibilele variaţii ale cursurilor de schimb valutar şi riscurile inerente contractării unui împrumut în monedă străină. Informaţiile instituţiilor bancare trebuie să privească nu numai posibilitatea aprecierii sau a deprecierii valutei în care a fost contractat împrumutul, ci şi impactul pe care fluctuaţiile cursului de schimb valutar şi o majorare a ratei dobânzii la împrumuturile în moneda străină îl au asupra împrumutului, conform CJUE.
Foarte dure sunt şi aprecierile CJUE referitoare la faptul că dezechilibrele într-un contract de credit în valută, chiar dacă sunt verificate la momentul încheierii contractului, totuşi ele apar ulterior.
Instanţa naţională va stabili caracterul abuziv al clauzei de risc valutar şi dacă aceasta a fost exprimată în mod clar şi inteligibil în contractele de credit, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Decizia CJUE este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanţe naţionale care sunt sesizate cu o problemă similară, până acum majoritatea proceselor de îngheţare a cursului CHF aflate pe rolul justiţiei fiind suspendate în aşteptarea deciziei CJUE în cazul Andriciuc versus Banca Românească.
1. Interesant
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2017, 03:16)
Asta arata ca banca are influenta in tara?
1.1. Asa este (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Pop în data de 25.10.2017, 06:00)
Ass este
De aceea , bancile nu mai dau credit ieftin statului ... pentru ca , statul nu danseaza cum vor bancile( masonii )
2. poveste cu avocati!!!
(mesaj trimis de wlad în data de 25.10.2017, 10:31)
dupa ce te fac de bani si te plimba pe la toate instantele, la final cind pierd nu sunt capabili sa spuna ca au gresit, invoca chestii, judecatori corupti, statul, sistemul, etc.....Decizia CJUE zice ca numai Instanţele naţionale pot stabili caracterul abuziv din contracte.....dar si presa are o vina pentru ca la vremea respectiva a prezentat Decizia CJUE ca pe o victorie a oamenilor impotriva bancilor.....dar in realitate decizia respectiva doar a dat de munca avocatilor si inca o paguba in plus oamenilor......
2.1. sa nu uitam (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2017, 15:44)
Bancile sustin ca nu aveau la acea data cunostintele necesare si nu putea prevedea ca francul elvetian va creste spectaculos, de acord, dar fracul elvetian este moneda de schimb a Elvetiei, Elvetia care este pe deplin stapana pe aceasta moneda si care nu depindea de politica monetara a UE, deci francul este in mana Bancii elevetiene. Clientul bancar care nu putea accesa un credit in Euro, la cea mai mica fluctuatie a cursului franculului, nu va putea suporta nici un cedit in franci elvetieni. Cred cu tarie ca toate bancile au fost avertizate de specialistii propri cu privire la acest risc, dar nu le-a pasat atata timp cat clientii erau dornici iar bancile aveau asigurat profitul. De aici rasare diferenta dintre un om obisnuit cu cunostinte modeste in domeniul monetar, adica un consumator, si o banca, adica un profesionist.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2017, 16:00)
In pliantele bancilor era prezentat graficul in scurta perioada in care CHF scadea fata de euro........au stiut....au ascuns adevarul.
Nu numai ca nu ai informat dar au si dezinformat......problema e ca pe aceleasi spete, aceleasi clause se dau sentinte contradictorii......este o mare problema a justitiei.
2.3. si eu cred ca au stiut, desi nu banuiau cu cat (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2017, 16:39)
Eu, un om obisnuit, stiam in toamna lui 2007 ca e criza financiara in SUA si ca se va exinde si in Europa, iar bancile nu stiau?! Sa fim seriosi!