Instanţa anulează decizia Ministerului Transporturilor privind majorarea capitalului Aeroporturi Bucureşti

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 7 martie

Instanţa anulează decizia Ministerului Transporturilor privind majorarea capitalului Aeroporturi Bucureşti

Ministerul voia să majoreze capitalul societăţii cu terenul Aeroportului Băneasa

Franklin Templeton, administratorul FP, a contestat operaţiunea în instanţă

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă

Curtea de Apel Bucureşti a anulat hotărârea Ministerului Transporturilor privind majorarea capitalului companiei Aeroporturi Bucureşti, conform informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată.

În octombrie 2021, Ministerului Transporturilor, ca acţionar majoritar al Aeroporturi Bucureşti, decisese majorarea capitalului social al companiei, de la 143,77 milioane de lei la 4,91 miliarde de lei prin aport în natură, respectiv terenul Aeroportului Băneasa. Dar Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea a contestat evaluarea actuală a terenului, de 3,8 miliarde de lei care este de 11 ori mai mare decât evaluarea anterioară de 336 milioane de lei.

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, conform potrivit informaţiilor de pe portalul instanţelor de judecată.

În cazul în care majorarea capitalului companiei s-ar fi implementat, Fondul Proprietatea risca o diluare masivă a participaţiei în Aeroporturi Bucureşti de la 20% la 0,7%.

La finele lunii ianuarie, valoarea participaţia Fondului în Aeroporturi Bucureşti se ridica la 878,3 milioane de lei, în vreme ce evaluarea întregii companii era de aproape 4,4 miliarde lei, conform calculelor noastre pe baza datelor din ultimele rapoarte ale FP.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu stiu detalii dar pt 2024 terenul din preajma aeroportului are valoare mai mare , decat valoarea contabila mostenita din 1989 .Deci ministrrul transporturilor are dreptate , face o simpla actualizare contabila pentru activele imobilizate . Atunci cand OMV a majorat peste noapte capitalul Petrom FARA SA INCLUDA TERENURILE VASTE CARE AVEAU RESURSE SUBTERANE cum de nimeni n a bagat de seama in 2000 ? Si ce valoare ridicola a acceptat Min Energiei cand s a cerut in 2023 includerea terenurilor ...sa ne reamintim . Si ce sa vezi Ministerul energiei a inghitit si acea broasca in 2023 , ca asa e obisnuinta la guvern : sa nu i suparam pe austrieci ca sa intram in Schengen ! Ei , v a dat cancelarul Schengen , chiar daca ati amanat cresterea redeventelor si ati prelungit concesiunile inca 2 ani gratis pt OMV domnule Virgil Popescu !

    1. Ce au pazit cei de la departamentul min transport turilor in cazul de fata, daca e o simpla actualizare la valoarea pietei a terenurilor? Au lasat sa mearrga speta prin toate instantele fara sa opuna nimic? Similar cu includerea terenurilor in capital social la Petrom pt ca erau masiv subevaluate. De ce ministerele nu apara proprietatile pe care le au in grija vremelnic?!?

      Nu era o simplă actualizare. Ai angajat un evaluator de apartament, care a stabilit că valoarea terenului din Băneasa (despre ăla e vorba) valorează, ca aeroport cât unul cu un trafic anual de 3 mil pasageri pe an. Evaluarea a ajuns foarte aproape de teren rezidential. Doar că Băneasa are acum vreo 50000 pasageri pe an. Și blocuri nu poți construi acolo. Prin evaluarea min. tr., capitalul social al întregii companii, deci inclusiv Otopeni, creștea de... atenție! ... 30 de ori! Doar prin reevaluarea terenului din Băneasa. Or, la valoarea actuală a CNAB din van-ul fp, dacă s-ar face ipo, nu s-ar da vreo acțiune cu primă, cel mult la cat e evaluata compania acum. De 30 de ori, nici vorba. Așa că m.t. a încercat o manevră cu o firmă de apartament iar F.T. le-a dat peste bot...

      Nu conteaza cat pierde statul, ci mai important e ce castiga ministrul si altii de pe langa, chiar daca acel castig se poate "reduce" si la angajarea sotiei intr-un post si pe un salariu nemeritat (cazul Ungureanu, Dancila)

    au vazut baietii ca a mers la oil terminal, de ce nu si aici?

    ghinion...ar zice unul.

    l-ai dat o data acum x ani si acum mai vrei pe ce nu aveai atunci. adica ai vandut ceva fara sa ai. normal ca discutia e lunga, dar... 

    Valoarea terenului daca il aloci pentru imobiliare, da. Dar ca aeroport nexam.

    Daca hotararea s a bazat pe contestarea evaluarea sper ca se poate cere cokntradxpertiza sau alta evaluare a pretului si sa amane AGA pina se reface evaluarea. Acesasta majorare e necesara in eventualitatea unor tranzactii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb