Actualizare 19:20
Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel" consideră că Marian Munteanu prezintă "un motiv de îngrijorare în măsura în care se confundă sau promovează simbolistica extremismului de dreapta interbelic şi face declaraţii publice cu scopul de a minimaliza sau a nega o serie de realităţi istorice actuale", potrivit unei declaraţii postate pe site-ul instituţiei.
"Persoana publică Marian Munteanu prezintă un motiv de îngrijorare în măsura în care se confundă sau promovează simbolistica extremismului de dreapta interbelic şi, respectiv, face declaraţii publice cu scopul de a minimaliza sau a nega o serie de realităţi istorice actuale. În acest sens, menţionăm declaraţia de ieri, 13 aprilie, la un post de televiziune, prin care a deformat sensul şi conţinutul Legii 217/2015. Marian Munteanu a afirmat că: 'Legea 217/2015 este o lege antisemită. Nu prea există antisemitism, mai degrabă xenofobie. Toţi suntem filosemiţi pentru că suntem creştini'. Astfel de aprecieri populiste, lipsite de argumente nu fac decât să eludeze posibile evenimente sau stări emoţionale generate de percepţii socio-etnice negative sau de prejudecăţi xenofobe, antisemite, rasiste", se precizează pe site-ul Institutului "Elie Wiesel".
Institutul "Elie Wiesel" a subliniat faptul că nu comentează opţiunile pentru candidaturi la alegerile locale sau parlamentare ale partidelor politice.
(D.P.)
------
Actualizare Gorghiu, despre acuzaţiile aduse lui Munteanu: "Sunt necesare dovezi"
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat, astăzi, că împotriva lui Marian Munteanu, candidatul liberalilor la Primăria Capitalei, se poartă o campanie de denigrare şi a cerut dovezi pentru acuzaţiile care i se aduc acestuia, transmit surse din media.
"Am cerut şi noi, în măsura în care se poate, să vedem şi nişte dovezi. Când acuzi pe cineva nu este suficient să postezi un mesaj în online sau să duci o campanie de denigrare în online. Cred că este necesar să mai vii şi cu argumente", a spus Gorghiu.
Ea a precizat că lui Marian Munteanu nu i s-a făcut propunerea de a candida din partea PNL înainte de anunţul lui Ludovic Orban privind retragerea din cursa electorală.
"Marian Munteanu era în contact cu liderii PNL, inclusiv cu Ludovic Orban. Să ştiţi că era în echipa de susţinători ai lui Ludovic Orban. A discutat nu doar cu Ludovic Orban, a discutat cu mulţi colegi din spectrul politicii româneşti, din dorinţa de a-şi asuma ceilalţi candidaţi parte din proiectele pe care platforma sa civică le avea elaborate şi dorea să le implementeze la nivel de Primărie Generală, la nivelul primăriilor de sector şi din ţară. Nu a existat niciun fel de propunere a PNL pentru nimeni înainte de a renunţa din proprie iniţiativă şi încă o dată îi mulţumesc lui Ludovic Orban pentru acest comportament corect faţă de partid de a renunţa. Este un scenariu mincinos, o manipulare ordinară prin anumite medii, sugerând că partidul şi-a căutat candidat înainte să iasă Ludovic Orban din această competiţie", a spus liderul PNL.
Ea a arătat că Munteanu a fost contactat, iar formalizarea gestului a făcut-o prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu.
"Eram vreo zece în încăpere. L-am chemat la o discuţie. Nu a fost niciun tete-a-tete, a fost o discuţie cu mare parte din comisia de unificare înainte să mergem în echipa politică să propunem această variantă. În ziua de marţi s-au întâmplat toate aceste discuţii pe repede înainte, pentru că mi se părea firesc să nu lăsăm lucrurile să treneze, să nu creăm un deserviciu partidului şi să venim cu o propunere rapidă, dar faptul că este atacat dintr-o anumită zonă atât de virulent, zonă care este suporter fanatic al unui candidat - Nicuşor Dan - mie nu doar că-mi ridică semne de întrebare, mi se pare neprincipial să ataci un candidat cu atâta fervoare şi cu atâta dorinţă pentru că tu doar aperi alt candidat. Cred că puţină etică nu ar strica", a afirmat Gorghiu, potrivit sursei citate.
(D.P.)
-----
• PNL: "Marian Munteanu a susţinut şi susţine integrarea europeană şi euroatlantică a ţării noastre"
"Marian Munteanu a susţinut mereu şi susţine cu consecvenţă integrarea europeană şi euroatlantică a ţării noastre", se arată într-o scrisoare deschisă a PNL către contestatarii candidatului liberalilor la Primăria Capitalei, intitulată "Apelul la adevăr".
"În puţinele zile trecute de la desemnarea dlui Marian Munteanu drept candidat al PNL la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, membrii PNL au constatat faptul că în spaţiul public au început din nou să circule aceleaşi acuzaţii lipsite de temei care acum un sfert de secol încercau să păteze imaginea Pieţei Universităţii.
De această dată, aceste acuze nu mai vin din partea partidului condus de Ion Iliescu şi nici din partea presei feseniste, ci din partea unor organizaţii şi persoane care aparent consideră că deţin monopolul asupra ideii de scietate civilă. De fapt, aceste persoane sunt cei mai noi politicieni ai României şi susţin în mod deschis acţiunea unui partid politic care participă la alegerile locale din Bucureşti", se mai arată în documentul citat.
Conform PNL, "un mit care a fost cultivat cu multă migală în primăvara anului 1990 a fost cel al aşa-zisei apropieri a lui Marian Munteanu de extrema dreaptă".
"Referitor la acest aspect, PNL nu poate să nu constate că şi acum, ca şi în zilele triste ale mineriadelor, lipsesc probele care să susţină aceste acuzaţii. Oricare ar fi acestea. De aceea, PNL solicită acum oficial tuturor celor care întreţin acest discurs plin de neadevăr să aibă decenţa şi deontologia de a-şi proba spusele în mod concret, prezentând opiniei publice vorbe şi fapte ale dlui Marian Munteanu care ar putea, eventual, să susţină acuzele pe care i le aduc domniile lor. Pentru a evita din capul locului orice fel de tentaţie în acest sens, le comunicăm de pe acum că, spre deosebire de liderii FSN din 1990, PNL nu consideră în niciun fel că participarea dlui Marian Munteanu la Revoluţia din decembrie 1989 şi la organizarea Ligii Studenţilor, faptul că a fost primul preşedinte al Alianţei Civice sau rolul său de lider al Pieţei Universităţii reprezintă dovezi ale unui eventual extremism de dreapta al dlui Marian Munteanu", subliniază PNL, potrivit sursei citate.
Liberalii au dat asigurări, pe această cale, că nu există nimic în activitatea lui Marian Munteanu care să justifice alte acuze ce i se aduc, anume acelea de a fi antioccidental.
"Din contră, prin tot ceea ce a făcut în ultimii 25 de ani, ca lider respectat al societăţii civile şi ca antreprenor, dl Marian Munteanu a fost şi este un susţinător consecvent al cursului României către modelul democratic de dezvoltare a societăţii şi către economia liberă de piaţă. Dl Marian Munteanu a susţinut mereu şi susţine cu consecvenţă integrarea europeană şi euroatlantică a ţării noastre. În ultimii ani, domnia sa a avut multe ocazii de a călători în ţări occidentale, unde a fost un avocat al României şi al colaborării ţării noastre cu marile ţări democratice ale lumii", se menţionează în scrisoarea deschisă a PNL.
Liberalii anunţă că, în săptămânile care vin, vor fi deschişi către colaborarea cu societatea civilă în cazul în care vor apărea iniţiative fără culoare politică de a se organiza dezbateri între candidaţi, de a se aduce pe agenda campaniei electorale probleme ale comunităţii locale din Bucureşti sau de a se monitoriza desfăşurarea campaniei electorale.
PNL solicită tuturor liderilor societăţii civile să ţină cont de faptul că o campanie electorală locală deschisă şi corectă, care să ajute cu adevărat cetăţeanul în formarea deciziei de vot, nu poate fi organizată decât dacă organizaţiile aflate în afara jocului politic îşi vor asuma în mod corect rolul lor.