Insula Kish - paradisul turistic cu oportunităţi de investiţii

A consemnat Adelina Toader
Internaţional / 29 decembrie 2020

Insula Kish - paradisul turistic cu oportunităţi de investiţii

(Interviu cu Parvin Neginraz, consilier economic şi cultural al Ambasadei Republicii Islamice Iran)

Insula iraniană Kish situate în Golful Persic a avut un potenţial semnificativ în activităţile economice şi turistice în ultimele decenii. Kish are o poziţie strategică şi ecologică deosebită datorită surselor de apă din zonă şi a cunoscut multe schimbări istorice datorită resurselor sale de apă. Această insulă a fost în atenţia tuturor puterilor coloniale locale şi europene în ultimele secole. Pe vremea safavidelor şi a prezenţei puterilor coloniale europene în Golful Persic, Insula Kish s-a confruntat cu noi transformări istorice şi a fost plasată în interese portugheze, engleze şi olandeze. Aceste transformări politice, economice şi sociale au continuat în perioade ulterioare până în epocile Qajar şi Pahlavi, iar în prezent, insula a devenit un centru economic şi turistic fundamental în regiunea Golfului Persic.

Parvin Neginraz, consilier economic şi cultural al Ambasadei Republicii Islamice Iran, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre oportunităţile investiţionale din paradisul turistic din Insula Kish.

Reporter: Cum aţi descrie, în prezent, insula Kish?

Parvin Neginraz: Cu o suprafaţă de aproximativ 91 km, Insula Kish este situată în 18 km din partea de sud a Iranului şi în partea de nord a Golfului Persic. Se pare că are forma unui oval cu diametrul mare de 15 km şi diametrul mic de 8 km şi se încadrează în zona provinciei Hormozgan şi a oraşului Bandar Lengeh în ceea ce priveşte diviziunile politice şi administrative ale statului. Unele caracteristici geografice ale Kish, cum ar fi situarea în zona geografică strategică a Golfului Persic, climatul blând în 8 luni ale anului şi plajele de corali au oferit acestei insule o situaţie atât de unică în ceea ce priveşte turismul şi comerţul.

Pot spune că există avantaje unice ale zonei libere Kish precum atracţii turistice enorme, acces la apele mondiale libere, vizitatorii străini nu au nevoie de viză, situaţia strategică şi apropierea de zonele petroliere Asalooyeh, resurse energetice (combustibil gazos) independente de terenul principal, linii aeriene şi linii de transport independente cu capacitatea de a transporta vehicule, nivel ridicat de securitate socială şi pace şi rata scăzută a tulburărilor sociale, facilităţi de transport interurban adecvate, controlul relativ al poluanţilor.

Reporter: Care sunt avantajele şi infrastructurile activităţii economice din zona liberă Kish?

Parvin Neginraz: Pot spune cu uşurinţă că sunt multe. Şi mă refer la:

- Exonerare fiscală de 20 de ani pentru orice fel de activitate;

- Garanţie juridică şi sprijin pentru investiţiile străine;

- Înregistrarea companiei cu 100% proprietate străină;

- Activitatea bursei şi a produselor, a petrolului şi a petrochimiei;

- Scutire de taxe vamale pentru importul de materii prime şi maşini industriale pentru unităţile de producţie;

- Formalităţi simple pentru reexporturi şi tranzitul produselor - tranzitul produselor către ţările din Asia Centrală şi ţările vecine cu o populaţie de peste 400 de milioane;

- Găzduirea navelor cu o capacitate de 12000 tone în prezent şi 35000 tone în viitor;

- Exportul de produse în străinătate fără taxe vamale şi portuare;

- Interes comercial scăzut pentru importul de produse în ţară prin Insula Kish cu 15%;

- Vamă independentă în zonele libere din punctul de conectare la pieţele internaţionale - Intrare şi ieşire liberă pentru capital şi dobândă de capital.

Reporter: Care sunt procedurile de investiţii şi activităţi economice în zona liberă Kish?

Parvin Neginraz: Efectuarea unei proceduri de depunere a cererii pentru investitorii din domeniile non-industriale este următoarea:

1) Trimiterea unei cereri scrise către Organizaţia zonei libere Kish (Managementul investiţiilor în biroul adjunct economic şi de investiţii);

2) Completarea formularului de cerere de investiţii şi furnizarea capacităţii tehnice şi financiare necesare pentru realizarea planului;

3) Studiul iniţial al planului la Managementul investiţiilor;

4) Solicitarea unei schiţe de la Adjunctul Urban şi Infrastructură al Organizaţiei Zonei Libere de către Managementul Investiţiilor;

5) Prezentarea problemei investiţiilor în Comisia pentru afaceri economice şi evaluarea proprietăţii;

6) Notificarea ratificării Comisiei pentru afaceri economice şi evaluarea proprietăţii către investitor;

7) Realizarea contractului cu investitorul în cazul aprobării comisiei;

8) Livrarea de bunuri către investitor.

Dar pentru a investi în domenii industriale există 2 faze.

Paşii din prima fază sunt:

1) Depunerea unei cereri scrise, a documentelor necesare şi completarea chestionarului;

2) Stabilirea adevăratei capacităţi tehnice şi financiare a solicitantului şi aprobarea Biroului de mediu pentru ca planul să nu fie poluant;

3) Studierea planului şi realizarea unui raport pentru prezentarea în Comisia pentru afaceri economice şi evaluarea proprietăţii;

4) Solicitarea unei schiţe de la Biroul Adjunct Urban şi Infrastructură;

5) Notificarea ratificării Comisiei pentru afaceri economice şi evaluarea proprietăţii către investitor;

6) Realizarea contractului şi livrarea proprietăţii către solicitant.

După terminarea acestei faze, în a doua fază avem:

7) Emiterea unei scrisori de introducere pentru permisul de activitate economică;

8) Furnizarea de exponate şi desene executive de construcţii, obţinerea licenţei de construcţie, începerea operaţiunilor de construcţie, finalizarea construcţiei şi obţinerea certificatului de finalizare a lucrărilor;

9) Importul de maşini şi materii prime fără plata taxelor şi montarea maşinilor;

10) Pornirea fabricii;

11) Depunerea unei cereri de obţinere a cotei cu valoare adăugată, completarea chestionarului relevant şi obţinerea procentului de valoare adăugată din comisionul de valoare adăugată;

12) Transferul produselor fabricate pe terenul principal pe baza procentelor obţinute şi a exporturilor către ţări străine.

Reporter: Ne puteţi da câteva exemple de astfel de oportunităţi de investiţii în insula Kish?

Parvin Neginraz: Desigur. De exemplu, unul dintre proiectele interesante din punctul meu de vedere este construcţia unui parc de distracţii în aer liber. Acest proiect presupune construirea unui parc de distracţie la nivelul standardelor internaţionale pentru crearea unui spaţiu de divertisment pentru toate grupele de vârstă într-un mediu interesant şi atractiv. Complexul include 18 tipuri de jocuri atât de incitante, cum ar fi Vortex, albina liberă, aruncarea, inelul oribil, patinele spaţiale, rangerul, nava spaţială, Yofo, maşina electrică, nava Saba şi cascada pentru adulţi şi scaunul de aruncare, maşina electrică, nava Saba, tren, raliu, dragon (în jurul piscinei) şi navă spaţială pentru copii.

Proiectul se întinde pe o suprafaţă de 20000 mp din care 4080 mp din acea zonă aparţin clădirilor, iar restul zonei verzi şi curţii. Proiectul oferă locuri de muncă pentru 50 de persoane, iar capacitatea sa anuală este de peste 700.000 de clienţi.

Cheltuielile de capital pentru proiect sunt de 8,9 milioane dolari, veniturile din exploatare sunt 8,3 milioane dolari, costul operaţional se ridică la 1,3 milioane dolari. Beneficiul net ar fi de 7 milioane de dolari, raportul beneficiu-cost (B / C) este de 2,9, iar perioada de rambursare este estimată la 1,9 ani.

Există multe proiecte în domeniul divertismentului.

Kish Pearl Tower este un alt proiect interesant din Insula Kish. Acest proiect presupune construirea unui turn de 22 etaje sub formă de perlă ca simbol pentru insulă. Acest turn are un etaj pentru un restaurant de 5 stele şi o cafenea la etajul superior, 3 etaje pentru apartamente VIP, 10 etaje pentru un hotel de 5 stele, 1 etaj pentru spaţiul sportiv şi părţile comune ale hotelului, cum ar fi piscină şi saună, 1 etaj pentru salon şi amfiteatru, 4 etaje ca centru comercial şi 1 etaj ca parcare. Pentru acest proiect cheltuielile de capital sunt de 130 milioane dolari. Veniturile din vânzările de locuinţe şi magazine sunt de 108,7 milioane dolari, iar veniturile din exploatare vor fi de 57,7 milioane dolari, în afară de faptul pentru acest proiect costul operaţional este estimat la 17,7 milioane dolari. Beneficiul net este de 40 milioane de dolari, raportul cost-beneficiu (B / C) este de 1,5 şi perioada de recuperare este de 1,5 ani.

Mai există, de asemenea, unele proiecte, cum ar fi Health Town. Acest proiect este despre construirea unui hotel-spital sub-specializat care să ofere servicii turistice de sănătate de înaltă calitate. Hidroterapie, centru spa şi fizioterapie, centru internaţional de expoziţii, centru de procesare a peştilor, piscicultură, construcţia unui frigider sub zero, producţia de proteaze de cartilaj, construcţia de dane pentru containere de 35 de mii de tone, restaurant aerian, turnul farului, complex de nave greceşti, vilă cu apă, restaurant olimpic, grădină Pardis, complex turistic Baghu, roller coaster, tren turistic roată, complex de jocuri de iarnă, teren de minigolf, acvariu pentru specii marine din Golful Persic, extinderea plajei pentru femei, servicii de navă de croazieră, centru de divertisment pe mare.

Aş vrea să mai adaug că Ambasada Republicii Islamice Iran este pregătită să ajute companiile din România interesate.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De razboiul cu Sua nu se spune nimic? Nemtii si englezii de ce nu investesc acolo??

    "După terminarea acestei faze, în a doua fază avem: (...)

    10) Pornirea plantei; " 

    Pornirea a ce ? :)) ...  

    vedeti ca in engleza "plant" inseamna si intreprindere dar si planta... adica vegetala :))  

    Asadar ce?  

    Pornirea plantei? :))))  

    1. "10) Pornirea fabricii;"

      e fain acuma!

      bravo feciori! :) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb