Reacţiile unor reprezentanţi ai "publicului" după anunţarea hotărârii Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, în cazul procesului privind litigiile teritoriale dintre România şi Ucraina privind platoul continental al Mării Negre, sau, cum e mai degrabă cunoscută, disputa privind Insula Şerpilor, ilustrează, odată în plus, cât de bine funcţionează teoria conspiraţiei în societatea românească. Nici nu s-a dat bine verdictul, pe care de altfel cei avizaţi îl intuiau de ceva vreme, că s-au şi auzit interpretări stridente sau conspiraţionale.
Din primul moment, şi la Bucureşti, ca şi la Kiev, discuţia a alunecat în planul competiţiei "geopolitice", pentru ca apoi în ambele ţări să fie folosite variante ale teoriei conspiraţiei adaptate contextului. La Bucureşti a fost sărbătorită o victorie împotriva Ucrainei, iar la Kiev, mai ales de pe băncile opoziţiei, a fost clamată "trădarea" intereselor naţionale. Dar, nu doar politicienii sau comentatorii, ci chiar Bogdan Aurescu, reprezentatul României la Haga, nu a pregetat să vorbească despre o victorie românească. Ori, dacă diferenţele de abordare dintre cele două state au fost rezultatul modului diferit de interpretare a unor convenţii internaţionale, iar problema a fost arbitrată de o curte internaţională, cooperarea, iar nu conflictul dintre cele două ţări, părea să prevaleze. Dar încercările timide de a privi politica, inclusiv cea internaţională, în alţi termeni decât cei privilegiaţi de neoconservatorismul erei unipolarismului bushist, care reduceau totul la conflictul ireductibil între "interese" mai mult sau mai puţin naţionale, au fost înăbuşite din faşă.
Politizarea excesivă şi partizană, care a transformat până la grotesc percepţia politicului în societatea românească a postranziţiei, a jucat şi de data aceasta cartea patologiei politice şi a identificat cu o rapiditate de invidiat conspiraţia "capitalistă" a "băieţilor deştepţi" care s-au "descurcat" şi deja au confiscat naţiunii bogăţia abia recuperată. "Victoria" ne-a fost furată, precum în formula clasică a teoriei conspiraţionale a ignoranţei, a lui Karl Popper, de cei ce aveau ceva de ascuns. Iar vechiul guvern era, prin "natura" sa "perversă", candidatul perfect pentru aceasta.
Într-o conferinţă clasică de acum mai bine de o jumătate de secol, Popper ilustra teoria conspiraţională a ignoranţei - pe care o considera o consecinţă a raţionalismului simplist şi excesiv - prin celebra formulă ideologică "presa capitalistă ascunde premeditat şi sistematic adevărul pentru a ţine clasa muncitoare în ignoranţă". Iar "apărătorii" adevărului restabilesc echilibrul dovedind "conspiraţia". Şi asta pentru că adevărul e evident pentru toţi oamenii de bună-credinţă! Doar că adevărul nu e nici unic, nici simplu, nici atât de evident. Ceea ce nu înseamnă că în cazul Insulei Şerpilor, ca şi cel al exemplului cu presa capitalistă, nu ar putea exista şi o parte ascunsă. Dar pentru a demonstra aceasta e nevoie de un raţionament ceva mai elaborat decât cel rezultat din simpla formulă propagandistică care a transformat, printr-o simplă scamatorie discursivă, Insula Şerpilor dintr-o "stâncă" în insula suspiciunii.