Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, ieri, la Palatul Parlamentului, cu grupurile parlamentare ale PDL, să discute "politică", la numai o zi după ce avusese o şedinţă de taină cu liderii organizaţiilor PDL, în care le-ar fi propus înlocuirea lui Emil Boc de la şefia Guvernului cu un tehnocrat.
Numele intens vehiculate pentru înlocuirea lui Emil Boc de la conducerea Guvernului erau: guvernatorul BNR Mugur Isărescu, viceguvernatorul Cristian Popa, consilierul guvernatorului Lucian Croitoru, reprezentantul României la FMI Mihai Tănăsescu, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, şeful Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă Călin Georgescu şi managerul Oracle România, Sorin Mândru-ţes-cu.
Cu toate acestea, după discuţia de ieri, în funcţia de premier a rămas tot Emil Boc.
Eventuala propunere a lui Traian Băsescu, cu premier independent, nu pare să fi fost pe placul pedeliştilor, mai mulţi lideri PDL afirmându-şi public opţiunea că în fruntea Guvernului trebuie să figureze un om politic.
"Părerea mea este că premierul trebuie să fie politic, să răspundă politic", a spus vicepreşedintele PDL Cezar Preda, opinia sa fiind împărtăşită de mai mulţi democrat-liberali. "În PDL nu s-a discutat despre un premier independent", a susţinut un alt vicepreşedinte al partidului, Sulfina Barbu.
Când vine vorba însă despre separarea funcţiei de prim-ministru de cea de preşedinte de partid, opiniile în PDL sunt împărţite. "UE nu prea are chestiuni cu premieri independenţi şi, în general, în lumea politică modernă, şeful de partid este şi primul-ministru de obicei", a mai spus Cezar Preda.
În schimb, Sulfina Barbu a afirmat că PDL analizează disocierea celor două funcţii, îndeosebi în contextul congresului din luna mai în care urmează să fie desemnată o nouă echipă de conducere.
• Blaga, trimitere la trecutul unui tehnocrat
Unii lideri ai PDL au avansat, ieri, inclusiv ideea nominalizării lui Vasile Blaga în funcţia de prim-ministru, dar varianta cu "Buldogul" premier pare să aibă şanse infime de concretizare, întrucât îi displace lui Traian Băsescu.
Vasile Blaga a adus, zilele trecute, în atenţia opiniei publice un aspect interesant asupra unui tehnocrat care ar figura pe lista înlocuitorilor lui Boc: este vorba despre Mihai Tănăsescu, fostul ministru de Finanţe al PSD.
Blaga a spus despre Tănăsescu că "prin 2000" l-a numit în funcţie de şef al Vămilor pe Radu Mărginean - recent acuzat de procurorii anti-corupţie de luare de mită în cazul dosarului de la Vama Halmeu şi demis din funcţie.
De asemenea, Vasile Blaga l-a înţepat, voalat, şi pe şeful statului Traian Băsescu susţinând că Emil Boc nu poate fi înlocuit după bunul plac al preşedintelui: "Ca să cauţi înlocuitor, Emil Boc trebuie să-şi dea demisia. Nu suntem într-o astfel de situaţie". Conform Constituţiei, preşedintele are atribuţii doar în desemnarea premierului, nu şi în remanierea acestuia.
• Isărescu şi Croitoru, neinteresaţi de şefia Guvernului; Cristian Popa, o soluţie?
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa pare să fi fost al treilea oficial din Banca Centrală pe care preşedintele Traian Băsescu l-ar fi dorit pentru funcţia de premier, după ce guvernatorul Mugur Isărescu şi consilierul său, Lucian Croitoru, ar fi refuzat şefia Guvernului.
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului, a declarat, ieri, că Isărescu nu acceptă să preia şefia Guvernului în acest moment, întrucât adevărata bătălie economică a anului se va da la BNR.
Isărescu a mai deţinut funcţia de prim-ministru timp de un an, în intervalul decembrie 1999-decembrie 2000.
În ceea ce-l priveşte pe Lucian Croitoru, acesta pare însă şi mai tranşant după experienţa politică anterioară din 2009. Contactat de ziarul "BURSA", Lucian Croitoru susţine că nu a primit nicio propunere oficială pentru funcţia de premier şi subliniază că nici nu ar fi interesat de aceasta: "M-am lămurit acum un an şi ceva de poziţia mea şi sunt interesat doar de cariera de bancher central". În 2009, Lucian Croitoru a avut o experienţă politică neplăcută: a fost desemnat premier în octombrie de preşedintele Traian Băsescu, dar cabinetul său nu a fost acceptat de Parlament.
•
• Partenerii de guvernare de la UDMR vor premier politic
Varianta unui independent la conducerea Guvernului nu pare a fi nici pe placul partenerilor de guvernare de la UDMR. Ministrul Culturii, candidat la şefia UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că este adeptul unui premier politic şi că la Guvern este necesar un premier politic care să ţină unită Coaliţia de guvernare. Kelemen Hunor a comentat varianta numirii unui premier independent: "Dacă este un om care nu are autoritate (n.r. - premierul), care nu ştie să ţină coaliţia unită, atunci în grupurile parlamentare foarte repede apar rupturi şi lucruri care după aceea nu mai pot fi controlate, deciziile guvernamentale nu sunt susţinute în Parlament. Plecând de la această constatare, nu mai ai Guvern, indiferent cine e premierul. Deci trebuie o personalitate cu autoritate şi cu o capacitate de a negocia permanent şi de a găsi sus-ţinere pentru deciziile guvernamentale".