ÎNTÂLNIRE ISTORICĂ JOHN KERRY-VLADIMIR PUTIN LA SOCI SUA ar prefera să nu menţină sancţiunile împotriva Rusiei

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2015

SUA ar prefera să nu menţină sancţiunile împotriva Rusiei

Păstrarea sancţiunilor împotriva Rusiei nu reprezintă un scop pentru SUA, dar sunt necesare pentru menţinerea păcii şi securităţii în zonă, a declarat recent secretarul de stat american John Kerry, în cadrul întâlnirii istorice de la Soci cu preşedintele rus Vladimir Putin şi Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, potrivit Sputnik International.

În opinia lui, acum este important să fie luate măsuri pentru îndeplinirea acordurilor de la Minsk.

În timpul conferinţei comune cu Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, Kerry a spus că sancţiunile împotriva Moscovei ar trebui ridicate în momentul în care înţelegerile de la Minsk vor fi pe deplin implementate în estul Ucrainei atât de Kiev, cât şi de Rusia.

În condiţiile în care Rusia şi SUA traversează cea mai gravă criză diplomatică de la căderea URSS, în 1991, prima vizită a unui înalt responsabil american pe teritoriu rusesc, de la declanşarea conflictului din Ucraina, reprezintă voinţa de ambelor părţi de a reînnoi legăturile.

"Nu am fost mereu de acord în timpul conversaţiei noastre, dar întâlnirea ne-a permis să ne înţelegem mai bine", a spus Lavrov, în cadrul conferinţei comune, la capătul unor discuţii de patru ore cu preşedintele Vladimir Putin.

John Kerry a apreciat că "recursul la forţă (în conflictul din Ucraina) de către orice parte, în acest moment, ar fi extrem de distrugător", domolind astfel ambiţiile preşedintelui Petro Poroshenko de a relua, spre exemplu, controlul asupra aeroportului din Donetsk, care se află în mâinile separatiştilor.

Pe lângă conflictul ucrainean, oficialii SUA şi ai Rusiei au discutat despre conflictul sirian şi programul nuclear iranian, unde un acord definitiv ar trebui să fie găsit înainte de 30 iunie.

"Înţelegem cu toţii că unitatea este cheia unui acord bun, iar Rusia şi Statele Unite sunt aliate în acest efort", a subliniat Kerry, adăugând că vânzarea de rachete ruseşti S-300 către Teheran "nu încalcă legea internaţională".

Cu o oră înainte de conferinţa de presă, atunci când Vladimir Putin discuta în continuare cu John Kerry în reşedinţa sa de la Malul Mării Negre, ministerul rus al Afacerilor Externe a difuzat un comunicat care spunea: "Rusia este pregătită pentru o cooperare constructivă cu Statele Unite atât pe plan bilateral, cât şi pe scena internaţională, unde ţările noastre poartă o răspundere specială pentru securitatea şi stabilitatea la nivel global(...) În acelaşi timp această cooperare nu este posibilă decât pe o bază dreaptă şi echitabilă, fără tentative de dictat sau constrângere".

"Criză actuală în relaţiile cu Washingtonul nu este responsabilitatea noastră", au afirmat diplomaţii ruşi, precizând: "Continuarea unei confruntări, cu tentative de presiune asupra noastră prin intermediul sancţiunilor, este o cale care nu duce nicăieri".

Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat mai ales după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a poziţionat de partea rebelilor proruşi în conflictul armat din estul Ucrainei. La rândul său, Moscova acuză Washingtonul că a orchestrat înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 6.100 de morţi, potrivit ultimului bilanţ.

John Kerry i-a informat pe miniştrii de Externe din NATO despre discuţiile cu Vladimir Putin

Secretarul de Stat american John Kerry i-a informat pe miniştrii de Externe din statele NATO despre discuţiile pe care le-a avut, la Soci, cu preşedintele rus Vladimir Putin, apreciind că este un moment critic pentru implementarea acordului de pace în estul Ucrainei.

"Există o oportunitate enormă în acest moment ca acest conflict să găsească o cale spre soluţionare", a apreciat Kerry, citat de Mediafax.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Rusia trebuie să înceteze să îi mai susţină pe rebelii separatişti din estul Ucrainei şi să îşi retragă forţele din aceste regiuni.

Premierul Ucrainei: "Soci, alegere proastă pentru întâlnirea dintre Putin şi Kerry"

Oraşul rus Soci a fost o alegere proastă pentru întâlnirea între preşedintele rus Vladimir Putin şi secretarul de stat al SUA John Kerry, a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, potrivit Sputnik.

"Cu siguranţă Soci nu este cea mai bună staţiune şi cea mai bună locaţie pentru a avea o discuţie cu preşedintele rus şi cu ministrul rus de Externe", a spus Yatsenyuk, într-un interviu pentru France 24, adăugând, însă, că Kievul "înţelege" că cele două puteri mondiale au avut o serie de aspecte importante de discutat, inclusiv ameninţarea ISIS şi situaţia din Yemen.

Totuşi, potrivit lui Yatsenyuk, Moscova va folosi reuniunea de la Soci pentru a arăta lumii că este "nu izolată, că are contacte încă şi că nu a făcut nimic greşit".

"Dar mă aştept ca în timpul reuniunii John Kerry să trimită un semnal foarte puternic de susţinere a Ucrainei", a mai spus Yatsenyuk.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că Lavrov i-a oferit lui Kerry un coş cu roşii şi cartofi, o posibilă aluzie la decizia Rusiei de a interzice importurile de fructe şi legume din Europa ca răspuns la sancţiunile occidentale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Vedeti stimati politicieni romani...cum se "aranjeaza" aceste zis conflicte SUA,UE,Rusia ? Invatati mai mult din toate aceste relatari si prezentari... Nu incercati sa va aratati "muschii"..fara sa judecati inainte. Incercati sa fiti m-ai abili si urmariti un scop si anume aceea de a profita pentru tara noastra Romania.,asa dupa cum o fac si alti politicieni din tarile UE.

    Sanctiunile "reprezintă un scop pentru SUA" in ciuda axtivitatii diplomatiei, deoarece telul este cu bataie lunga iar imaginea "realitatii" prezentata este una paralela, obtinuta din/prin "lovitura cu manta" (trick shot) care sa legitimeze in ochii populatiei "incomplet" si distorsionat informata (inclusiv prin rescrierea finalului de razboi 1945) din zona de influenta!

    Primul lucru care iese în evidență este idioțenia celor de la putere din Kiev. Iațeniuk nu știe cum să se mai adune de pe jos.

     

    Poroshenko făcuse următoarea afirmație, ce fusese publicată de serviciul lui de presă, la lansarea unui film despre aeroportul din Donețk, pe 11 mai, "I don’t doubt that we will free the airport because it is our land". 

     

    "Nu mă îndoiesc că vom elibera aeroportul pentru că este teritoriul nostru". 

     

    Kerry, pe 12 mai, spune în conf de presă de la Sochi (sursa este Dep de Stat), la întrebarea unui ziarist: 

    "I have not had a chance – I have not read the speech. I haven’t seen any context. I have simply heard about it in the course of today. But if indeed President Poroshenko is advocating an engagement in a forceful effort at this time, we would strongly urge him to think twice not to engage in that kind of activity, that that would put Minsk in serious jeopardy. And we would be very, very concerned about what the consequences of that kind of action at this time may be." 

     

    "Nu am citit declarația și nici contextul. Doar azi am auzit de ea (nota: probabil de la Lavrov/Putin). Dar dacă într-adevăr Poroșenko susține un angajament în forță în acest moment, noi insistăm cu tărie ca el să se gândească de două ori și să nu se angajeze în acea activitate care va pune în primejdie acordul de la Minsk. Și noi suntem foarte, foarte preocupați de consecințele unei astfel de acțiuni". 

     

    Câteva ore mai târziu și purtătorul de cuvânt al americanilor, la Washington, confirmă acestea dar susține că "vorbele nu sunt o încălcare a acordului". 

     

    Ce face pe 14 mai, Poroșenko? Neagă, într-un interviu pentru ZDF, că ar fi spus acele lucruri și spune să nu băgăm în seamă presa rusească pentru că doar acolo găsim aceste "non-sensuri". 

     

    Departamentul de Stat publică transcrierile conferințelor de presă și a comunicatelor avute la Sochi și în Antalia pe 12 mai. 

    "Kerry, FM Lavrov with Press in Sochi, Russia 

    Secretary of State John Kerry and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov hold a press conference during Kerry’s visit to Sochi, Russia." 

     

    "Kerry’s Remarks to Press at NATO Ministerial Event in Turkey" 

    Secretary of State John Kerry makes a statement to the press at a NATO ministerial event in Antalya, Turkey. 

     

    Nici măcar o notă că s-a întâlnit cu min de ext al Ucrainei. Iar purtătorul de cuvânt a răspuns la întrebarea unui ziarist dacă "există un readout al acelei întâlniri": "nu, nu există". 

    Ucraina tocmai a primit un brânci pe scări. Și trebuie să își revină și să implementeze acordul de la Minsk. 

    1. și ale comunicatelor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb