Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012

F. A.
Macroeconomie / 23 martie 2012

Comisia Naţională de Prognoză a realizat o analiză a evoluţiei în timp a comerţului exterior conform intensităţii tehnologice, arată un raport al Comisiei.

Astfel, în privinţa structurii exporturilor de produse ale industriei prelucrătoare conform clasificării după intensitatea tehnologică, în ultima perioadă de timp, se observă o evoluţie pozitivă a acestora, concretizată prin majorarea ponderii exporturilor High-tech în total exporturi manufacturate de la 10,3% cât reprezentau în anul 2009, la 11,9% în 2011, pentru 2012 estimându-se să reprezinte 12,3%.

Aşadar, se poate constata o îmbunătăţire a structurii exporturilor ca urmare a creşterii ponderii exporturilor cu valoare adăugată mare, care sunt incluse în grupele High-tech şi Medium-high-tech. În acest context putem spune că ceva mai mult de jumătate (cca. 53%-54%) din exporturile de produse ale industriei prelucrătoare sunt reprezentate de acestea.

Grupa ,,High-tech" este foarte dinamică înregistrând creşteri semnificative în ultimii ani. Totuşi, este important de menţionat faptul că dacă în 2010 creşterea acestora era de 49,5%, începând cu ultima parte a anul 2011 ritmul lor de creştere s-a încetinit, astfel că pentru anul 2012 se estimează că exporturile de produse High-tech se vor majora cu 15,6%. Acest fenomen este explicat, mai ales, prin plecarea firmei Nokia din România, unul dintre cei mai importanţi exportatori.

Creşterea înregistrată de grupa High-Tech este susţinută de majorarea exporturilor de calculatoare şi produse electronice şi optice şi a celor de produse farmaceutice de bază şi preparate farmaceutice.

Pentru exporturile de calculatoare şi produse electronice şi optice se estimează o creştere în anul 2011 cu 20,1% şi în 2012 cu 16,0%, în principal, datorită receptoarelor de televiziune (inclusiv monitoare video), părţilor lor şi aparatelor electrice pentru telefonie sau telegrafie şi maşinilor de prelucrare automată a datelor. Exporturile de circuite imprimate (componente ale calculatoarelor în principal) se vor majora cu 12,2%.

Pentru exporturile de produse farmaceutice de bază şi preparate farmaceutice se estimează o creştere cu 13,0% în 2012, această majorare datorându-se, în principal, medicamentelor.

Exporturile de produse ale industriei prelucrătoare sunt dominate şi în 2012 de produsele ce aparţin grupei Medium-high-tech, cu o pondere în total exporturi aferente industriei prelucrătoare de 41,1%. Totuşi, ritmul de creştere al exporturilor aferente acestei grupe (11,5%) se situează sub ritmul de creştere al produselor exportate din industria prelucrătoare (12,1%).

Medium-high-tech-ul este susţinut în anul 2012, în principal, de subsectorul "autovehicule de transport rutier, remorci şi semiremorci" care are pondere de 42,4% în exporturile medium- hight-tech şi o creştere estimată de 12,8%. În cadrul acestora, exporturile de maşini, utilaje şi echipamente neclasificate în altă parte, cu o pondere de 20,3% vor înregistra o creştere de 14,8%.

Referitor la exporturile de produse Medium-low-tech, în anul 2012, se estimează o uşoară creştere a ponderii acestora în total exporturi cu 0,1 puncte procentuale până la 22,9%, pentru exporturile de astfel de produse estimându-se o creştere cu 12,9% faţă de anul precedent.

Această evoluţie va fi susţinută de majorarea exporturilor de: produse metalurgice cu 13,5%, de produse de cocserie; produse obţinute din prelucrarea ţiţeiului cu 13,2% şi de produse din cauciuc şi mase plastice cu 14,6%.

În ultima perioadă de timp, exporturile de produse Low-tech şi-au încetinit ritmul de creştere ajungând la 10,4% în anul 2012.

Această evoluţie se datorează, în principal, reducerii dinamicii exporturilor de articole de îmbrăcăminte care reprezintă circa 27% din grupă.

Evoluţia produselor alimentare care reprezintă cca. 13% din grupa low-tech va prezenta o încetinire a ritmului de creştere (17,0%) dar se va situa peste creşterea exporturilor naţionale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb